Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O ZAŠTITI LICA I IMOVINE

(Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 29 od 9. maja 2005, "Sl. listu Crne Gore", br. 26 od 7. maja 2010, 40/11)

IOSNOVNE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obavljanja djelatnosti i vršenje poslova zaštite lica, imovine i dobara (u daljem tekstu: zaštita), koje ne obezbjeđuje država, ovlašćenja lica koja vrše poslove zaštite, obavezno organizovanje službe zaštite, organizovanje unutrašnje službe zaštite i nadzor nad obavljanjem djelatnosti zaštite.

Djelatnost zaštite

Član 2

Djelatnost zaštite se obavlja kao fizička i tehnička zaštita.
Fizička zaštita se obavlja ličnom prisutnošću i neposrednom aktivnošću lica koje vrši poslove zaštite.
Tehnička zaštita je stvaranje tehničkih uslova za sprječavanje protivpravnih radnji usmjerenih prema licu i imovini koji se štite.

Uslovi za obavljanje djelatnosti zaštite i subjekti zaštite

Član 3

Djelatnost zaštite mogu da obavljaju privredna društva i preduzetnici, koji su upisani u Centralni registar privrednog suda i imaju odobrenje za obavljanje djelatnosti, u skladu sa ovim zakonom i propisima o privrednim društvima.

Uslovi za vršenje poslova zaštite

Član 4

Poslove zaštite vrše lica koja imaju dozvolu za vršenje poslova zaštite.

Shodna primjena propisa

Član 5

Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost zaštite, u pogledu prikupljanja, obrade, čuvanja, korišćenja i razmjene podataka o ličnosti, postupaju u skladu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti.
Lica koja neposredno vrše poslove zaštite su dužna da podatke i saznanja do kojih su došli u obavljanju tih poslova, a predstavljaju poslovnu tajnu ili tajni podatak u smislu zakona kojim se uređuje tajnost podataka, čuvaju kao takve i poslije prestanka bavljenja poslovima zaštite.
Privredna društva i preduzetnici, u pogledu dobijanja frekvencija, odgovarajućih isprava, standarda i drugih pitanja koja se tiču prenosa podataka na daljinu, postupaju u skladu sa propisima o elektronskim komunikacijama.

Zabrana obavljanja poslova zaštite za domaće ili strane odbrambene, bezbjednosne ili kontraobavještajne službe

Član 6

Privredna društva i preduzetnici ne mogu da obavljaju poslove zaštite za domaće ili strane odbrambene, bezbjednosne ili kontraobavještajne službe.

Zabrana primjene ovlašćenja koja po sadržaju predstavljaju policijska ovlašćenja

Član 7

U obavljanju poslova zaštite, ako ovim zakonom nije drukčije određeno, zabranjeno je:
1) praćenje trećih lica;
2) prismotra na javnim mjestima, bez ili uz upotrebu tehničkih sredstava za dokumentovanje;
3) prikupljanje podataka o licu bez njegovog odobrenja;
4) preduzimanje drugih mjera koje po sadržaju predstavljaju policijska ovlašćenja;
5) preduzimanje fizičke zaštite lica na način kojim se izaziva uznemirenje trećih lica.

IIDJELATNOST I POSLOVI ZAŠTITE

Poslovi zaštite

Član 8

Djelatnost zaštite obuhvata poslove:
1) obezbjeđivanja imovine i objekata (stambenih, poslovnih i dr.) od uništavanja, oštećenja, krađe i drugih oblika štetnog djelovanja;
2) zaštite prirodnih dobara i životne sredine;
3) tehničkog obezbjeđivanja imovine i objekata projektovanjem, ugradnjom i održavanjem alarmnih, audio i video sistema i centrala, kao i drugih tehničkih sistema koji imaju za cilj sprječavanje ulaska neovlašćenih lica u objekat ili na prostor koji se štiti;
4) obezbjeđivanja lica od ugrožavanja njihovog života, fizičkog i psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava i drugih oblika ugrožavanja njihove lične bezbjednosti;
5) obezbjeđivanja stvari u transportu (pratnja novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti i dr.);
6) održavanja reda na javnim okupljanjima (redarska služba).

Ugovor

Član 9

Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost zaštite mogu se angažovati samo na osnovu pisanog ugovora između naručioca usluga i privrednog društva, odnosno preduzetnika.
Ugovor sadrži: vrstu poslova, cijenu usluga i vrijeme angažovanja.
Ugovor iz stava 1 ovog člana, sa privrednim društvom i preduzetnikom koji obavljaju djelatnost zaštite, može da zaključi:
1) lice koje se obezbjeđuje ili drugo lice, uz pristanak lica koje se obezbjeđuje;
2) vlasnik objekta ili stvari;
3) korisnik objekta, uz saglasnost vlasnika;
4) organizator javnog okupljanja.
Ugovor iz stava 1 ovog člana ovjerava se kod suda ili notara.
Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost zaštite dužni su da o zaključenom ugovoru obavijeste organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: Ministarstvo) i organ uprave nadležan za policijske poslove (u daljem tekstu: nadležni organ), u roku od osam dana od dana njegove ovjere.

Naknada štete

Član 9a

Privredna društva i preduzetnici koji vrše poslove zaštite dužni su da naknade štetu koju vršenjem poslova zaštite pričine ugovornoj strani ili trećim licima.
U postupku ostvarivanja prava na naknadu štete primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.

Vršenje poslova fizičke i tehničke zaštite na određenom prostoru

Član 10

Poslovi fizičke zaštite vrše se unutar i oko objekta koji se štiti, na prostoru koji pripada objektu i oko lica koje se obezbjeđuje.
Poslovi tehničke zaštite mogu da se vrše na području objekta ili u samom objektu koji se obezbjeđuje.

Upotreba tehničkih sredstava u skladu sa standardima

Član 11

U vršenju poslova tehničke zaštite mogu da se upotrebljavaju samo sredstva koja imaju propisani kvalitet u skladu sa utvrđenim standardima, odnosno prihvaćenim pravilima tehničke struke.
Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost tehničke zaštite su odgovorna za ispravnost ugrađene tehničke opreme i servisiranje u garantnom roku.
Bliži način vršenja poslova tehničke zaštite propisuje Ministarstvo.

(Brisan)

Nabavka vatrenog oružja

Član 12

Član 13

Privrednim društvima i preduzetnicima koji obavljaju djelatnost fizičke zaštite ili imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite odobrenje za nabavku vatrenog oružja izdaje se u skladu sa propisima o oružju.
Privredna društva mogu da nabavljaju vatreno oružje najviše za jednu polovinu zaposlenih koji vrše poslove fizičke zaštite.

IIIOBAVEZNO ORGANIZOVANjE SLUŽBE ZAŠTITE

Obavezno zaštićeni objekti

Član 14

Objekti od strateškog značaja za Crnu Goru i njene građane ili koji predstavljaju povećanu opasnost za život i zdravlje ljudi (u daljem tekstu: obavezno zaštićeni objekti) moraju imati organizovanu službu zaštite.
Obavezno zaštićeni objekti, u smislu ovog zakona, su objekti:
1) za proizvodnju, preradu, distribuciju i skladištenje nafte, naftnih derivata i gasa;
2) za proizvodnju, preradu, distribuciju i skladištenje vode;
3) za proizvodnju i distribuciju električne energije;
4) u kojima se proizvode, koriste ili skladište radioaktivne i druge opasne i štetne materije;
5) od značaja za saobraćaj u svim vrstama saobraćaja;
6) u kojima se drže stvari velike vrijednosti;
7) u kojima se drže stvari od izuzetnog značaja za nauku, kulturu i umjetnost.
Pod obavezno zaštićenim objektima smatra se i prostor na kome se nalaze ti objekti i čini njihov sastavni dio, kao i prateći objekti koji su u funkciji tih objekata.

Obezbjeđenje obavezno zaštićenih objekata državnih organa

Član 15

Obavezno zaštićeni objekti koji pripadaju državnim organima i jedinicama lokalne samouprave moraju se obezbijediti u skladu sa odredbama ovog zakona, ako nijesu obezbijeđeni u skladu sa drugim propisima.

Plan obezbjeđenja i projekat tehničke zaštite

Član 16

Fizička i tehnička zaštita obavezno zaštićenih objekata obavlja se kao poslovna funkcija predviđena u opštem aktu o organizaciji i sistematizaciji, u skladu sa planom obezbjeđenja, aktom o organizovanju i vršenju fizičke zaštite i projektom tehničke zaštite, koji predstavljaju poslovnu tajnu odnosno tajni podatak u smislu zakona kojim se uređuje tajnost podataka.
Projekat iz stava 1 ovog člana sadrži grafičke prikaze, proračune i tekstualna objašnjenja kojima se utvrđuje bezbjedonosno-tehnički koncept zaštite.
Ministarstvo daje saglasnost na projekat tehničke zaštite iz stava 1 ovog člana, a nadležni organ na plan obezbjeđenja tehničke zaštite.

Načini organizovanja obavezne zaštite objekata

Član 17

Obaveznu zaštitu objekata vlasnik, odnosno korisnik može da obezbijedi organizovanjem sopstvene službe ili angažovanjem privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju djelatnost zaštite.

IVODOBRENjE ZA OBAVLjANjE DJELATNOSTI ZAŠTITE

Zahtjev i uslovi za izdavanje odobrenja

Član 18

Zahtjev za izdavanje odobrenja za