Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O DRŽAVNOJ REVIZORSKOJ INSTITUCIJI

(Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 28 od 29. aprila 2004, 27/06, 78/06, "Sl. listu Crne Gore", br. 17 od 31. decembra 2007, 40/11)

IOSNOVNE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1.

Ovim zakonom osniva se Državna revizorska institucija (u daljem tekstu: Institucija) i utvrđuju njena prava, obaveze i način rada.

Položaj

Član 2.

Institucija je samostalan i vrhovni organ državne revizije.
Niko ne smije da utiče na člana Senata Institucije u vršenju poslova utvrđenih ovim zakonom.

Sjedište

Član 3.

Institucija je pravno lice, sa sjedištem u Podgorici.
Institucija ima pečat koji sadrži grb Republike Crne Gore i tekst: "Republika Crna Gora - Državna revizorska institucija - Podgorica".

IIPOSLOVI I ZADACI INSTITUCIJE

Subjekti revizije

Član 4.

Subjekti revizije su organi i organizacije koje upravljaju budžetom i imovinom države i jedinica lokalne samouprave, fondovi, Centralna banka Crne Gore i druga pravna lica u kojima država učestvuje u vlasništvu (u daljem tekstu: subjekat revizije).
Institucija vrši i reviziju subjekata koji izvršavaju dio budžeta, upravljaju državnom imovinom, primaju dotacije ili od države dobijaju bespovratna davanja ili garancije, odnosno posluju sa subjektom revizije.

Zadatak Institucije

Član 5.

Institucija ispituje pravilnost, efektivnost i efikasnost poslovanja subjekta revizije.
Ispitivanje pravilnosti obuhvata kontrolu usklađenosti poslovanja sa propisima i opštim standardima prikupljanja javnih prihoda, finansiranja rashoda, raspolaganja i upravljanja imovinom, izvršavanja obaveza, knjiženja i dokumentovanja prihoda i rashoda, imovine i upravljanja ekonomskim poslovima.
Ispitivanjem efektivnosti provjerava se u kojoj su mjeri ostvareni planirani ciljevi.
Ispitivanjem efikasnosti provjerava se da li su ostvareni ciljevi u obavljanju poslova uz minimalno ulaganje sredstava.

Član 6.

Revizija se vrši radi obezbjeđivanja bitnih informacija o upravljanju budžetom, imovinom i ekonomskim poslovima, zakonitog postupanja od strane subjekta revizije, unapređivanja njegove sposobnosti za uspješno ostvarivanje zadataka i prevencije pogrešnog postupanja.
Institucija, prilikom donošenja budžeta Republike i završnog računa budžeta Republike, daje Skupštini Republike Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština) pregled svojih saznanja o budžetu i stanju imovine, ukazuje na uzroke i posljedice bitnih nedostataka i nepravilnosti i predlaže mjere za njihovo otklanjanje.
Institucija, o okviru nadležnosti utvrđenih ovim zakonom i drugim propisima, pruža i stručnu pomoć Skupštini, Vladi Republike Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada) i drugim državnim organima u donošenju odluka.

Predmet revizije

Član 7.

Institucija, u smislu člana 5. ovog zakona, vrši reviziju akata i radnji subjekta revizije koji proizvode ili mogu proizvesti finansijske efekte na:
1) prihode i rashode;
2) imovinu države;
3) zaduživanje, davanje garancija i super garancija;
4) racionalnu upotrebu sredstava koja su subjektima revizije dodijeljena na korišćenje.

Revizija subjekata izvan državne uprave

Član 8.

Prilikom odobravanja kredita iz budžetskih sredstava ili davanja garancija ili drugih obezbjeđenja od strane države Institucija može ispitivati da li su preduzete odgovarajuće mjere da se izbjegnu štetne posljedice za državu.
Kod pravnih lica koja koriste sredstva iz stava 1. ovog člana vrši se revizija poslovanja, u skladu sa zakonom.

Obim, vrijeme i način vršenja revizije

Član 9.

Institucija samostalno odlučuje o subjektima revizije, predmetu, obimu i vrsti revizije, vremenu i načinu vršenja revizije, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Institucija obavezno jednom godišnje vrši reviziju završnog računa budžeta Republike.
Godišnji plan revizije donosi se do 10. januara za tekuću godinu.
Postupak revizije Institucija započinje obavještavanjem subjekta revizije o predmetu, obimu, vrsti i vremenu revizije. Izuzetno, Institucija može da započne reviziju i bez prethodne najave.
O završetku revizije Institucija obavještava subjekta revizije.

Stavljanje na uvid dokumentacije i pružanje informacija

Član 10.

Subjekat revizije je dužan da, na zahtjev Institucije, sva dokumenta, finansijske iskaze, izvještaje, finansijske evidencije, nalaze interne kontrole i druge evidencije (u daljem tekstu: dokumentacija) učini dostupnom Instituciji ili da na uvid ovlašćenom licu koje vrši reviziju, bez odlaganja.
Subjekat revizije je dužan Instituciji ili ovlašćenom licu dati na uvid dokumenta ili obavještenja povjerljivog karaktera ili dokumenta koja predstavljaju poslovnu i drugu tajnu u skladu sa zakonom.

Povjerljivost podataka

Član 11.

Podaci i saznanja do kojih se dođe u postupku vršenja revizije imaju povjerljiv karakter, ukoliko zakonom nije drukčije određeno.
Sa podacima koji predstavljaju poslovnu i drugu tajnu postupa se u skladu sa zakonom.

Izvještaj o reviziji

Član 12.

Institucija iskazuje rezultat revizije u izvještaju o reviziji.
Izvještaj o reviziji sadrži utvrđeno činjenično stanje, ocjenu, zaključke i sugestije za otklanjanje eventualno utvrđenih nedostataka.

Primaoci izvještaja o reviziji

Član 13.

Izvještaj o reviziji dostavlja se subjektu revizije i, po potrebi, drugim organima kada Institucija ocijeni to neophodnim.
Ukoliko izvještaj o reviziji iz stava 1 ovoga člana sadrži nalaze koji su od posebne važnosti ili imaju značajan finansijski efekat dostavlja se i ministarstvu nadležnom za poslove finansija.

Član 14.

Izvještaj o reviziji predstavlja dokumentacionu osnovu za izradu godišnjeg i posebnog izvještaja i davanja stručnih mišljenja i sugestija u skladu sa ovim zakonom.

Izjašnjavanje subjekta revizije

Član 15.

Subjekat revizije ima pravo da se izjasni o izvještaju o reviziji, u roku koji odredi Institucija.
Institucija izvještava Skupštinu i Vladu, po pravilu, kada se o rezultatu revizije izjasni subjekat revizije.
Institucija može o rezultatu revizije, o kojem se još nije izjasnio subjekat revizije, izvijestiti Skupštinu ili Vladu, ako se radi o hitnim slučajevima čije bi kasnije dostavljanje prouzrokovalo štetu ili ako je došlo do njihovog prijevremenog objelodanjivanja u javnosti ili ako se subjekat revizije nije izjasnio u određenom roku.
Pod štetom, u smislu stava 3. ovog člana, smatra se umanjenje državne imovine ili sprječavanje njenog povećanja.

Političke odluke

Član 16.

Ukoliko se revizija dotiče političke odluke, Institucija je obavezna da se uzdrži od ocjene ovakve odluke i da se ograniči na informisanje i savjetovanje primaoca izvještaja o bitnim činjenicama i mogućim štetnim posljedicama.

Prava trećih lica

Član 17.

Institucija će utvrditi način revizije tako da prava trećih lica, na koja se odnose radnje u postupku revizije, budu zaštićena.
Lica iz stava 1 ovog člana su fizička ili pravna lica koja nijesu subjekti revizije u smislu ovog zakona, ili posluju sa subjektom revizije.
Institucija je dužna da licima iz stava 2 ovog člana omogući da se izjasne o rezultatu revizije, ako izvještaj o reviziji sadrži ili može dati povoda za štetne ocjene i biti korišćen u postupku javnog izvještavanja.

Izvještavanje Skupštine i Vlade

Član 18.

Institucija izvještava Skupštinu i Vladu:
1) podnošenjem godišnjeg izvještaja;
2) podnošenjem posebnih izvještaja;
3) savjetovanjem na osnovu saznanja dobijenih putem revizije.

Godišnji izvještaj

Član 19.

Godišnji izvještaj sadrži naročito:
1) ocjenu da li iznosi dati u završnom računu budžeta odgovaraju iznosima navedenim u evidenciji i da li su kontrolisani prihodi, rashodi i imovina pravilno dokumentovani u skladu sa propisima i opštim standardima;
2) ocjenu u kojim bitnim slučajevima nijesu ispoštovani propisi i pravila o budžetu i ekonomskim poslovima države;
3) bitne primjedbe na uočene nedostatke kod subjekta revizije;
4) mjere koje se preporučuju.
U godišnjem izvještaju mogu se iznositi i zaključci o prethodnim i predlozi o budućim budžetskim