Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je prestao da važi na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 79/05)
-------------------

ANTIMONOPOLSKI ZAKON

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 29/96 i "Sl. glsaniku RS", br. 79/05, 85/05)

Član 1.

Ovim zakonom utvrđuju se radnje i akti preduzeća i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: privredni subjekt) kojima se zloupotrebom monopolskog, odnosno dominantnog položaja i zaključivanjem monopolističkih sporazuma narušava konkurencija i izazivaju poremećaji na jedinstvenom tržištu, kao i mere za njihovo sprečavanje i otklanjanje.

Član 2.

(1) Monopolski položaj na tržištu ima privredni subjekt koji u trgovini, odnosno proizvodnji određene robe ili u vršenju usluga na jedinstvenom tržištu nema konkurenciju.
(2) Dominantan položaj na tržištu ima privredni subjekt koji u trgovini, odnosno proizvodnji određene robe ili u vršenju usluga na jedinstvenom tržištu nema znatniju konkurenciju.

Član 3.

(1) Zloupotrebom monopolskog, odnosno dominantnog položaja na tržištu smatraju se radnje koje su usmerene na narušavanje konkurencije i izazivanje poremećaja na tržištu i koje omogućavaju materijalne koristi i druge pogodnosti zasnovane na neravnopravnim odnosima u poslovanju, a kojima se nanosi ili može naneti šteta drugom privrednom subjektu, odnosno potrošaču.
(2) Radnjama iz stava 1. ovog člana smatraju se naročito:
1) povećanje cena robe i usluga i troškova trgovine (povećanje cena iznad prosečnog rasta cena na domaćem tržištu, povećanje cena u odnosu na odgovarajuće svetske cene, povećanje cena uz istovremeno smanjenje proizvodnje);
2) uvećanje marže i troškova trgovine pri uvozu robe za koju je smanjena carina, druge uvozne dažbine i porez na promet i zloupotreba poreskih olakšica za robu domaće proizvodnje koja je oslobođena poreza na promet, odnosno za koju je smanjen porez na promet;
3) obustava ili ograničavanje proizvodnje, prometa ili tehničko-tehnološkog razvoja;
4) primenjivanje nejednakih uslova prilikom zaključivanja istih poslova sa različitim privrednim subjektima;
5) uslovljavanje prihvatanja dodatnih obaveza u ugovoru koji se zaključuje sa drugim privrednim subjektom u vezi sa predmetom ugovora.
(3) Radnje iz stava 1. ovog člana su ništave.

Član 4.

(1) Monopolistički sporazum (dogovor, sporazum i ugovor) jeste sporazum između privrednih subjekata, odnosno sporazum u okviru udruženja privrednih subjekata o uslovima poslovanja koji je usmeren, odnosno koji dovodi ili može dovesti do narušavanja i sprečavanja konkurencije i izazivanja poremećaja na jedinstvenom tržištu, odnosno kojim se može naneti šteta potrošaču.
(2) Monopolističkim sporazumom iz stava 1. ovog člana smatra se naročito sporazum o:
1) podeli ili zatvaranju tržišta u pogledu kupovine ili prodaje robe;
2) neposrednom ili posrednom utvrđivanju cena;
3) obustavi ili o ograničavanju obima proizvodnje, odnosno prodaje i tehničko-tehnološkog razvoja;
4) prodaji robe isključivo ili pretežno određenom privrednom subjektu ili preko određenog privrednog subjekta, odnosno o prodaji robe samo na određenom delu tržišta;
5) odricanju, sprečavanju ili ograničavanju prava prodaje i kupovine, prava uvoza i izvoza;
6) uvozu, odnosno izvozu robe isključivo ili pretežno preko određenog privrednog subjekta.
(3) Sporazumi iz stava 1. ovog člana su ništavi.
(4) Ne smatra se monopolističkim sporazumom sporazum o uslovima poslovanja ako doprinosi unapređenju proizvodnje ili prometa robe, podstiče tehničko-tehnološki razvoj ili ekonomski razvoj i ako je koristan za potrošače, pod uslovom da se privrednim subjektima ne nameću dodatna ograničenja u poslovanju koja nisu neophodna za postizanje tih ciljeva.

Član 5.

(1) Savezni organ, odnosno organizacija nadležna za preduzimanje mera protiv zloupotrebe monopolskog, odnosno dominantnog položaja privrednih subjekata na tržištu (u daljem tekstu: antimonopolska komisija) prati i analizira radnje i akte privrednog subjekta koji ima monopolski, odnosno dominantan položaj na tržištu i preduzima mere protiv zloupotrebe takvog položaja.
(2) Antimonopolska komisija utvrđuje postojanje dominantnog položaja privrednog subjekta na tržištu i postojanje monopolističkog sporazuma.
(3) Privredni subjekt koji ima monopolski, odnosno dominantan položaj na tržištu dužan je da na zahtev antimonopolske komisije dostavi sporazume, ugovore, dogovore i druga akta koja se odnose na proizvodnju, trgovinu ili tehničko-tehnološki razvoj.

Član 6.

(1) Kad antimonopolska komisija utvrdi da privredni subjekt zloupotrebi svoj monopolski, odnosno dominantan položaj na tržištu ili zaključi monopolistički sporazum, doneće rešenje kojim će tom privrednom subjektu narediti preduzimanje odgovarajućih mera i radnji radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti ili nedostataka.
(2) U slučaju da privredni subjekt iz stava 1. ovog člana u određenom roku ne preduzme mere i radnje radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nedostataka, antimonopolska komisija može rešenjem privremeno zabraniti obavljanje prometa određenom robom.
(3) Rešenje iz stava 1. ovog