Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 181a stav 5 Carinskog zakona ("Službeni list RCG", br. 7/02, 38/02, 72/02, 21/03, 29/05, 66/06 i "Službeni list CG", broj 21/08), Vlada Crne Gore, na sjednici od 9. jula 2009. godine, donijela je

UREDBU

O SLOBODNIM CARINSKIM PRODAVNICAMA

(Objavljena u "Sl. listu CG", br. 50 od 31. jula 2009, 8/10)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se bliži postupak i uslovi za otvaranje slobodnih carinskih prodavnica, način sprovođenja mjera carinskog nadzora nad robom smještenom u slobodnim carinskim prodavnicama i način vođenja evidencije o toj robi.

Član 2

(1) Slobodne carinske prodavnice (u daljem tekstu: carinske prodavnice), mogu se otvarati na aerodromima i lukama otvorenim za međunarodni saobraćaj u prostorijama koje se nalaze iza mjesta obavljanja carinske kontrole.
(2) Carinska prodavnica se može sastojati od prodajnog mjesta i priručnog skladišta pored prodajnog mjesta.
(3) Prostorije carinske prodavnice moraju biti postavljene na način kojim se obezbijeđuje carinski nadzor prilikom svakog unošenja i iznošenja robe.

Član 3

(1) Zahtjev za otvaranje carinske prodavnice privredno društvo podnosi Ministarstvu finansija u pisanoj formi.
(2) Uz zahtjev iz stava 1 ovog člana, dostavljaju se:
1. izvod iz Centralnog registra Privrednog suda da je privredno društvo registrovano za obavljanje trgovinske djelatnosti;
2. skica i tehnički opis prostorija carinske prodavnice, sa unešenim građevinskim i drugim obilježjima mjerodavnim za sprovođenje carinskog nadzora;
3. dokaz o ispunjavanju sanitarnih, tehničkih i drugih uslova za obavljanje trgovinske djelatnosti;
4. dokaz o osposobljenosti za elektronsko podnošenje carinskih isprava;
5. specifikacija robe, koja se namjerava prodavati u carinskoj prodavnici sa trgovačkim nazivima i tarifnim oznakama;
6. garancija za plaćanje eventualnog carinskog duga;
7. dokaz da nad privrednim društvom nije započet postupak stečaja odnosno likvidacije; i
8. dokaz da redovno ispunjava poreske i carinske obaveze.
(3) Zahtjev za otvaranje carinske prodavnice podnosi se na obrascu "ZOCP", koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni dio.

Član 4

(1) Ministarstvo finansija, najkasnije u roku od 10 dana, od prijema zahtjeva za otvaranje carinske prodavnice imenuje komisiju od tri člana koja utvrđuje da li prostorije namijenjene za rad carinske prodavnice ispunjavaju uslove propisane ovom uredbom, a naročito da li su obezbijeđeni uslovi za sprovođenje mjera carinskog nadzora i carinske kontrole.
(2) Komisija iz stava 1 ovog člana o svom radu sastavlja izvještaj najkasnije u roku od 10 dana. Troškovi rada komisije padaju na teret podnosioca zahtjeva.
(3) O zahtjevu za davanje odobrenja za otvaranje carinske prodavnice odlučuje se rješenjem.

Član 5

(1) Carinska prodavnica ima status carinskog skladišta tipa "D".
(2) Strana roba kojom se snabdijeva carinska prodavnica, upućuje se tranzitnom carinskom deklaracijom iz carinskog skladišta u carinsku ispostavu, koja vrši nadzor nad carinskom prodavnicom.
(3) Carinskoj ispostavi iz stava 1 ovog člana, se po prispjeću robe, podnosi carinska deklaracija za postupak carinskog skladištenja, u skladu sa carinskim propisima koji se odnose na skladištenje robe u skladištima tipa "D".
(4) Za prodatu stranu robu u carinskoj prodavnici nadležnom carinskom organu podnosi se deklaracija za ponovni izvoz, do 5-og u mjesecu za prethodni mjesec.
(5)