Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O USLOVIMA PRODAJE AKCIJA PREDUZEĆA IZ OBLASTI NAFTNE INDUSTRIJE REPUBLIKE SRPSKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 20 od 22. marta 2007, 68/07, 63/11)

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi prodaje akcija preduzeća iz oblasti naftne industrije Republike Srpske: "Rafinerija nafte" a.d. Brod, "Rafinerija ulja Modriča" a.d. Modriča i "Petrol" a.d. Banja Luka (u daljem tekstu: preduzeća).

Član 2.

(1) Predmet prodaje su akcije preduzeća iz člana 1. ovog zakona koje su u vlasništvu Republike Srpske i Fonda restitucije Republike Srpske.
(2) Pod istim uslovima i istom kupcu i Fond PIO će prodati svoje akcije preduzeća iz člana 1. ovog zakona.
(3) Na kupca akcija iz st. 1. i 2. ovog člana, kao sticaoca akcija, neće se primjenjivati odredbe Zakona o preuzimanju akcionarskih društava ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 64/02 -IIdio).

Član 3.

(1) Pod uslovima prodaje akcija preduzeća, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se uslovi koji omogućavaju postizaše ciljeva privatizacije propisanih Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 51/06 i 1/07).
(2) Uslovi iz stava 1. ovog člana odnose se na način regulisanja obaveza preduzeća sa stanjem na dan 30. septembar 2006. godine, osim za obaveze iz člana 5. ovog zakona, a u cilju efikasnije privatizacije.

Član 4.

(1) Obaveze preduzeća prema povjeriocima, osim obaveza po osnovu poreza i doprinosa, izmiriće Vlada Republike Srpske, kao prodavac (u daljem tekstu: Vlada), u iznosu koji za tu namjenu obezbjeđuje kupac, a u skladu sa ugovorom o prodaji akcija.
(2) U slučaju da sredstva iz stava 1. ovog člana nisu dovoljna za izmirenje obaveza preduzeća i preostali iznos obaveza će izmiriti Vlada.
(3) Sredstva za izmirenje obaveza iz st. 1. i 2. ovog člana obezbijediće, odnosno garantovaće Vlada u roku od tri mjeseca od datuma stupanja na snagu ugovora o prodaji akcija preduzeća.

Član 5.

(1) Obaveze preduzeća po osnovu poreza i doprinosa (glavnica i kamata) sa stanjem na dan prenosa vlasništva na akcijama iz člana 2. stav 1. Zakona reprogramiraju se u skladu sa Zakonom.
(2) Obaveze preduzeća prema radnicima po osnovu neto zarada, od 1. oktobra 2006. godine do dana prenosa vlasništva iz stava 1. ovog člana, izmiriće Vlada.

Član 6.

(1) Obaveze preduzeća iz člana 5. stav 1. ovog zakona reprogramiraju se beskamatno na rok od 12 godina, uz grejs period od sedam godine i s rokom otplate od šezdeset jednakih mjesečnih rata, nakon isteka grejs perioda.
(2) Danom stupanja na snagu ugovora o prodaji akcija brišu se hipoteke koje su uknjižene na nekretninama preduzeća u korist Ministarstva finansija - Poreska uprava, radi obezbjeđenja potraživanja.

Član 6a.

Izuzetno od člana 5. stav 1. ovog zakona i člana 6. Zakona:
a) obaveze prema Fondu PIO koje se odnose na doprinose za radnike koji su stekli pravo na penziju do dana zaključenja sporazuma o reprogramu neće se reprogramirati, već će ih preduzeće jednokratno izmiriti,
b) odobreni reprogram obaveza prema Fondu PIO za radnike koji u grejs periodu i periodu otplate steknu uslove za penziju prekida se, a ostatak duga preduzeće izmiruje jednokratno.

Član 7.

(1) Ministarstvo finansija donosi odgovarajuće rješenje o finansijskom restrukturiranju obaveza preduzeća prema ovom zakonu, na osnovu kojeg se zaključuje sporazum sa nadležnim organom.
(2) Ukoliko preduzeća ne izmiruju redovno dospjele tekuće poreske obaveze, kao i obaveze po reprogramu na osnovu zaključenog sporazuma iz stava 1. ovog člana, navedeni sporazum smatraće se raskinutim, a sve neizmirene obaveze koje su bile predmet reprograma dospijevaju za naplatu.

Član 8.

(1) Obaveze preduzeća iz člana 5. stav 1. koje se reprogramiraju u skladu sa ovim zakonom, otpisuju se ukoliko Vlada, kao prodavac, prethodno nije ispunila ugovornu obavezu prema kupcu, do iznosa neispunjene obaveze, u slučajevima:
- obaveza preduzeća nastalih prije 30. septembra 2006. godine, a koje nisu iskazane u finansijskim izvještajima preduzeća na taj dan;
- negativnih promjena imovinskog ili finansijskog stanja preduzeća, osim troškova redovnog poslovanja, u odnosu na bilanse preduzeća na dan 30. septembar 2006. godine;
- neizmirenja obaveza preduzeća prema članu 4. ovog zakona.
(2) Odluku o otpisu obaveza iz stava 1. donosi Vlada, na osnovu dokumentovanog i usaglašenog zahtjeva kupca.

Član 8a.

Obaveze preduzeća iz člana 5. stav 1. Zakona mogu se umanjiti za iznos međusobnih potraživanja i obaveza prodavca i preduzeća u skladu sa njihovim sporazumom, a na osnovu odluke Vlade.

Član 9.

U slučaju da ovaj zakon sadrži drugačija rješenja u odnosu na druge zakone, primjenjivaće se odredbe ovog zakona.

Član 10.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".
Broj: 01-393/07
28. februara 2007. godine, Banja Luka
Predsednik Narodne skupštine, mr Igor Radojičić, s. r.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: