Za pristup cjelovitom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo:

CARINSKI

ZAKON

(Objavljeno u "Narodnim novinama", br. 78 od 23 srpnja 1999, 73/00, 92/01, 47/03, 140/05, 138/06, 60/08, 45/09, 56/10)

I. UVODNE ODREDBE

1. PODRUČJE PRIMJENE I TEMELjNA POJMOVNA ODREENjA

Članak 1.

Ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega uređuju se prava i obveze osoba te ovlasti Carinske uprave Republike Hrvatske u svezi s robom u putničkome i robnome prometu između carinskoga područja Republike Hrvatske i stranih carinskih područja.

Članak 2.

Ovaj Zakon i propisi doneseni na temelju njega se primjenjuju na cijelome carinskom području Republike Hrvatske.
Ovaj se Zakon primjenjuje na postrojenja i uređaje u epikontinentalnome pojasu Republike Hrvatske sukladno posebnim propisima iz područja pomorstva.

Članak 3.

Carinsko područje Republike Hrvatske obuhvaća teritorij Republike Hrvatske, a ograničeno je carinskom crtom koja je istovjetna s graničnom crtom Republike Hrvatske.

Članak 4.

U smislu ovoga Zakona pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
1) Osoba je:
- fizička osoba,
- pravna osoba,
- udruga osoba, koja nema status pravne osobe, ali joj je prema važećim propisima dopušteno poduzimanje određenih pravnih radnji.
2) Osobe s prebivalištem - sjedištem u carinskom području su:
- fizičke osobe koje u carinskom području imaju prebivalište ili uobičajeno boravište,
- pravne osobe ili udruge osoba bez pravne osobnosti koje u carinskom području imaju registrirano sjedište, glavnu upravu ili stalnu podružnicu.
3) Carinska uprava je upravna organizacija u sastavu Ministarstva financija odgovorna za primjenu carinskih propisa i drugih propisa koji su joj stavljeni u nadležnost.
4) Središnji ured je ustrojstvena jedinica Carinske uprave odgovorna za zakonitu, učinkovitu i ujednačenu primjenu carinskih propisa i drugih propisa koji su joj stavljeni u nadležnost.
5) Carinarnica je ustrojstvena jedinica Carinske uprave u kojoj se obavljaju svi ili neki poslovi predviđeni carinskim propisima.
6) Carinska ispostava je ustrojstvena jedinica carinarnice u kojoj se obavljaju svi ili neki poslovi iz djelokruga carinarnice.
7) Ulazna carinska ispostava je carinska ispostava koju određuje Carinska uprava u skladu s carinskim propisima, kojoj mora biti bez odgađanja podnesena roba koja se unosi na carinsko područje Republike Hrvatske, i na kojoj se obavljaju odgovarajuće ulazne provjere koje se temelje na analizi rizika.
8) Uvozna carinska ispostava je carinska ispostava koju određuje Carinska uprava u skladu s carinskim propisima, pri kojoj se moraju obaviti formalnosti, uključujući odgovarajuće provjere koje se temelje na analizi rizika, za odobravanje carinski dopuštenog postupanja ili uporabe za robu koja je unesena na carinsko područje Republike Hrvatske.
9) Izvozna carinska ispostava je carinska ispostava koju određuje Carinska uprava u skladu s carinskim propisima, pri kojoj se moraju obaviti formalnosti, uključujući odgovarajuće provjere koje se temelje na analizi rizika, za odobravanje carinski dopuštenog postupanja ili uporabe za robu koja napušta carinsko područje Republike Hrvatske.
10) Izlazna carinska ispostava je carinska ispostava koju određuje Carinska uprava u skladu s carinskim propisima, kojoj se mora podnijeti roba prije nego napusti carinsko područje Republike Hrvatske i pri kojoj se obavljaju carinske provjere glede ispunjavanja izvoznih formalnosti i odgovarajuće provjere koje se temelje na analizi rizika.
11) Odluka je svaka službena radnja Carinske uprave koja se odnosi na carinske propise kojom se odlučuje o pojedinom slučaju te koja ima pravne učinke na jednu ili više određenih ili odredivih osoba. Ovaj izraz, među ostalim, obuhvaća odobrenja iz članka 5.a i članka 99. ovoga Zakona te obvezujuća mišljenja u smislu članka 12. ovoga Zakona.
12) Carinski status je određenje robe u smislu carinskih propisa kao domaće ili strane robe.
13) Domaća roba je roba koja je:
- sukladno uvjetima iz članka 24. ovoga Zakona, u cijelosti dobivena ili proizvedena u carinskom području Republike Hrvatske, te koja ne sadrži robu uvezenu iz drugih zemalja,
- uvezena iz drugih zemalja, a koja je bila puštena u slobodni promet,
- dobivena ili proizvedena u carinskome području Republike Hrvatske bez obzira na to je li dobivena ili proizvedena samo iz robe navedene u drugoj podtočki ili iz robe navedene u prvoj i drugoj podtočki ove točke.
14) Strana roba je roba koja nije obuhvaćena točkom 13. ovoga članka ili roba koja je izgubila status domaće robe. Roba gubi status domaće robe kad stvarno napusti carinsko područje Republike Hrvatske, osim u slučajevima iz članka 109. ovoga Zakona.
15) Dug su sva davanja koja je Carinska uprava prema carinskim i drugim propisima obvezna naplaćivati na robu koja se uvozi ili izvozi.
16) Carinski dug je obveza određene osobe da za određenu robu plati propisima utvrđenu svotu uvozne carine (uvozni carinski dug) ili izvozne carine (izvozni carinski dug).
17) Uvozne carine su:
- carina i druga davanja koja se plaćaju pri uvozu robe, a imaju isti učinak kao i sama carina,
- uvozna davanja uvedena u okviru poljoprivredne politike ili posebnih mjera koje se primjenjuju na određenu robu dobivenu preradom poljoprivrednih proizvoda.
18) Izvozne carine su:
- carina i druga davanja koja se plaćaju pri izvozu robe, a imaju isti učinak kao i sama carina,
- izvozna davanja uvedena u okviru poljoprivredne politike ili posebnih mjera koje se primjenjuju na određenu robu dobivenu preradom poljoprivrednih proizvoda.
19) Dužnik je osoba koja je obvezana za plaćanje duga.
20) Carinski nadzor su mjere koje poduzima Carinska uprava da bi se osigurala provedba carinskih i drugih propisa koji se primjenjuju na robu koja je predmet carinskog nadzora.
21) Carinske provjere su posebne radnje koje Carinska uprava poduzima radi osiguranja pravilne primjene carinskih propisa, a po potrebi i drugih propisa koji se odnose na unos, iznos, provoz, prijenos i posebnu uporabu robe koja se nalazi na carinskom području Republike Hrvatske, kao i robe koja se kreće između carinskog područja Republike Hrvatske i trećih država, te na prisutnost robe koja nema status domaće robe. Takve radnje uključuju pregled robe, provjere podataka u deklaraciji te provjere postojanja i vjerodostojnosti isprava podnesenih u elektroničkom ili pisanom obliku, pregled poslovnih knjiga i drugih isprava o poslovanju, pregled prijevoznih sredstava, pregled prtljage i ostalih stvari koje putnici nose sa sobom ili na sebi, te obavljanje pretraga i drugih potrebnih radnji.
22) Carinski dopušteno postupanje ili uporaba robe je:
- stavljanje robe u carinski postupak,
- unos robe u slobodnu zonu ili slobodno skladište,
- ponovni izvoz robe iz carinskoga područja Republike Hrvatske,
- uništenje robe,
- ustupanje robe u korist države.
23) Carinski postupak je:
- puštanje robe u slobodni promet,
- provoz,
- carinsko skladištenje,
- unutarnja proizvodnja,
- preradba pod carinskim nadzorom,
- privremeni uvoz,
- vanjska proizvodnja,
- izvoz.
24) Carinska deklaracija je radnja kojom osoba u propisanom obliku i na propisan način zahtijeva stavljanje robe u neki od carinskih postupaka.
25) Deklarant je osoba koja podnosi carinsku deklaraciju u svoje ime ili osoba u čije je ime carinska deklaracija podnesena.
26) Podnošenje robe je obavještavanje Carinske uprave, koje se obavlja na propisan način, o prispijeću robe u carinsku ispostavu ili na bilo koje drugo mjesto koje je odredila ili odobrila Carinska uprava.
27) Puštanje robe je radnja kojom Carinska uprava stavlja robu na raspolaganje uz uvjete i u svrhe određene