Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O UGOVORIMA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

(Objavljen u "Sl. listu CG", br. 53 od 7. avgusta 2009, 36/13)

I. OPŠTE ODREDBE Predmet zakona

Član 1

Ovim zakonom uređuju se ugovorni i drugi obligacioni odnosi u oblasti prevoza putnika i tereta u unutrašnjem i međunarodnom drumskom saobraćaju.

Uređivanje odnosa

Član 2

Odnosi uređeni ovim zakonom mogu se ugovorom, odnosno opštim uslovima prevoza i drukčije urediti, ukoliko to nije u suprotnosti sa ovim zakonom i međunarodnim potvrđenim sporazumima.

Opšti uslovi prevoza

Član 3

(1) Opštim uslovima prevoza putnika ili ugovorom između prevoznika i putnika, odnosno pošiljaoca ne može se prevoznik, potpuno ili djelimično, osloboditi odgovornosti predviđene ovim zakonom, ne može se teret dokazivanja prebaciti sa prevoznika na drugo lice, niti se mogu predvidjeti ograničenja odgovornosti za prevoznika povoljnija od ograničenja predviđenih ovim zakonom.
(2) Prevoznik je dužan da zainteresovanom licu, na njegov zahtjev, stavi na uvid opšte uslove prevoza.

Definicije

Član 4

Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
1) prevoznik je lice koje, na osnovu ugovora, prevozi putnike ili teret;
2) korisnik prevoza je lice koje, na osnovu ugovora s prevoznikom, stiče određena prava i preuzima određene obaveze;
3) putnik je lice koje, na osnovu ugovora, ima pravo na prevoz;
4) naručilac prevoza je lice koje, u svoje ime, a za račun drugog lica, zaključuje s prevoznikom ugovor o prevozu putnika;
5) pošiljalac je lice koje, na osnovu ugovora, predaje teret na prevoz;
6) primalac je lice ovlašćeno da u mjestu odredišta primi teret predat na prevoz;
7) imalac prava je lice koje, na osnovu ugovora, ima zahtjev prema prevozniku;
8) prtljag su stvari koje putnik ima pravo da ponese sa sobom na osnovu ugovora o prevozu prtljaga ili opštih uslova o prevozu putnika;
9) ručni prtljag su stvari koje se mogu unijeti u vozilo i smjestiti na određeno mjesto i koje putnik sam čuva;
10) mjesto polaska ili otpreme je mjesto u kojem započinje ugovoreni prevoz;
11) mjesto utovara je mjesto na kome se predaje teret prevozniku radi prevoza;
12) mjesto odredišta je mjesto završetka ugovorenog prevoza;
13) mjesto istovara je mjesto u kome primalac prima teret;
14) vozilo je svako motorno vozilo koje se koristi za izvršenje ugovora o prevozu, pri čemu priključno vozilo predstavlja sastavni dio vozila.
15) opasni tereti su svi oni tereti koji u toku proizvodnje, transporta, skladištenja ili rukovanja mogu da izazovu posljedice štetne po zdravlje i okolinu.
16) kašnjenje je razlika između vremena polaska autobusa utvrđenog redom vožnje i njegovog stvarnog polaska u linijskom prevozu putnika;
17) otkazivanje je neobavljanje prevoza putnika prema redu vožnje u linijskom prevozu putnika ;
18) karta sa otvorenim datumom putovanja je vozna karta koja omogućava da putnik naknadno rezerviše datum putovanja.

II. PREVOZ PUTNIKA Ugovor o prevozu putnika

Član 5

Ugovorom o prevozu putnika prevoznik se obavezuje da putnika preveze do mjesta odredišta, a putnik da prevozniku plati naknadu za prevoz.

Zaključenje ugovora

Član 6

(1) Ugovor o prevozu putnika zaključuje se između prevoznika i putnika ili između prevoznika i naručioca prevoza.
(2) Ugovorom zaključenim između prevoznika i naručioca prevoza prevoznik se obavezuje da, pod uslovima utvrđenim ugovorom i opštim uslovima poslovanja prevoznika, preveze putnika koga odredi naručilac prevoza do mjesta odredišta.

Obaveze prevoznika prema putnicima

Član 7

(1) Prevoznik je dužan da se prema putniku ponaša pristojno i sa uvažavanjem i da putnika preveze prema objavljenom redu vožnje, pod uslovima u pogledu udobnosti i higijene koji su, obzirom na vrstu prevoza, vozila i dužinu putovanja, propisani opštim uslovima prevoza putnika.
(2) Ako redovna prevozna sredstva prevoznika nijesu dovoljna za izvršenje svih zahtijevanih prevoza, prvenstvo imaju lica sa prtljagom za koje je to posebnim propisima predviđeno, a dalje prvenstvo se određuje prema redu zahtjeva, s tim da se između istovremenih zahtjeva prvenstvo određuje prema većoj dužini prevoza.
(3) Prevoznik je dužan da putniku obezbijedi mjesto u vozilu označeno na voznoj karti ili prevoz određenim vozilom, ako je to posebno ugovoreno.
(4) Ako se za vrijeme prevoza kod putnika pojave znaci neke od zaraznih bolesti, prevoznik je dužan da putnika preveze do prvog mjesta u kome postoji mogućnost da mu se pruži potrebna zdravstvena pomoć.

Prevoz lica sa invaliditetom

Član 7a

(1) Prevoznik ne smije da odbije izdavanje rezervacije i vozne karte i prevoz lica sa invaliditetom.
(2) Izuzetno od stava 1 ovog člana, prevoznik može da odbije da izda rezervaciju i voznu kartu i preveze lice sa invaliditetom u slučaju da vozilo konstrukcijski nije pogodno za jednostavan i bezbjedan ulazak, izlazak i prevoz lica sa invaliditetom.
(3) Lice sa invaliditetom može da ima pratnju lica koje će mu pružiti neophodnu pomoć prilikom ulaska, izlaska i prevoza.
(4) Za lice u pratnji iz stava 3 ovog člana prevoz je besplatan i obezbjediće mu se mjesto pored lica sa invaliditetom ako to omogućava konstrukcija vozila.

Uskraćivanje prava na prevoz

Član 8

(1) Prevoznik nije dužan da primi na prevoz lice za koje se može opravdano pretpostaviti da će onemogućiti prevoznika u izvršenju njegovih obaveza prema drugim putnicima (lica pod dejstvom alkohola, psiho-aktivnih supstanci, lica koja se nedolično ponašaju i sl).
(2) Prevoznik može, bez obaveze vraćanja naknade za prevoz, uskratiti prevoz putniku koji svojim ponašanjem uznemirava druge putnike ili koji se ne pridržava propisa o javnom redu u vozilu za vrijeme putovanja.

Vrste ugovora

Član 9

Ugovor između prevoznika i putnika, odnosno naručioca prevoza može se zaključiti za određeno vrijeme ili za jedno ili više putovanja.

Vozna karta

Član 10

(1) Prevoznik je dužan da putniku u linijskom prevozu izda voznu kartu.
(2) Vozna karta iz stava 1 ovog člana može biti pojedinačna ili grupna.
(3) Vozna karta je dokaz da je zaključen ugovor o prevozu putnika, ali se postojanje ugovora o prevozu može dokazivati i na drugi način.
(4) Vozna karta, po pravilu, glasi na donosioca, a može glasiti i na ime.
(5) Ako vozna karta glasi na ime, ne može se prenijeti na drugo lice bez saglasnosti drevoznika.
(6) Ako putnik nema kod sebe voznu kartu, ako je nepravilna ili izgubljena, to ne utiče na postojanje ili važnost ugovora o prevozu.
(7) Ako je ugovor o prevozu zaključen s naručiocem prevoza, prevoznik, po pravilu, ne izdaje voznu kartu.

Odustajanje od ugovora

Član 11

(1) Putnik ima pravo da odustane od ugovora o prevozu putnika prije nego što počne njegovo izvršenje.
(2) Prevoznik je dužan da vrati putniku naknadu za prevoz, ako putnik odustane od putovanja najkasnije dva sata u međunarodnom prevozu, a jedan sat u unutrašnjem prevozu, prije početka putovanja.
(3) Ako putnik odustane od