Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O STRANCIMA

(Objavljen u "Sl. listu CG", br. 82 od 31. decembra 2008, 72/09, 32/11, 53/11, 27/13)

I. OPŠTE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1

Ovim zakonom uređuju se uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranaca na teritoriji Crne Gore.

Područje primjene

Član 2

Ovaj zakon ne primjenjuje se na stranca koji po međunarodnom pravu uživa privilegije i imunitete, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Na lica bez državljanstva primjenjuju se odredbe potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora i opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava, ako je to za njih povoljnije.

Ograničenje ili zabrana kretanja

Član 3

Strancu će se ograničiti ili zabraniti kretanje na određenom području u Crnoj Gori ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti i javnog poretka.

Poštovanje propisa

Član 4

Stranac je dužan da za vrijeme kretanja i boravka poštuje propise koji važe u Crnoj Gori i odluke državnih organa.

Primjena pravila upravnog postupka

Član 5

U postupku odlučivanja o pravima i obavezama stranaca primjenjuje se zakon kojim se uređuje opšti upravni postupak, ukoliko ovim zakonom nije drukčije određeno.

Značenje izraza

Član 6

Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
1) stranac je državljanin druge države ili lice bez državljanstva;
2) ulazak u Crnu Goru podrazumijeva prelazak državne granice, odnosno graničnog prelaza na kojem se obavlja granična kontrola. Zadržavanje stranca u tranzitnom prostoru aerodroma i sidrištu luke ili pristaništu, u smislu ovog zakona, ne smatra se ulaskom u Crnu Goru;
3) tranzit je prelazak preko teritorije Crne Gore;
4) strana putna isprava je lični, porodični, odnosno zajednički pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, pomorska knjižica, brodarska knjižica i druga putna isprava priznata po međunarodnim ugovorima, na osnovu koje se može utvrditi identitet njenog imaoca, kojoj nije istekao rok važenja i koja je izdata po propisima o izdavanju putnih isprava strane države;
5) važeća putna isprava je isprava koju je izdao nadležni organ iz koje se nesporno može utvrditi rok važenja isprave i identitet vlasnika;
6) prevoznik je privredno društvo ili preduzetnik koji su registrovani za obavljanje djelatnosti prevoza putnika na kopnu, moru, jezerima, rijekama i u vazduhu;
7) lična karta za stranca je isprava o identitetu koja se može izdati stalno nastanjenom strancu ili strancu na privremenom boravku, koji nema važeću putnu ispravu.

II. ULAZAK I IZLAZAK STRANCA

Kontrola na graničnom prelazu

Član 7

Stranac je dužan da se prilikom ulaska u Crnu Goru i izlaska iz Crne Gore podvrgne graničnoj kontroli.
Granična kontrola stranca vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice i obuhvata provjeru uslova propisanih u čl. 8, 9 i 10 ovog zakona.

Zabrana ulaska

Član 8

Strancu se neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako:
1) ne ispunjava uslove iz člana 10 ovog zakona;
2) nema dovoljno sredstava za izdržavanje za vrijeme boravka u Crnoj Gori i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu;
3) je u tranzitu, a ne ispunjava uslove za ulazak u treću državu;
4) je na snazi zaštitna mjera udaljenja, mjera bezbjednosti protjerivanja ili mu je otkazan boravak;
5) to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti, javnog poretka ili javnog zdravlja;
6) se u odgovarajućim evidencijama vodi kao međunarodni prestupnik.
Zabrana ulaska upisuje se u važeću putnu ispravu stranca.

Zabrana izlaska

Član 9

Strancu se neće dozvoliti izlazak iz Crne Gore, ako:
1) upotrijebi tuđu, nevažeću, odnosno lažnu putnu ili drugu ispravu;
2) postoji osnovana sumnja da namjerava da izbjegne krivično, odnosno prekršajno gonjenje, izdržavanje kazne, izvršenje sudske naredbe ili lišenje slobode;
3) to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti i javnog poretka.
Po prestanku razloga iz stava 1 ovog člana strancu će se dozvoliti izlazak iz Crne Gore.

Ulazak, kretanje i boravak

Član 10

Stranac može ulaziti, kretati se i boraviti na teritoriji Crne Gore sa važećom putnom ispravom u koju je unesena viza ili odobrenje boravka, ako ovim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.
Strancu koga je Crna Gora obavezna da prihvati na osnovu međunarodnih ugovora, ako to zahtijevaju humanitarni razlozi, razlozi zaštite javnog poretka ili javnog zdravlja, dozvoljen je ulazak bez važeće putne isprave.
Državljani određenih država mogu da ulaze u Crnu Goru i sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo, u skladu sa međunarodnim ugovorom ili propisom o viznom režimu iz člana 14 stav 2 ovog zakona.

Ulazak stranca sa više državljanstava

Član 11

Stranac koji ima više državljanstava smatra se državljaninom države koja mu je izdala putnu ispravu sa kojom je ušao u Crnu Goru.
Stranac iz stava 1 ovog člana dužan je da za vrijeme boravka u Crnoj Gori koristi putnu ispravu sa kojom je ušao u Crnu Goru.

Ulazak i izlazak na osnovu zajedničke putne isprave

Član 12

Stranac koji je upisan u putnu ispravu drugog lica može ulaziti i izlaziti iz Crne Gore samo sa licem u čiju je putnu ispravu upisan.
Stranci koji imaju zajedničku putnu ispravu mogu ulaziti i izlaziti iz Crne Gore samo zajedno.
Lica koja su upisana u zajedničku putnu ispravu moraju imati i drugu ispravu sa fotografijom, na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet.
Vođa grupe mora imati lični pasoš.

Kretanje stranca u uniformi

Član 13

Stranac može da se kreće u stranoj vojnoj, policijskoj ili carinskoj uniformi, pod uslovima propisanim ovim zakonom.

III. VIZE

Vize i vizni režim

Član 14

Viza je odobrenje koje strancu omogućava ulazak, boravak i tranzit preko teritorije Crne Gore.
Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada) propisuje vizni režim, na predlog organa državne uprave nadležnog za inostrane poslove.

Ulazak bez vize

Član 15

Državljani određenih država mogu da ulaze u Crnu Goru bez vize, u skladu sa međunarodnim ugovorom ili propisom Vlade iz člana 14 stav 2 ovog zakona.

Vrste viza

Član 16

Viza, u smislu ovog zakona, je: aerodromsko tranzitna viza (viza A), tranzitna viza (viza B), viza za kratki boravak (viza C) i viza za duži boravak (viza D).

Aerodromsko tranzitna viza (viza A)

Član 17

Aerodromsko-tranzitna viza (viza A) izdaje se strancu za jedan ili više prelazaka kroz međunarodni tranzitni prostor aerodroma, za vrijeme prekida putovanja ili transfera između dvije faze međunarodnog leta, bez ulaska na teritoriju Crne Gore.
Strancu koji za vrijeme međupristajanja na aerodromu u Crnoj Gori ne napušta avion ili međunarodni tranzitni prostor aerodroma nije potrebna viza.
U slučaju iz stava 2 ovog člana, Vlada može odrediti da je državljanima određenih država potrebna aerodromsko-tranzitna viza, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti i javnog poretka.
Aerodromsko-tranzitna viza izdaje se sa rokom važenja do tri mjeseca.

Tranzitna viza (viza B)

Član 18

Tranzitna viza (viza B) izdaje se strancu za jedno, dva ili više putovanja preko teritorije Crne Gore.
Viza iz stava 1 ovog člana izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci.
Na osnovu tranzitne vize (viza B) stranac može da boravi u Crnoj Gori najduže pet dana.
Tranzitna viza (viza B) može se izdati strancu koji ima ulaznu vizu države u koju putuje ili preko čije teritorije nastavlja putovanje, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.
Tranzitna viza (viza B) može se izdati i unijeti u zajednički pasoš grupi putnika koja je formirana prije nego što je donesena odluka o putovanju, a koji zajedno prelaze preko teritorije Crne Gore.
Viza iz stava 5 ovog člana može se izdati grupi od najmanje pet, a najviše 50 lica, pri čemu je lice koje vodi grupu obavezno da posjeduje lični pasoš i, kad je to potrebno, vizu.

Viza za kratki boravak (viza C)

Član 19

Viza za kratki boravak (viza C) izdaje se za turistička, poslovna ili druga putovanja, za jedan ili više ulazaka u Crnu Goru i za neprekidni boravak, odnosno ukupno trajanje uzastopnih boravaka koji ne može biti duži od 90 dana u vremenskom periodu od šest mjeseci, računajući od dana prvog ulaska.
Viza za kratki boravak (viza C) za više ulazaka izdaje se sa rokom važeša do jedne godine.
Izuzetno od stava 2 ovog člana, viza za kratki boravak (viza C) za više ulazaka može se izdati i sa dužim rokom važenja, ali ne dužim od pet godina, o čemu odlučuje organ državne uprave nadležan za inostrane poslove.
Viza za kratki boravak (viza C) može se izdati grupi putnika koja je formirana prije nego što je donesena odluka o putovanju, ukoliko članovi te grupe zajedno ulaze na teritoriju Crne Gore, borave u njoj i napuštaju teritoriju kao grupa. Rok važenja ove vize ne može biti duži od 30 dana.
Viza iz stava 4 ovog člana unosi se u zajednički pasoš i može se izdati grupi od najmanje pet, a najviše 50 lica, pri čemu je lice koje vodi grupu obavezno da