Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Zakonom o izmjenama Zakona i drugih propisa zbog ustavne promjene u nazivu države ("Sl. list Crne Gore", br. 73 od 10. decembra 2010), donete su sledeće odredbe:
U zakonima i drugim propisima koji su doneseni prije Ustava Crne Gore:
- naziv: "Republika Crna Gora" zamjenjuje se nazivom: "Crna Gora";
- u nazivu državnih i drugih organa i u nazivu pojedinih akata riječ "Republika" briše se;
- naziv: "republički organ uprave" zamjenjuje se nazivom: "organ državne uprave";
- riječ "republički" zamjenjuje se riječju "državni" ili se briše.
---------------------------------

ZAKON

O ZAŠTITI GRAĐANA REPUBLIKE CRNE GORE NA RADU U INOSTRANSTVU

(Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 11 od 20. februara 2004, "Sl. listu Crne Gore", br. 73 od 10. decembra 2010, 40/11, 35/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet regulisanja

Član 1

Zaštita građana Republike Crne Gore na radu u inostranstvu (u daljem tekstu: građani) u postupku zapošljavanja kod inostranih poslodavaca i prilikom povratka u Republiku Crnu Goru (u daljem tekstu: Republika) i zaštita članova njihovih porodica ostvaruje se na osnovu ovog zakona, međunarodnih ugovora o zapošljavanju, socijalnom osiguranju, migracijama i o naučnoj, tehničkoj i prosvjetno - kulturnoj i drugoj saradnji i drugih ugovora o zapošljavanju i socijalnom osiguranju.

Zapošljavanje kod inostranog poslodavca

Član 2

Pod zapošljavanjem i radom kod inostranog poslodavca, u smislu ovog zakona, smatra se:
1) posredovanje u zapošljavanju građana Crne Gore kod inostranog poslodavca;
2) upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo od strane privrednog društva, drugog pravnog lica i preduzetnika (u daljem tekstu: domaći poslodavac), radi obavljanja privrednih i drugih djelatnosti, stručnog osposobljavanja, usavršavanja i ostvarivanja drugih vidova poslovno-tehničke saradnje;
3) upućivanje građana u inostranstvo po osnovu međunarodne naučne, tehničke i prosvjetno-kulturne saradnje.

Jednak tretman

Član 3

Zaštita građana na radu kod inostranog poslodavca, u smislu ovog zakona, obuhvata: najmanje jednak tretman u pogledu uslova rada, zaštite na radu, zarada i prava po osnovu rada sa državljanima države zaposlenja, obezbjeđivanje dozvola za rad i boravak; zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu; penzijsko i invalidsko osiguranje i prava iz osiguranja o zaštiti porodice; osiguranje za slučaj nezaposlenosti i informisanje o mogućnosti i načinu ostvarivanja drugih ekonomsko-socijalnih, kulturnih, građanskih i političkih prava.

Nadležnost organa

Član 4

(Brisan)

Evidencija

Član 5

Evidencija o građanima Republike na radu u inostranstvu vodi se u skladu sa zakonom.

II. USLOVI I POSTUPAK ZAPOŠLjAVANjA KOD INOSTRANOG POSLODAVCA

Ponuda za zapošljavanje

Član 6

Prijava potrebe za zapošljavanjem
Zaštita u postupku zapošljavanja kod inostranog poslodavca ostvaruje se u skladu sa članom 1 ovog zakona i na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem kod inostranog poslodavca.
Prijavu potrebe za zapošljavanjem kod inostranog poslodavca prima, objavljuje i realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore ( u daljem tekstu: Zavod ), odnosno agencije za zapošljavanje (u daljem tekstu: agencija ).
Zavod, odnosno agencija dužni su da prijavu iz stava 2 ovog člana objave na svojoj oglasnoj tabli, internet stranici i najmanje u dva dnevna štampana medija koji se izdaju u Crnoj Gori.

Posredovanje kod inostranog poslodavca

Član 7

Građaninu se može posredovati pri zapošljavanju kod inostranog poslodavca, ako ne postoje zakonske smetnje za odlazak u inostranstvo.
Građaninu se ne može posredovati radi zapošljavanja kod inostranog poslodavca, ako mu, saglasno zakonu, međunarodnom ugovoru, odnosno drugom ugovoru o zapošljavanju, nije obezbijeđena zaštita iz člana 3 ovog zakona.

Prijava za posredovanje

Član 8

Građanin koji želi da se zaposli kod inostranog poslodavca, uz prijavu za posredovanje u zapošljavanju, podnosi i dokaze da ne postoje smetnje iz člana 7 stav 1 ovog zakona.

Obaveze Zavoda, odnosno agencije

Član 8a

Zavod, odnosno agencija dužni su da:
- poslove posredovanja u zapošljavanju u inostranstvu obavljaju u saradnji sa nadležnim organima države zaposlenja;
- građane upoznaju sa uslovima života i rada kod inostranog poslodavca i njihovim pravima i zaštitom po osnovu rada i boravka u inostranstvu;
- snose troškove prijevremenog povratka građana zbog nezakonitog posredovanja u zapošljavanju i davanja pogrešnih informacija o uslovima života i rada;
- informišu građane o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje nakon povratka sa rada iz inostranstva.

Potpisivanje ugovora o radu prije odlaska na rad u inostranstvo

Član 9

Građanin koji prihvati zaposlenje potpisuje sa inostranim poslodavcem ugovor o radu prije odlaska na rad u inostranstvu.
Zavod, odnosno agencija obezbjeđuje građaninu, poslije potpisivanja ugovora iz stava 1 ovog člana, dokumenta potrebna za odlazak na rad kod inostranog poslodavca i neophodne dozvole za ulazak, rad i boravak u zemlji zaposlenja.

Informisanje radi povratka sa rada iz inostranstva

Član 10

(Brisan)

Isprave o vremenu provedenom na radu u inostranstvu

Član 11

Zavod, odnosno agencija obezbijediće, u skladu sa međunarodnim ugovorima, odnosno drugim ugovorima o zapošljavanju, da inostrani poslodavac ili nadležni inostrani organ izda građaninu odgovarajuću ispravu o vremenu provedenom na radu na određenim poslovima i stečenoj kvalifikaciji, odnosno stručnoj osposobljenosti.

Obavezno osiguranje

Član 12

Građanin zaposlen u državi s kojom nije zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju obavezno se osigurava u Republici na zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, ako za to vrijeme nije obavezno osiguran kod stranog nosioca osiguranja ili ako on, odnosno članovi njegove porodice ta prava, prema propisima odnosne države, ne mogu ostvariti ili koristiti van teritorije te države.
Odredba stava 1 ovog člana primjenjuje se i kad međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju s državom u kojoj je građanin zaposlen nije obezbijeđena zdravstvena zaštita članovima njegove porodice koji žive u Republici.

III. UPUĆIVANjE NA RAD U INOSTRANSTVO OD STRANE DOMAĆIH POSLODAVACA

Zaštita po međunarodnom ugovoru o poslovnoj saradnji

Član 13

Zaposleni koje na privremeni rad u inostranstvo upućuje domaći poslodavac uživaju zaštitu u slučajevima:
1) izvođenja investicionih i drugih radova i pružanja usluga;
2) zapošljavanja u poslovnim jedinicama privrednih društava koje osniva domaći poslodavac;
3) stručnog osposobljavanja i usavršavanja.
Upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo po osnovama iz stava 1 ovog člana uređuje se ugovorom o poslovnoj saradnji između domaćeg poslodavca i stranog lica.

Zabrana ustupanja zaposlenih

Član 14

Domaći poslodavac ne može ugovorom zaključenim sa stranim licem predvidjeti ustupanje zaposlenih tom ili nekom drugom stranom licu.

Jednakost u ostvarivanju prava

Član 15

Zaposleni koje domaći poslodavac upućuje na privremeni rad u inostranstvo