Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O KONTROLI PROIZVODNjE I PROMETA SUPSTANCI KOJE SE MOGU UPOTRIJEBITI U PROIZVODNjI OPOJNIH DROGA I PSIHOTROPNIH SUPSTANCI

(Objavljen u "Sl. listu Crne Gore", br. 83 od 18. decembra 2009, 40/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom se uređuje praćenje i kontrola proizvodnje i prometa supstanci koje se mogu upotrijebiti u proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci (u daljem tekstu: prekursori), radi sprječavanja njihove zloupotrebe ili korišćenja u nedozvoljene svrhe, kao i zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite životne sredine od štetnog uticaja prekursora.

Član 2

Izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
1) prekursor je supstanca utvrđena Spiskom prekursora, uključujući i smješu supstanci ili prirodni proizvod koji sadrži prekursor, a koji se može koristiti za nedozvoljenu proizvodnju opojnih droga i psihotropnih supstanci. Pod prekursorima se ne podrazumijevaju lijekovi i drugi preparati koji sadrže prekursore koji su tako sjedinjeni da se ne mogu lako, jednostavno i na ekonomično isplativ način izolovati i upotrijebiti;
2) proizvodnja prekursora je priprema, obrada, miješanje, prečišćavanje ili bilo koja druga aktivnost kojom se dobija ili koja može doprinijeti proizvodnji opojnih droga, psihotropnih supstanci ili njihovih preparata;
3) promet prekursora obuhvata: uvoz, izvoz, tranzit, prevoz, skladištenje, isporuku, prodaju, kupovinu, posredovanje pri kupovini ili prodaji prekursora, kao i svako rukovanje prekursorima, a koji obavlja pravno lice uz novčanu nadoknadu ili bez naknade;
4) tranzit prekursora je prevoz prekursora preko teritorije Crne Gore, bez pretovara, istovara ili zamjene pošiljke, od ulaska do izlaska sa teritorije Crne Gore;
5) prevoz prekursora je prenošenje prekursora sa jednog mjesta na drugo u Crnoj Gori, bez pretovara, istovara ili zamjene pošiljke, do krajnjeg mjesta prevoza prekursora u Crnoj Gori, a koje obavlja prevoznik;
6) krajnji primalac je svako pravno ili fizičko lice kome so isporučuje prekursor u zemlji koja je krajnja destinacija;
7) uvoznik je svako pravno lice koje je odgovorno za poslove uvoza prekursora i koje podnosi ili u čije ime se podnosi carinska deklaracija;
8) izvoznik je svako pravno lice koje je odgovorno za poslove izvoza prekursora, i koji podnosi carinsku deklaraciju ili u čije ime se podnosi carinska deklaracija;
9) Međunarodni organ za kontrolu narkotika je Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (ICNB).

Član 3

Zabranjena je proizvodnja i promet prekursora, kao i sredstava za njihovu proizvodnju i preradu suprotno ovom zakonu.

Član 4

Prekursori se razvrstavaju u prvu, drugu i treću kategoriju.
Prvu kategoriju čine prekursori koji se koriste kao osnovna i najvažnija sirovina u proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci.
Drugu kategoriju čine prekursori koji se koriste kao pomoćne sirovine u proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci.
Treću kategoriju čine prekursori koji se koriste kao pomoćne sirovine u proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, a koji se, u tom procesu, mogu zamijeniti i drugim odgovarajućim sirovinama.
Spisak prekursora razvrstanih u kategorije iz st. 2, 3 i 4 ovog člana donosi organ državne uprave nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo), na predlog Agencije za lijekove i medicinska sredstva (u daljem tekstu: Agencija) i organa državne uprave za poslove policije (u daljem tekstu: Uprava policije).
Spisak prekursora utvrđuje se u skladu sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima, standardima i propisima Evropske unije i Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv ilegalne trgovine opojnim drogama i psihotropnim supstancama iz 1988. godine.
Spisak prekursora objavljuje se u "Službenom listu Crne Gore".

II. PROIZVODNjA PREKURSORA

Član 5

Proizvodnju prekursora može da vrši pravno lice kome je Ministarstvo, odnosno Agencija izdala dozvolu za proizvodnju prekursora.
Proizvođač prekursora koji su otrovi treba da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme u skladu sa propisima koji uređuju proizvodnju otrova.
Proizvođač prekursora prve kategorije koji predstavljaju farmakološki aktivne supstance koje se koriste za proizvodnju lijekova treba da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme u skladu propisima koji uređuju proizvodnju lijekova.
Dozvolu za proizvodnju prekursora iz stava 2 ovog člana izdaje Ministarstvo, u roku od 60 dana od dana prijema potpune dokumentacije koja je propisana ovim zakonom i propisima za sprovođenje ovog zakona.
Dozvolu za proizvodnju prekursora iz stava 3 ovog člana izdaje Agencija u roku od 60 dana od dana prijema potpune dokumentacije koja je propisana ovim zakonom i propisima za sprovođenje ovog zakona.
Pored dokaza o ispunjenosti uslova za proizvodnju prekursora iz st.2 i 3 ovog člana koje prilaže pravno lice uz zahtjev, Ministarsto, odnosno Agencija pribavlja od nadležnog organa za vođenje kaznene evidencije dokaz da pravno lice, osnivač i odgovorno lice nijesu osuđivani, odnosno da se ne vodi krivični postupak zbog nelegalnih aktivnosti sa opojnim drogama i psihotropnim supstancama.
Proizvođač prekursora je dužan da odredi lice odgovorno za čuvanje, skladištenje, promet i vođenje evidencije o prometu prekursora, saglasno ovom zakonu, kao i da Ministarstvu, odnosno Agenciji prijavi promjenu tog lica.
Sadržinu dozvole za proizvodnju prekursora, kao i sadržinu zahtjeva za dobijanje dozvole za proizvodnju propisuje Ministarstvo.

Član 6

Pravno lice koje vrši proizvodnju prekursora dužno je da vodi i čuva evidenciju o prometu proizvedenih i prometu prodatih prekursora na domaćem i inostranom tržištu, kao i podatke o kupcima.
Pravno lice iz stava 1 ovog člana dužno je da cjelokupnu poslovnu i carinsku dokumentaciju o prometu prekursora čuva najmanje pet kalendarskih godina, u skladu sa posebnim zakonom.
Dokumentacija iz stava 2 ovog člana treba da sadrži sljedeće podatke:
- naziv i kategoriju prekursora, a u slučaju smješe ili prirodnog proizvoda i naziv smješe ili prirodnog proizvoda i naziv prekursora, saglasno Spisku prekursora;
- količinu i težinu prekursora, a u slučaju smješe ili prirodnog proizvoda, količinu, težinu, naziv i procentualnu zastupljenost prekursora kojeg sadrži gotov proizvod;
- naziv i adresu uvoznika, izvoznika, krajnjeg primaoca i, ako je moguće, naziv lica koje je posredno uključeno u poslove prometa.

Član 7

Pravna lica koja imaju dozvolu za proizvodnju prekursora mogu da vrše i njihov promet.
Promet na malo prekursora je zabranjen.

III. PROMET PREKURSORA

Član 8

Promet prekursora može da vrši pravno lice kome je Ministarstvo, odnosno Agencija izdalo dozvolu za promet prekursora.
Pravno lice može da vrši promet prekursora koji su otrovi ako ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme, u skladu sa propisima koji uređuju promet otrova.
Promet prekursora prve kategorije koji predstavljaju farmakološki aktivne supstance koje se koriste za proizvodnju lijekova može da vrši pravno lice koje ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme, u skladu sa propisima koji uređuju promet lijekova.
Dozvolu za promet prekursora iz stava 2 ovog člana izdaje Ministarstvo, u roku od 60 dana od dana prijema potpune dokumentacije koja je propisana ovim zakonom i propisima za sprovođenje ovog zakona.
Dozvolu za promet prekursora iz stava 3 ovog člana izdaje Agencija u roku od 60 dana od dana prijema potpune dokumentacije koja je propisana ovim zakonom i propisima za sprovođenje ovog zakona
Pored dokaza o ispunjenosti uslova iz st. 2 i 3 ovog člana koje prilaže pravno lice uz zahtjev za dobijanje dozvole za promet prekursora, Ministarstvo, odnosno Agencija pribavlja od nadležnog organa za vođenje kaznene evidencije dokaz da pravno lice, osnivač i odgovorno lice nijesu osuđivani, odnosno da se ne vodi krivični postupak zbog nelegalnih aktivnosti sa opojnim drogama i psihotropnim supstancama.

Član 9

Dozvola za promet prekursora izdaje se na pisani zahtjev pravnog lica, za promet tačno određenog prekursora prve i druge kategorije na period od tri godine, a za promet prekursora treće kategorije na period od pet godina.
Sadržinu dozvole za promet prekursora, kao i sadržinu zahtjeva za dobijanje dozvole za promet propisuje Ministarstvo.

Član 10

Zahtjev za obnovu dozvole za promet prekursora podnosi se najmanje šest mjeseci prije isteka roka na koji je dozvola za promet izdata.

Član 11

Dozvola za promet prekursora nije potrebna pravnim licima koja u toku jedne kalendarske godine koriste prekursore u količinama koje ne prelaze sljedeće granice: aceton - 50 kg, etil eter - 20 kg, metil eter keton - 50 kg, toluen - 50 kg, sumporna kisjelina 100 kg i hlorovodonična kisjelina 100 kg, kao i pojedine soli ovih supstanci kada njihovo postojanje nije moguće.

Član 12

Apotekama, veterinarskim ustanovama, policiji, carini, laboratorijama, Vojsci Crne Gore, ustanovama koje se bave nastavnom djelatnošću i naučnoistraživačkim radom i drugim pravnim licima kojima su prekursori potrebni za obavljanje djelatnosti, Ministarstvo, odnosno Agencija