Za pristup cjelovitom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo:

Na temelju članka 85. podstavka drugog Zakona o hrani ("Narodne novine", broj 46/07) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O SLUŽBENIM KONTROLAMA HRANE ŽIVOTINjSKOG PODRIJETLA

(Objavljeno u "Narodnim novinama", br. 99 od 01 listopada 2007, 28/10, 94/11)

PoglavljeI.

OPĆE ODREDBE

Područje primjene

Članak 1.

1) Ovim Pravilnikom utvrđuju se posebna pravila organizacije i provedba službenih kontrola hrane životinjskog podrijetla.
2) Ovaj Pravilnik se primjenjuju uz odredbe Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja.
3) Ovaj Pravilnik se primjenjuje jedino u odnosu na djelatnosti i subjekte na koje se primjenjuje Pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla.
4) Provedba službenih kontrola u skladu s ovim Pravilnikom ne isključuje primarnu zakonsku odgovornost subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osigurala sigurnost hrane u skladu s odredbama Zakona o hrani, kao ni svaku građanskopravnu ili kaznenopravnu odgovornost koja proizlazi iz neispunjavanja njihovih obaveza.

Pojmovnik

Članak 2.

1) Za potrebe ovoga Pravilnika primjenjuju se sljedeći pojmovi:
(a) "nadležno tijelo" je Uprava za veterinarstvo (u daljnjem tekstu: Uprava), ustrojstvena jedinica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zdravstvenu ispravnost, higijenu i kakvoću hrane i hrane za životinje te organizaciju službenih kontrola. Određeni poslovi službene kontrole mogu se prenijeti na druga tijela;
(b) "službeni veterinar" je veterinar koji je kvalificiran u skladu s ovim Pravilnikom te postupa u skladu s njegovim odredbama i kojega imenuje ministar u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu;
(c) "ovlašteni veterinar" je veterinar kojeg je ravnatelj Uprave imenovao za obavljanje određenih službenih kontrola u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu;
(d) "službeni pomoćnik" je osoba kvalificirana u skladu s ovim Pravilnikom za postupanje u skladu s njegovim odredbama i kojeg imenuje ravnatelj Uprave, te koji radi pod nadzorom i odgovornošću službenog veterinara;
(e) "oznaka zdravstvene ispravnosti" je oznaka koja potvrđuje da su obavljene službene kontrole u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.
2) Prema potrebi, primjenjuju se i pojmovi određeni u sljedećim propisima:
(a) Zakonu o hrani, osim pojma za "nadležno tijelo";
(b) pojmovi za "nusproizvode životinjskog podrijetla", "transmisivne spongiformne encefalopatije (u daljnjem tekstu: TSE) i "specificirani rizični materijal" kako je određeno u Pravilniku o načinu postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi ("Narodne novine", broj 56/06);
(c) Pravilniku o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja;
(d) Pravilniku o higijeni hrane, osim pojma za "nadležno tijelo"; i
(e) Pravilniku o higijeni hrane životinjskog podrijetla.

PoglavljeII.

SLUŽBENE KONTROLE KOJE SE PROVODE U OBJEKTIMA

Odobravanje objekata

Članak 3.

1) Objekti se odobravaju u skladu s odredbama članka 31. stavka 2. Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja.
2) U slučaju brodova tvornica i brodova hladnjača koji plove pod zastavom Republike Hrvatske, najdulja razdoblja od tri i šest mjeseci na koja se izdaje uvjetno odobrenje za druge objekte može se, prema potrebi, produljiti. Uvjetno odobrenje ne smije trajati dulje od ukupno 12 mjeseci. Veterinarski pregled takvih plovila obavlja se kako je određeno u PriloguIII. ovoga Pravilnika.
3) Svakom odobrenom objektu, uključujući i one kojima je izdano uvjetno odobrenje, nadležno tijelo dodjeljuje broj odobrenja kojemu se mogu dodati i šifre kako bi se označila vrsta hrane životinjskog podrijetla koja se proizvodi. Broj odobrenja koji se dodjeljuje veletržnicama može uključivati i dodatne brojeve koji označavaju jedinice ili skupine jedinica koje prodaju ili proizvode hranu životinjskog podrijetla.
4) U slučaju veletržnica, nadležno tijelo može ukinuti ili privremeno oduzeti odobrenje za određene jedinice ili skupine jedinica.
5) Odredbe stavaka 1. do 3. ovoga članka primjenjuju se na:
(a) objekte koji hranu životinjskog podrijetla počinju stavljati na tržište nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika; i
(b) objekte koji hranu životinjskog podrijetla već stavljaju na tržište, ali za koje se prije nije zahtijevalo odobrenje. U ovom slučaju, pregled koji nadležno tijelo obavlja na licu mjesta i koji je propisan stavkom 1. ovoga članka obavlja se što je prije moguće.
6) Odredba stavka 4. ovoga članka primjenjuje se i na odobrene objekte koji su hranu životinjskog podrijetla stavili na tržište u skladu sa propisima koji su bili na snazi prije primjene ovoga Pravilnika.

Opća načela službenih kontrola koja se odnose na hranu životinjskog podrijetla na koju se odnosi ovaj Pravilnik

Članak 4.

1) Subjekti u poslovanju s hranom moraju pružiti svu potrebnu pomoć nadležnom tijelu kako bi mu se omogućilo učinkovito obavljanje službenih kontrola i naročito moraju osigurati da:
- bude omogućen pristup zgradama, prostorima, uređajima ili drugoj infrastukturi;
- sva dokumentacija i evidencija koja se zahtijeva na temelju ovoga Pravilnika ili koju nadležno tijelo smatra potrebnom za ocjenu stanja, bude stavljena na raspolaganje.
2) Nadležno tijelo provodi službene kontrole kako bi verificiralo ispunjavaju li subjekti u poslovanju s hranom zahtjeve određene:
(a) Pravilnikom o higijeni hrane;
(b) Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla; i
(c) Pravilnikom o načinu postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi.
3) Službene kontrole iz stavka 1. ovoga članka obuhvaćaju:
(a) reviziju dobre higijenske prakse i postupaka vezanih uz primjenu načela koja se temelje na sustavu analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (u daljnjem tekstu: HACCP);
(b) službene kontrole koje su propisane u člancima 5. do 8. ovoga Pravilnika; i
(c) posebne poslove vezane za veterinarske preglede koji su navedeni u Prilozima ovoga Pravilnika.
4) Revizijom dobre higijenske prakse verificira se da li subjekti u poslovanju s hranom stalno i pravilno primjenjuju postupke koji se odnose najmanje na sljedeće:
(a) kontrolu podataka o lancu prehrane;
(b) izvedbu i održavanje prostora i opreme;
(c) higijenu prije, tijekom i nakon rada;
(d) osobnu higijenu osoblja;
: