Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


---------------------------
NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-IIbr. 10/10 ("Sl. list Crne Gore", br. 5 od 23. januara 2013), utvrđuje se da Uredba o vršenju podvodnih aktivnosti u vodama Republike Crne Gore ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 66/06), koju je donijela Vlada Republike Crne Gore, nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i zakonom i prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda Crne Gore.
---------------------------
Na osnovu člana 40 stav 3 Zakona o nadzoru državne granice ("Službeni list RCG", broj 72/05), Vlada Republike Crne Gore, na sjednici od 28. septembra 2006. godine, donijela je

UREDBU

O VRŠENjU PODVODNIH AKTIVNOSTI U VODAMA REPUBLIKE CRNE GORE

(Objavljena u "Sl. listu RCG", br. 66 od 3. novembra 2006)

IOPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom propisuje se vršenje podvodnih aktivnosti u vodama Republike Crne Gore (u daljem tekstu: Crna Gora), vrste ronjenja i način osposobljavanja lica za ronjenje i određuju područja na kojima se te aktivnosti vrše.
Odredbe ove uredbe ne odnose se na vršenje podvodnih aktivnosti profesionalnih pripadnika policije i odbrane Crne Gore.

Član 2

Podvodna aktivnost, u smislu ove uredbe, je svaka aktivnost koja se izvodi pod površinom vode ronjenjem ili tehničkim pomagalima, odnosno napravama kojima se upravlja sa površine vode.

Član 3

Ronjenje je svaki boravak lica ispod površine vode sa upotrebom ronilačke opreme snabdjevene sredstvom za disanje pod površinom vode, kao i boravak ispod površine vode bez ronilačke opreme - ronjenje na dah.
Ronjenjem se mogu baviti lica koja su stručno osposobljena za ronjenje (u daljem tekstu: ronioci).

Član 4

Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovoj uredbi imaju sljedeće značenje:
1) certifikat je uvjerenje o položenom ispitu za određenu kategoriju ronioca koje je izdato od strane priznatih međunarodnih udruženja, odnosno organizacija, koje sprovode i organizuju obuku ronilaca;
2) međunarodno ronilačko udruženje je udruženje u koje se udružuju nacionalna ronilačka udruženja ili ronioci instruktori;.
3) ronjenje na dah je ronjenje bez ronilačke opreme koje započinje prestankom disanja atmosferskog zraka, a završava nastavkom disanja nakon izlaska na površinu vode;
4) ronilačka zastavica je pomorska zastavica u obliku slova "A" Međunarodnog signalnog kodeksa, ili zastavica u obliku narandžastog pravougaonika sa bijelom dijagonalnom crtom i služi za obilježavanja područja na kojem se izvodi ronjenje;
5) signalna plutača je plutajuće tijelo u obliku lopte narandžaste ili crvene boje prečnika najmanje 30 cm koje služi za obilježavanje područja na kome se vrše podvodne aktivnosti;
6) voditelj ronjenja je lice koje neposredno vodi određenu ronilačku akciju, sprovodi i priprema sve mjere bezbjednosti i odgovorno je za stručnu organizaciju i izvođenje konkretnog ronilačkog zadatka, i
7) instruktor ronjenja je lice koje osposobljava polaznike obuke za ronioce i instruktore ronjenja, rukovodi ronilačkim akcijama, organizuje i izvršava konkretne ronilačke zadatke, organizuje pripremu i sprovođenje svih mjera sigurnosti.

IIPODVODNE AKTIVNOSTI

Član 5

Podvodne aktivnosti se mogu vršiti u cilju:
1) ispitivanja osobina voda i vodenog dna i arheoloških istraživanja;
2) vršenja podvodnog snimanja i podvodnog fotografisanja;
3) obavljanja privredne djelatnosti koja zahtijeva izvođenje podvodnih radova;
4) obavljanja morskog i podvodnog ribolova;
5) bavljenja sportom i rekreacijom i organizovanja sportskih takmičenja;
6) sprovođenja podvodnog deminiranja i spašavanja, i
7) izvođenja obuke ronilaca.

Član 6

Podvodne aktivnosti iz člana 5 ove uredbe, mogu da vrše pravna i fizička lica, koja su upisana u Centralni registar privrednog suda i koja dobiju odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti.

Član 7

Zahtjev za izdavanje odobrenja za obavljanje podvodnih aktivnosti podnosi se Regionalnom centru za obuku ronilaca, podvodno razminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru (u daljem tekstu: Regionalni centar).
Pravna i fizička lica, uz zahtjev iz stava 1 ovog člana, prilažu:
1) izvod iz Centralnog registra privrednog suda;
2) dokaz da imaju u radnom odnosu najmanje jednog instruktora ronjenja sa prebivalištem u Crnoj Gori koji ima odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti;
3) polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima;
4) plan transportovanja unesrećenog ronioca;
5) dokaz da imaju u svojini ili u zakupu adekvatan poslovni prostor;
6) pribor za pružanje prve pomoći i komplet za davanje kiseonika;
7) ispravno sredstvo komunikacije (VHF,GSM,CB, UKVi sl.);
8) istaknute telefonske brojeve hitne pomoći, rekompresionih komora i službe traganja i spašavanja na moru (DAN);
9) savremenu, ispravnu i uredno servisiranu ronilačku opremu, najmanje pet ronilačkih kompleta (ronilački aparat, ronilačko odijelo, maska, peraja i disalica);
10) ispravan ronilački kompresor i potvrdu o ispravnosti gasova izdatu od nadležne ustanove, i
11) pribor za označavanje mjesta ronjenja (signalne plutače, ronilačke zastave, bljeskalice za ronjenje noću).

Član 8

Pravna i fizička lica koja su registrovana za izvođenje podvodnih radova, pored uslova propisanih u članu 7 ove uredbe, treba da imaju najmanje jednog zaposlenog instruktora ronjenja kome je izdat certifikat od strane međunarodno priznate ustanove za obuku profesionalnih ronilaca.

Član 9

Pored uslova propisanih u članu 7 ove uredbe, podvodno deminiranje mogu obavljati samo pravna i fizička lica koja u radnom odnosu imaju najmanje jednog zaposlenog kome je izdat certifikat o stručnoj osposobljenosti za podvodno deminiranje.
Podvodno deminiranje u Crnoj Gori obavlja se u skladu sa Standardom Operativnih procedura za humanitarno podvodno deminiranje koji je usvojen od strane država jugoistočne Evrope članica Koordinacionog savjeta za protivminske akcije u jugoistočnoj Evropi -SEEMACC.

Član 10

Odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti može se izdati instruktoru i voditelju ronjenja koji ispunjava sljedeće uslove:
1) da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je sposoban za obavljanje poslova instruktora ili voditelja ronjenja;
2) da ima polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, i
3) da ima zaključen ugovor sa Regionalnim centrom za obavljanje poslova ronjenja.
Postojanje uslova iz stava 1 tačka 1 ovog člana, dokazuje se uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti iz stava 2 ovog člana, izdaje nadležna zdravstvena ustanova koju određuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.
Odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti neće se izdati ako je od dana izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti proteklo više od godinu dana.
Inostranom instruktoru ili voditelju ronjenja priznaje se uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdato od nadležne zdravstvene ustanove iz države iz koje dolazi.
Odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti neće se izdati inostranom instruktoru ili voditelju ako je od dana izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti proteklo više od godinu dana.

Član 11

Odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti može se izdati:
1) sportskim roniocima koji imaju certifikat o položenom ispitu za instruktora ili voditelja ronjenja u skladu sa standardima međunarodne ronilačke škole koja je priznata u Crnoj Gori i ispunjavaju uslove iz člana 10 stav 1 tač. 1 do 3 ove uredbe, i
2) profesionalnim roniocima za komercijalna ronjenja koji