Za pristup cjelovitom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo:

Na temelju članka 15. Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo - četvrte izmjene i dopune za 2006. godinu, koji je sklopljen dana 20. listopada 2006. godine, ugovome strane Sindikat graditeljstva Hrvatske, Zagreb, Trg kralja Petra KrešimiraIV. broj 2, Nezavisni sindikat građevinara Hrvatske, Zagreb, Trg kralja Petra KrešimiraIV. broj 2 i Udruge poslodavaca graditeljstva Hrvatske, Zagreb, Rendićeva 27 su dana 20. listopada 2006. godine utvrdile

PROČIŠĆENI TEKST

KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELjSTVO

I. Pročišćeni tekst Kolektivnog ugovora za graditeljstvo obuhvaća:
1. KOLEKTIVNI UGOVOR ZA GRADITELjSTVO sklopljen 7. prosinca 2001. godine, Evid.broj 23/01 ("Narodne novine" broj 04/02);
2. KOLEKTIVNI UGOVOR 0 IZMJENAMA I DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELjSTVO - PRVE IZMJENE 1 DOPUNE ZA 2003. GODINU, sklopljen dana 21. svibnja 2003. godine, Evid.broj 23/01, ("Narodne novine" broj 91/03);
3. KOLEKTIVNI UGOVOR 0 IZMJENAMA 1 DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELjSTVO - DRUGE IZMJENE I DOPUNE ZA 2004. GODINU, sklopljen dana 02. Iipnja 2004. godine, Evid.broj 23/01, ("Narodne novine" broj 93/04);
4. KOLEKTIVNI UGOVOR 0 IZMJENAMA 1 DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELjSTVO - TREĆE IZMJENE I DOPUNE, sklopljen dana 7. srpnja 2005. godine, Evid. broj 23/01, ("Narodne novine" broj 97/05);
5. KOLEKTIVNI UGOVOR 0 IZMJENAMA 1 DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELjSTVO - ČETVRTE IZMJENE I DOPUNE, sklopljen dana 20. listopada 2006. godine.
II. Na temelju članka 211. st. 1. Zakona o radu ("Narodne novine" broj 137104 - Pročišćeni tekst), ministar nadležan za rad, donio je:
1. Dana 24. travnja 2002. godine Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost graditeljstva ("Narodne novine" broj 56/02). Ova Odluka je stupila na snagu dana 25. svibnja 2002. godine.
2. Dana 16. srpnja 2003. godine Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnost graditeljstva ("Narodne novine" broj 120/03). Ova Odluka stupila je na snagu dana 3. kolovoza 2003. godine.
3. Dana 6. lipnja 2005. godine Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo - druge izmjene i dopune za 2004. godinu ("Narodne novine" broj 75/05). Ova Odluka stupila je na snagu 28. lipnja 2005. godine.
4. Dana 19. kolovoza 2005. godine Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo - treće izmjene i dopune za 2005. godinu ("Narodne novine" broj 104/05). Ova Odluka stupila je na snagu 8. rujna 2005. godine.
Odlukama ministra nadležnog za rad iz točke 11. 1., 2., 3. i 4. proširuje se primjena navedenih kolektivnih ugovora na sve poslodavce i radnike u djelatnosti graditeljstva Republici Hrvatskoj.

KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA GRADITELjSTVO

(Pročišćeni tekst)

(Objavljen u "Narodnim novinama", br. 133 od 11 studenog 2006, 11/08)

I.OPĆE ODREDBE

1. Teritorijalno važenje

Članak 1.

Ovaj Kolektivni ugovor (u daljnjem tekstu: Ugovor) važeći je na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.
Na inozemnim gradilištima Ugovor se primjenjuje kad to nije u suprotnosti s propisima ili kolektivnim ugovorom zemlje rada.

2. Važenje Ugovora u djelatnostima

Članak 2.

Ugovor se primjenjuje na sve fizičke pravne osobe (u daljnjem tekstu: poslodavac) koje obavljaju djelatnosti visokogradnje, niskogradnje i hidrogradnje, montažerskih radova, instalacijskih i završnih radova u gradevinarstvu, projektiranja i srodnih tehničkih usluga koje su klasificirane u područja, podpodručja, odjeljke, skupine, razrede i podrazrede gospodarskih djelatnosti sukladno Odluci o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, i na radnike svih struka kod tih pravnih osoba (poslodavaca) kada ih Ugovor obostrano obvezuje.

3. Osobe koje obvezuje Ugovor

Članak 3.

Ugovor obvezuje ugovome strane, te sve osobe koje su u vrijeme sklapanja Ugovora bile su naknadno postale članovi stranaka Ugovora, i osobe koje naknadno pristupe Ugovoru, te sve osobe koje su naknadno postale članovi udruge koja je pristupila ovom Ugovoru.
Pravna pravila sadržana u Ugovoru primjenjuju se neposredno i obvezno na sve osobe na koje se ovaj Ugovor primjenjuje.

Članak 4.

Ugovor se primjenjuje na sve radnike, neovisno o tome jesu li ugovorom o radu zasnovali radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme, s punim ili nepunim radnim vremenom.

Članak 5.

Ugovor se ne odnosi na radnike s posebnim ovlastima čija se prava i obveze ureduju posebnim ugovorom.

II. SKLAPANjE UGOVORA 0 RADU

1. Ugovor o radu

Članak 6.

Radni odnos zasniva se ugovorom o radu.
Ugovor o radu mora sadržavati sve uglavke propisane zakonom.
Osim bitnih uglavaka propisanih zakonom, ugovor o radu mora sadržavati:
- naznaku grupe složenosti poslova odnosno tarifne skupine u koju su razvrstani poslovi koje će obavljati radnik,
- naznaku poslovne banke kod koje je otvoren račun na koji treba doznačiti plaću radnika.

2. Posebni uvjeti za sklapanje ugovora o radu

Članak 7.

Poslodavac samostalno utvrđuje svoj organizacijski ustroj, organizacijske i radne dijelove, strukturu i broj radnika i uvjete koje radnici moraju ispunjavati za obavljanje pojedinih poslova ako to zakonom drugim propisom nije propisano.
Kad smatra da je za sklapanje ugovora o radu na pojedinim poslovima potrebno da radnik ispunjava posebne uvjete, te će uvjete poslodavac utvrditi Pravilnikom o radu i popisom poslova - radnih mjesta (katalog) u zavisnosti od vrste posla koje pojedini radnici trebaju obavljati za poslodavca.

III. ZAŠTITA ŽIVOTA 1 ZDRAVLjA

Članak 8.

Poslodavac je dužan pribaviti i održavati postrojenja, uređaje, opremu, alate, mjesto rada i pristup mjestu rada, te organizirati rad na način koji osigurava zaštitu života i zdravlja radnika u skladu s važećom propisima koji se odnose na zaštitu na radu.

Članak 9.

O donošenju akata o zaštiti na radu poslodavac se mora savjetovati sa Sindikatom na način propisan Zakonom o radu.
Odredba iz stavka 1. ovog članka ne odnosi se na upute koje se donose kao pravila zaštite na radu, a utvrđuju organizaciju i detaljan način provedbe pojedinih obveza utvrdenih propisima koji reguliraju zaštitu na radu i Pravilnikom o zaštiti na radu poslodavca.
Poslodavac se obvezuje o uputama iz stavka 2. ovog članka izvijestiti povjerenika zaštite na radu.

Članak 10.

Poslodavac će sukladno važećim propisima koji se odnose na područje zaštite na radu, procijeniti rizike za sigumost i zdravlje radnika na radu, uključujući i one kojima su izvrgnute skupine radnika te odlučiti o zaštitnim mjerama koje će se primjenjivati i ukoliko je potrebno, o zaštitnoj opremi koja će se upotrijebiti.
Poslodavac će radnike i njihove predstavnike (radničko vijeće i povjerenika za zaštitu na radu) u skladu sa važećim propisima koji se odnose na zaštitu na radu i Zakon o radu obavještavati o opasnostima za sigumost zdravlja, o zaštitnim mjerama općenito i na radnom mjestu i o mjerama koje poslodavac poduzima da bi radnici biti pravodobno obaviješteni o ozbiljnim i neizbježnim opasnostima i potrebi hitnog napuštanja radnog mjesta u takvim slučajevima.
Poslodavac je dužan osigurati sudjelovanje povjerenika za zaštitu na radu u izradi procjene opasnosti i revizije procjene opasnosti.

Članak 11.

Poslodavac se obvezuje da će putem službi koje obavljaju poslove zaštite na radu u smislu obveze savjetovanja sa radnicima i njihovim predstavnicima kod uvođenja novih tehnologija / proizvoda dostavljati povjereniku zaštite na radu procjenu rizika u vezi zaštite zdravlja radnika.

Članak 12.

Poslodavac će se savjetovati s predstavnicima radnika (radnička vijeća i povjerenik za zaštitu na radu) o mjerama koje negativno utječu na sigumost i zdravlje radnika, o zaduženju odgovomih radnika za poslove zaštite i prevencije, o pitanjima u svezi s obvezom obavješćivanja predstavnika radnika, o radu odgovomih radnika za zaštitu i prevenciju i o planiranju i organiziranju izobrazbe iz područja zaštite.
Predstavnici radnika imaju pravo tražiti od poslodavca primjenu odgovarajućih mjera kao i predlagati mu takve mjere koje će ublažiti opasnosti za radnike i ukloniti izvor opasnosti.

Članak 13.

Kod poslodavca koji zapošljava 20 ili više radnika, radnici biraju onoliko povjerenika za zaštitu na radu koliko prema kriterijima zastupljenosti imaju pravo izabrani članova radničkog vijeća.
Ako radnici iz prethodnog stavka ne izaberu povjerenike radnika za zaštitu na radu, te će zadatke obavljati sindikalni povjerenici za zaštitu na radu imenovani od sindikata.
Bez obzira na broj radnika sindikat može imenovati povjerenika za zaštitu na radu u svim organizacionim dijelovima u kojima to zahtijevaju uvjeti rada (povećana opasnost za sigumost i zdravlje radnika i rad na izdvojenim mjestima, gradilištima i sl.)
Imenovani sindikalni povjerenik zaštite na radu u pravima i obvezama u potpunosti se izjednačava s izabranim povjerenikom zaštite na radu sukladno odredbama Zakona o zaštiti na radu.
O povjerenicima zaštite na radu imenovanim od strane sindikata, sindikat je dužan obavijestiti poslodavca.

Članak 14.

Povjerenik za zaštitu na radu djeluje u interesu radnika na području zaštite na radu te prati primjenu propisa i naređenih mjera zaštite na radu u radnoj sredini u kojoj je izabran sukladno propisima zaštite na radu, ovim kolektivnim ugovorom, a naročito u području;
- ispravnosti sredstava rada, odnosno primjena pravila zaštite na radu na sredstvima rada
- ispravnost radnog okoliša
- način rada radnika
-