Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA

(Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 6 od 8. februara 2002, "Sl. listu CG", br. 17 od 31. decembra 2007, 80/08, 40/10, 36/11, 40/11)

DIOI- OSNOVNE ODREDBE

Primjena zakona

Član 1

(1) Ovim zakonom se uređuju oblici obavljanja privrednih djelatnosti i njihova registracija.
(2) Privrednu djelatnost obavljaju privredna društva i preduzetnici.
(3) Oblici obavljanja privrednih djelatnosti koji se registruju u skladu sa ovim zakonom dužni su da prije otpočinjanja obavljanja djelatnosti pribave odobrenje za obavljanje djelatnosti, ako je odobrenje za obavljanje djelatnosti predviđeno posebnim propisom. Dobijanje odobrenja za obavljanje djelatnosti nije uslov za registraciju u skladu sa ovim zakonom.

Oblici obavljanja privrednih djelatnosti

Član 2

(1) Oblici obavljanja privrednih djelatnosti su privredna društva i drugi oblici određeni ovim zakonom:
1) preduzetnik;
2) ortačko društvo (ortakluk) - "OD";
3) komanditno društvo - "KD";
4) akcionarsko društvo - "AD";
5) društvo sa ograničenom odgovornošću - "DOO";
6) dio stranog društva.
(2) Ako jedno ili više fizičkih lica ili pravno lice otpočne ili obavlja privrednu djelatnost, a ne registruje se u skladu sa odredbama ovog zakona, smatra se preduzetnikom ili ortaklukom u odnosu prema trećim licima.
(3) (Brisan)
(4) Svako lice koje zaključi ugovor u ime lica za koje zna da nije registrovano, odgovorno je za izvršenje obaveza iz tog ugovora i za štetu koja je iz toga nastala.

Svojstvo pravnog lica

Član 3

(1) Akcionarsko društvo i društvo sa ograničenom odgovornošću stiču svojstvo pravnog lica danom registracije.
(2) Djelovi akcionarskog društva i društva sa ograničenom odgovornošću nemaju svojstvo pravnog lica.

Zloupotreba svojstva pravnog lica

Član 4

(1) Kada postoji zloupotreba ograničene odgovornosti ili teža povreda odredaba o akcionarskom društvu, društvu sa ograničenom odgovornošću ili komanditnom društvu, sud može utvrditi neograničenu odgovornost jednog ili više vlasnika u slučaju akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, kao i komanditora u slučaju komanditnog društva.
(2) U slučaju akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, teže povrede odredaba, u smislu stava 1 ovog člana, odnose se na miješanje imovina, odnosno sredstava vlasnika i društva; lažnu ili prevarnu registraciju; propuštanje vođenja propisane evidencije; propuštanje dostavljanja podataka Centralnom registru privrednih subjekata (u daljem tekstu: CRPS-a), kao i na neadekvatnu kapitalizaciju ili osiguranje, koji ne odgovaraju stepenu rizika u vezi sa djelatnošću određenog društva.
(3) U slučaju komanditnog društva, pored slučajeva utvrđenih u stavu 2 ovog člana, težim povredama propisa o ograničenoj odgovornosti smatraće se neposredno učestvovanje komanditora u upravljanju ili rukovođenju komanditnim društvom, kao i isticanje imena komanditora u nazivu društva.

Sjedište

Član 4a

(1) Sjedište je mjesto u kome preduzetnik i privredno društvo obavljaju djelatnost.
(2) Ukoliko se djelatnost obavlja u više mjesta, sjedištem se smatra mjesto u kome se nalazi sjedište uprave društva.

Naziv

Član 4b

(1) Naziv privrednog društva i preduzetnika je ime pod kojim posluju.
(2) Privredno društvo i preduzetnik dužni su registrovani naziv koristiti na poslovnim pismima i drugim dokumentima koja se upućuju trećim licima. Naziv se ističe na poslovnim prostorijama privrednog društva i preduzetnika.
(3) Nazivi registrovanih akcionarskih društava, društava sa ograničenom odgovornošću i komanditnih društava moraju se razlikovati od drugih naziva upisanih u CRPS-a.
(4) Naziv može da sadrži i oznaku djelatnosti.
(5) Naziv privrednog društva i preduzetnika ne može da sadrži podatke koji mogu da izazovu zabunu o privrednom društvu, odnosno preduzetniku i njihovoj djelatnosti.
(6) Naziv ortačkog društva obavezno sadrži oznaku: "ortačko društvo" ili skraćenicu "OD".
(7) Naziv komanditnog društva obavezno sadrži oznaku: "komanditno društvo" ili skraćenicu "KD".
(8) Naziv akcionarskog društva obavezno sadrži oznaku: "akcionarsko društvo" ili skraćenicu "AD".
(9) Naziv društva sa ograničenom odgovornošću obavezno sadrži oznaku: "društvo sa ograničenom odgovornošću" ili skraćenicu "DOO".
(10) Dio stranog društva obavezno sadrži originalni naziv stranog društva, oznaku ili skraćenu oznaku oblika tog društva ("akcionarsko društvo" ili "AD", "društvo sa ograničenom odgovornošću" ili "DOO", "komanditno društvo" ili "KD"), alternativni naziv dijela stranog društva, ako je originalni naziv stranog društva upotrijebljen od nekog drugog društva u Crnoj Gori, kao i oblik organizovanja dijela stranog društva ("dio stranog društva", "poslovna jedinica", "predstavništvo" i sl.).
(11) Matično društvo u nazivu može koristiti oznaku "holding", "holding kompanija", "matično društvo", "grupa" i sl. Pod matičnim društvom podrazumijeva se društvo koje ima većinsko vlasništvo ili većinsko pravo upravljanja u drugom društvu - zavisnom društvu.
(12) Privredno društvo može, pored punog naziva, koristiti skraćeni naziv ako je utvrđen osnivačkim aktom društva, odnosno statutom. Skraćeni naziv društva upisuje se u CRPS-a.
(13) Naziv društva može da sadrži ime: "Crna Gora", grb, zastavu i druge državne simbole u skladu sa zakonom.
(14) Naziv društva može da sadrži imena, grbove i druge simbole strane države ili međunarodne oranizacije, samo uz prethodnu saglasnost nadležnog organa države ili međunarodne organizacije na koje se naziv ili simboli odnose.
(15) U naziv društva može se unijeti ime ili dio imena fizičkog lica samo uz njegov pristanak, a ako je to lice umrlo uz saglasnost nasljednika.
(16) Ako društvo svojim djelovanjem ili na drugi način vrijeđa čast i ugled fizičkog lica čije ime je uneseno u njegov naziv, to lice, odnosno njegovi nasljednici, imaju pravo da traže brisanje njegovog imena iz naziva društva.

DIOII- PREDUZETNIK

Pojam i registracija

Član 5

(1) Preduzetnik je fizičko lice koje se bavi privrednom djelatnošću radi sticanja dobiti, a tu djelatnost ne obavlja za račun drugoga.
(2) Lice koje obavlja djelatnost nezavisne profesije uređene posebnim propisima smatra se preduzetnikom u smislu ovog zakona, ako je tim propisima tako uređeno.
(3) Preduzetnik je odgovoran za sve obaveze u vezi sa privrednom djelatnošću koju obavlja cjelokupnom svojom imovinom.
(4) Ako preduzetnik ne obavlja djelatnost pod svojim, već pod drugim imenom ili nazivom, dužan je da to ime ili naziv registruje u skladu sa odredbama ovog zakona. U slučaju promjene imena, preduzetnik je dužan da, u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, prijavi izmjenu CRPS-a.
(5) Preduzetnik se registruje za potrebe statistike u CRPS-a dostavljanjem registracione izjave, u skladu sa odredbama ovog zakona. Preduzetniku se izdaje potvrda o registraciji. Ova potvrda ne predstavlja odobrenje o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti.
DIOIII- ORTAČKO DRUŠTVO (ORTAKLUK)

Pojam i osnivanje

Član 6

(1) Ortakluk je odnos između lica koja obavljaju djelatnost u cilju sticanja dobiti. Sva društva čiji članovi nemaju ograničenu odgovornost su ortakluci.
(2) Ortakluk nastaje po sili zakona, na osnovu činjenica i radnji pojedinaca.
(3) Lica koja su stupila u ortački odnos zovu se ortaci i kolektivno se nazivaju: firma.
(4) Ortak može biti fizičko ili pravno lice.
(5) Ortak ima neograničenu solidarnu odgovornost.
(6) Ortakluk se registruje za potrebe statistike u CRPS-a podnošenjem registracione prijave, ali postojanje ortakluka nije uslovljeno njegovom registracijom. Registraciona prijava sadrži naziv ortakluka, imena ortaka, njihove adrese i matične brojeve (JMBG). Ugovor o ortakluku, ukoliko je sačinjen, ortaci mogu dostaviti CRPS-a.

Međusobni odnosi