Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 138 stav 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ("Službeni list RCG", br. 64/02, 31/05 i 49/07 i "Službeni list CG", broj 45/ 10), Ministarstvo prosvjete i nauke donijelo je

PRAVILNIK

O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA STICANjE SREDSTAVA IZ JAVNIH PRIHODA ZA USTANOVE KOJE REALIZUJU JAVNO VAŽEĆE OBRAZOVNE PROGRAME

(Objavljen u "Sl. listu Crne Gore", br. 66 od 19. novembra 2010, 41/13)

IOSNOVNE ODREDBE

Sadržina pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuju mjerila za formiranje odjeljenja i grupa, normativi i standardi za organizovanje savjetodavne službe, biblioteke, administrativno-računtovodstvene i tehničke službe i mjerila za vrednovanje materijalnih troškova u ustanovama koje realizuju javno važeće obrazovne programe u oblasti: predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, opšteg srednjeg obrazovanja i vaspitanja, stručnog obrazovanja, vaspitanja i obrazovanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama - resursni centar, obrazovanja odraslih, domovima učenika, odnosno domovima učenika i studenata i u obrazovnom centru (u daljem tekstu: ustanova), čime se obezbjeđuje ujednačenost kadrovskih, materijalnih i drugih uslova za ostvarivanje javno važećeg obrazovnog programa i godišnjeg plana rada, odnosno godišnjeg plana i programa rada ustanove.

Normativi i standardi

Član 2

Ustanova stiče sredstva iz javnih prihoda na osnovu normativa i standarda utvrđenih ovim pravilnikom i akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Osnov

Član 3

Broj izvršilaca utvrđen ovim pravilnikom određuje se na osnovu broja djece, učenika, odnosno polaznika, vaspitnih grupa sa cjelodnevnim boravkom djece koje su oruganizovane u skladu sa propisima, odnosno obrazovnim programom, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Izuzetak

Član 4

Izuzetno, kada nije moguće formirati odjeljenje, odnosno grupu u skladu sa odredbama ovog pravilnika, organ državne uprave, nadležan za poslove prosvjete (u daljem tekstu: Ministarstvo) može, na obrazložen zahtjev ustanove, odobriti formiranje odjeljenja, odnosno grupe i sa manjim brojem djece, učenika, odnosno polaznika.

IIMJERILA ZA FORMIRANjE ODJELjENjA I GRUPA

Predškolska ustanova

Član 5

U vaspitnu grupu za primarni, kraći i specijalizovani program u ustanovi predškolskog vaspitanja i obrazovanja mogu biti uključena najviše dva djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama.
U ustanovi, iz stava 1 ovog člana, broj djece u vaspitnoj grupi za primarni program može se smanjiti do 10% u odnosu na broj djece u vaspitnoj grupi utvrđen zakonom, odnosno obrazovnim programom, ukoliko su u vaspitnu grupu uključena djeca sa posebnim obrazovnim potrebama.
Broj djece u vaspitnoj grupi za kraći, specijalizovani i druge programe umanjuje se do 10% u odnosu na broj djece koji je utvrđen zakonom i tim programom, ukoliko su u vaspitnu grupu uključena djeca sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ustanova osnovnog obrazovanja i vaspitanja

Član 6

U ustanovi osnovnog obrazovanja i vaspitanja odjeljenje istog razreda može imati najmanje 26 učenika.
(Stav 2. brisan)
Ako se u odjeljenje, odnosno grupu uključe učenici sa posebnim obrazovnim potrebama broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi može se smanjiti do 10% u odnosu na najmanji broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi utvrđen ovim pravilnikom.
U odjeljenje se može uključiti najviše dva učenika sa posebnim obrazovnim potrebama od kojih je po pravilu jedno sa lakim a jedno sa težim smetnjama.
Kombinovano odjeljenje od dva razreda može imati najmanje pet učenika, od tri razreda najmanje osam učenika, a više od tri razreda najmanje 10 učenika.
Izuzetno od stava 5 ovog člana za formiranje kombinovanih odjeljenja sa manje od pet učenika saglasnost daje Ministarstvo.
Broj učenika u grupi za izborne predmete u trećem ciklusu je, po pravilu, jednak broju učenika u odjeljenju, s tim da ne može biti manji od 20 učenika jednog razreda.
Izuzetno od stava 7 ovog člana, u ustanovi koja ima jedno, odnosno dva odjeljenja jednog razreda, mogu se formirati dvije, odnosno tri grupe za nastavu izbornih predmeta.
U ustanovi se uz saglasnost Ministarstva, mogu formirati i grupe od učenika različitih razreda ako se radi o grupi za izborni predmet čije izučavanje nije vezano za razred.
Izuzetno, od st. 1 i 5 ovog člana, odjeljenje istog razreda za obrazovanje odraslih može se formirati sa najmanje 17 polaznika, a kombinovano odjeljenje sa najmanje 10 polaznika.
Broj učenika u grupi u ustanovi osnovnog muzičkog, odnosno baletskog obrazovanja, za solfeđo, instrumentalne odsjeke i balet je najmanje 10 učenika, za hor najmanje 16 učenika, a za orkestar najmanje 12 učenika.

Ustanova opšteg srednjeg obrazovanja i vaspitanja

Član 7

Odjeljenje istog razreda u opštoj gimnaziji može imati najmanje 26 učenika, u skladu sa obrazovnim programom.
Ako se u odjeljenje, odnosno grupu uključe učenici sa posebnim obrazovnim potrebama broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi se može smanjiti do 10% u odnosu na najmanji broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi utvrđen ovim pravilnikom.
U odjeljenje se može uključiti najviše dva učenika sa posebnim obrazovnim potrebama od kojih je, po pravilu, jedan učenik sa lakim a jedan sa težim smetnjama, odnosno teškoćama u razvoju.
Odjeljenje maturskog tečaja, odnosno međunarodne mature u ustanovi, iz stava 1 ovog člana, može se formirati sa najmanje 20 učenika.
Prilikom formiranja grupa u ustanovi, iz stava 1 ovog člana, za opšteobrazovne predmete broj učenika u grupi je jednak broju učenika u odjeljenju utvrđenim zakonom i obrazovnim programom.
Broj učenika u grupi za izborne predmete je po pravilu, jednak broju učenika u odjeljenju, s tim da ne može biti manji od 20 učenika jednog razreda.
U ustanovi koja ima jedno, odnosno dva odjeljenja jednog razreda mogu se formirati dvije, odnosno tri grupe za nastavu izbornih predmeta u tom razredu.
U ustanovi se uz odobrenje Ministarstva, mogu formirati i grupe od učenika različitih razreda ako se radi o grupi za izborni predmet čije izučavanje nije vezano za razred.
Izuzetno od st. 6 i 7 ovog člana, ustanova može uz odobrenje Ministarstva, bez obzira na broj učenika u grupi za izborne predmete koji su dopuna maturskog standarda, da formira još:
- šest grupa za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima manje od pet odjeljenja gimnazije;
- pet grupa za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima manje od devet odjeljenja gimnazije;
- četiri grupe za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima manje od 13 odjeljenja gimnazije;
- tri grupe za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima manje od 17 odjeljenja gimnazije;
- dvije grupe za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima manje od 21 odjeljenja gimnazije;
- jednu grupu za izborne predmete, ako ukupno u ustanovi ima 21 ili više odjeljenja gimnazije.
Zahtjev za odobravanje dodatnih grupa za izborne predmete iz stava 9 ovog člana ustanova je obavezna dostaviti Ministarstvu najkasnije sedam dana prije početka školske godine.

Ustanove stručnog obrazovanja

Član 8

Odjeljenje istog razreda u ustanovi stručnog obrazovanja za sve obrazovne programe može imati najmanje 26 učenika, odnosno 15 polaznika za obrazovne programe višeg stručnog obrazovanja, u skladu sa obrazovnim programom.
Izuzetno, od stava 1 ovog člana, Ministarstvo može odobriti formiranje odjeljenja sa manjim brojem učenika za deficitarna područja rada.
Ako je raspisan konkurs za samo jedno odjeljenje određenog obrazovnog programa u Crnoj Gori, odjeljenje se može formirati sa najmanje 20 učenika.
Ako se u odjeljenje, odnosno grupu uključe učenici sa posebnim obrazovnim potrebama, broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi se može smanjiti do 10% u odnosu na najmanji broj učenika u odjeljenju, odnosno grupi utvrđen ovim pravilnikom.
: