Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O EKSPROPRIJACIJI

(Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 55 od 1. decembra 2000; 12/02, 28/2006, "Sl. listu CG", br. 21 od 27. marta 2008)

IOSNOVNE ODREDBE

Eksproprijacija nepokretnosti

Član 1.

Eksproprijacija je lišenje ili ograničenje prava svojine na nepokretnostima kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu.
Javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti utvrđuje se zakonom, ili na osnovu zakona.
Eksproprijacijom nepokretnosti korisnik eksproprijacije stiče pravo da tu nepokretnost koristi za svrhu radi koje je eksproprijacija izvršena.
Postupak eksproprijacije i organi za njeno sprovođenje regulišu se ovim zakonom.
Eksproprijacija može biti potpuna i nepotpuna.

Nepokretnosti

Član 2.

Nepokretnostima, u smislu ovog člana, smatraju se zemljišta, zgrade i drugi građevinski objekti.

Član 2a

Eksproprijacijom se mijenja vlasnik na eksproprisanoj nepokretnosti (potpuna eksproprijacija).

Potpuna eksproprijacija

Član 3.

Danom pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji mijenja se vlasnik, odnosno oblik svojine na eksproprisanoj nepokretnosti (potpuna eksproprijacija).
(Odredba ovog člana je prestala da važi na osnovu Odluke Ustavnog suda RCG, U br. 14/2001 - "Sl. list RCG", br. 12/02)

Nepotpuna eksproprijacija

Član 4.

Eksproprijacijom može da se ustanovi i službenost na nepokretnostima i zakup na zemljištu na određeno vrijeme (nepotpuna eksproprijacija).
Zakup može da se ustanovi samo u slučaju kada će se zemljište, s obzirom na svrhu za koju se zakup predlaže, koristiti ograničeno vrijeme, a najviše do tri godine (za istraživanje rudnog i drugog blaga, korišćenja kamenoloma, vađenje gline, pijeska i šljunka, zakup prirodnih dobara za stavljanje pod zaštitu i sl.).
Po proteku roka na koji je izvršena nepotpuna eksproprijacija, korisnik eksproprijacije je dužan da zemljište vrati u prvobitno stanje

Privremena zauzimanja

Član 5.

Zemljište koje treba da služi određenoj potrebi u vezi sa izgradnjom objekta (radi smještaja radnika, materijala, mašine i sl. može se privremeno zauzeti (privremeno zauzimanje).
Privremeno zauzimanje će se ukinuti čim prestane potreba zbog koje je određeno.

Privremene radnje

Član 6.

Na određenoj nepokretnosti može se dozvoliti vršenje pripremnih radnji u svrhu eksproprijacije.

Korisnik eksproprijacije

Član 7.

Eksproprijacija se može vršiti za potrebe države, opštine, državnih fondova i javnih preduzeća, ako zakonom nije drukčije određeno.
U postupku eksproprijacije može da se ustanovi službenost u korist građana, ako je to zakonom predviđeno, radi postavljanja vodovodnih cijevi, električnih i telefonskih kablova i sl.

Eksproprijacija preostalog dijela

Član 8.

Ako se prilikom eksproprijacije jednog dijela nepokretnosti utvrdi da vlasnik nema ekonomskog interesa da koristi preostali dio nepokretnosti, odnosno ako je zbog toga na preostalom dijelu nepokretnosti onemogućena ili bitno otežana njegova egzistencija, eksproprisaće se, na njegov zahtjev, i taj dio nepokretnosti

Pravična naknada

Član 9.

Pravična naknada za eksproprisanu nepokretnost može se odrediti u novcu ili davanjem u svojinu ili susvojinu druge odgovarajuće nepokretnosti.

Eksproprijacija zemljišta pod zgradom

Član 10.

Eksproprijacijom građevinskog objekta na gradskom građevinskom zemljištu ekspropriše se ili prestaje pravo korišćenja na zemljištu pod objektom i zemljištu koje služi za njegovu redovnu upotrebu.

Vraćanje eksproprisane nepokretnosti

Član 11.

Eksproprisana nepokretnost može se vratiti ranijem vlasniku pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Poseban postupak eksproprijacije

Član 12.

Na područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama eksproprijacija nepokretnosti se sprovodi po posebnom postupku propisanom ovim zakonom.

Nadležni organ

Član 13.

Postupak eksproprijacije nepokretnosti za koju je utvrđen javni interes sprovodi organ uprave nadležan za upis prava na nepokretnostima (u daljem tekstu: nadležni organ uprave).

Utvrđivanje javnog interesa

Član 14.

Ako javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti nije utvrđen posebnim zakonom, javni interes može utvrditi i Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada), na osnovu posebnog elaborata, u skladu sa zakonom.
Predlog za utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju podnosi lice koje prema odredbama ovog zakona može biti korisnik eksproprijacije.
Predlog za utvrđivanje javnog interesa podnosi se Vladi preko organa uprave nadležnog za upis prava na nepokretnostima (u daljem tekstu: nadležni organ uprave), a sadrži podatke o nepokretnostima za koje se predlaže utvrđivanje javnog interesa, svrhu eksproprijacije i druge podatke od značaja za utvrđivanje javnog interesa.
Vlada je dužna da po predlogu za utvrđivanje javnog interesa odluči u roku od 60 dana.
Aktom o utvrđivanju javnog interesa, u skladu sa odredbama ovog člana, Vlada će odrediti i korisnika eksproprijacije.
Protiv akta Vlade o utvrđivanju javnog interesa može se pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda Crne Gore.

IIPRIPREMNE RADNjE U SVRHU EKSPROPRIJACIJE

Vršenje pripremnih radnji

Član 15.

Pravno lice koje namjerava da podnese predlog za eksproprijaciju može da traži da mu se, radi izrade prethodne studije opravdanosti ili predloga za eksproprijaciju, dozvoli da na određenoj nepokretnosti izvrši potrebne pripremne radnje (ispitivanje zemljišta, geodetska snimanja i slično).

Predlog za dozvolu

Član 16.

U predlogu za dozvolu vršenja pripremnih radnji moraju se naznačiti svrha radi koje se namjerava da predloži eksproprijacija, nepokretnost na kojoj se namjerava da vrše pripremne radnje, vlasnik te nepokretnosti, priroda, obim i svrha radnji, kao i vrijeme njihovog trajanja.
O predlogu za dozvolu vršenja pripremnih radnji rješava organ uprave nadležan za upis prava na nepokretnostima (u daljem tekstu: nadležni organ uprave).
Prije odlučivanja o predlogu za dozvolu pripremnih radnji, organ nadležan za donošenje rješenja saslušaće vlasnika nepokretnosti o činjenicama od značaja za dozvolu vršenja pripremnih radnji.

Rješenje o dozvoli

Član 17.

Ako podnosilac predloga za dozvolu vršenja pripremnih radnji učini vjerovatnim da su pripremne radnje potrebne za svrhe određene ovim zakonom, organ uprave nadležan za upis prava na nepokretnostima (u daljem tekstu: nadležni organ uprave) dozvoliće vršenje pripremnih radnji.
Prilikom donošenja rješenja o dozvoli za vršenje pripremnih radnji vodiće se računa o tome da se one ne vrše u vrijeme nepodesno za vlasnika nepokretnosti, s obzirom na kulturu zemljišta i svrhu za koju nepokretnost koristi.
U rješenju iz stava 2 ovog člana, pored ostalog, moraju se navesti pripremne radnje koje podnosilac predloga može da vrši kao i rok do kojeg je dužan da ih izvrši.
Rješenjem u smislu stava 2 ovog člana ne može se dozvoliti izvođenje građevinskih ili drugih sličnih radova.

Naknada

Član 18.

Pravno lice u čiju je korist dozvoljeno vršenje pripremnih radnji dužno je da za to vlasniku nepokretnosti plati naknadu propisanu ovim zakonom.

IIIPOSTUPAK EKSPROPRIJACIJE

Predlog za eksproprijaciju

Član 19.

Predlog za eksproprijaciju može podnijeti korisnik eksproprijacije tek pošto je, u skladu sa zakonom, utvrđen javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti.
Predlog za eksproprijaciju podnosi se organu uprave nadležnom za upis prava na nepokretnostima (u daljem tekstu: nadležni organ uprave) - područnoj jedinici u opštini na čijoj se teritoriji nalazi nepokretnost predložena za eksproprijaciju (u daljem tekstu: nadležni organ uprave).

Sadržaj predloga

Član 20.

U predlogu za eksproprijaciju nepokretnosti moraju biti naznačeni:
1) naziv i sjedište podnosioca predloga za eksproprijaciju (korisnik eksproprijacije);
2) nepokretnost za koju se predlaže eksproprijacija i mjesto gdje se ta nepokretnost nalazi;
3) vlasnik nepokretnosti za koju se predlaže eksproprijacija i njegovo prebivalište ili sjedište, i
4) svrha radi koje se predlaže eksproprijacija.

Podnesci uz predlog za eksproprijaciju

Član 21.

Uz predlog za eksproprijaciju podnosi se:
1) izvod iz katastra nepokretnosti i drugih javnih knjiga u koji se upisuju prava na nepokretnostima, koji sadrži podatke o nepokretnosti za koju se predlaže eksproprijacija;
2) dokaz da je, u skladu sa zakonom, utvrđen javni interes za eksproprijaciju.

Dokaz o obezbjeđenju plaćanja

Član 22.

Pored isprava iz člana 21 ovog zakona, uz predlog za eksproprijaciju podnosi se potvrda da je korisnik eksproprijacije na poseban račun depozita Ministarstva finansija uplatio sredstva u visini pravične naknade nepokretnosti čija se eksproprijacija predlaže.
Procjenu pravične naknade nepokretnosti iz stava 1 ovog člana, na zahtjev korisnika eksproprijacije, vrši nadležni organ uprave.
Način i postupak isplate sredstava iz stava 1 ovog člana propisaće Ministarstvo finansija.
: