aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Ovaj prečišćeni tekst stupa na snagu 1. decembra 2013. godine.
--------------------------

ZAKON

O UGOSTITELjSTVU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 26. februara 2010, 57/12, 67/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, vrsta ugostiteljskih objekata i pojedini oblici ugostiteljske djelatnosti, kategorizacija ugostiteljskih objekata, obaveze ugostitelja i ostala pitanja od značaja za oblast ugostiteljstva.

Član 2.

Pojmovi koji se upotrebljavaju u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
a) ugostitelj je privredno društvo, preduzetnik ili fizičko lice koje obavlja ugostiteljsku djelatnost,
b) ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalno- tehničke i sanitarno-higijenske uslove za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno za obavljanje ugostiteljske djelatnosti,
v) ugostiteljski objekti za smještaj su objekti u kojima se pružaju usluge smještaja, ishrane i pića i druge uobičajene usluge u ugostiteljstvu ili samo usluge smještaja,
g) ugostiteljski objekti za ishranu i piće su objekti u kojima se pripremaju i uslužuju topla i hladna jela, pića i napici ili se uslužuju samo pića i napici,
d) ketering (catering) objekti su vrsta ugostiteljskih objekata u kojima se pripremaju obroci u centralnim jedinicama za potrošnju na drugom mjestu (u prevoznim sredstvima, na priredbama, svečanostima) i iz kojih se vrši snabdijevanje korisnika tom hranom,
đ) smještajna jedinica je opremljena prostorija, odnosno skup opremljenih prostorija (soba, apartman, hotelski apartman, studio apartman) ili posebno uređen prostor na otvorenom (kamp mjesto, kamp parcela), unutar ugostiteljskog objekta za smještaj, koja se stavlja na raspolaganje korisniku,
e) seosko domaćinstvo je registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, u kojem njegovi članovi učestvuju u pružanju ugostiteljskih usluga, a privređivanje članova seoskog domaćinstva pretežno proizlazi iz programa sopstvene proizvodnje, kao i fizičko lice sa članovima njegovog domaćinstva, koje nije registrovano kao porodično poljoprivredno gazdinstvo, ali koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i na ruralnom području pruža ugostiteljske usluge,
ž) program sopstvene proizvodnje podrazumijeva program poljoprivredne proizvodnje na seoskom domaćinstvu koje pruža ugostiteljske usluge,
z) kategorizacija ugostiteljskih objekata je postupak utvrđivanja postignutih standarda u pogledu uređenja, opreme i usluge u ugostiteljskim objektima za smještaj na osnovu kojeg se objekti iste vrste razvrstavaju u različite kategorije u zavisnosti od nivoa postignutih standarda,
i) standardi su uslovi i mjerila u pogledu uređenja i opremljenosti objekta, kvaliteta pružanja usluga i pretežnog sadržaja usluga i održavanja ugostiteljskog objekta,
j) standardna ploča je jednoobrazno dimenzionirana i sadržajno određena tabla za označavanje kategorije ili standarda, te vrste ugostiteljskog objekta,
k) ketering usluga je usluga koja podrazumijeva pripremanje jela, i/ili poslastica, i/ili napitaka u ugostiteljskom objektu, po utvrđenim standardima, i dostavljanje ili dostavljanje i usluživanje na drugom mjestu,
l)hasap (HACCP) je sistem analize opasnosti i kontrolnih tačaka u procesu proizvodnje, distribucije i manipulacije hranom i
lj) nadležni organ - registarski sud nadležan za vođenje registra poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, odnosno registracioni organ nadležan za izdavanje rješenja o registraciji preduzetnika.

Član 3.

(1) Ugostiteljskom djelatnošću smatra se pružanje usluga smještaja, pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka u ugostiteljskim objektima, kao i pripremanje hrane i dostavljanje korisnicima za potrošnju na drugom mjestu.
(2) Ugostiteljska djelatnost se obavlja u ugostiteljskim objektima za smještaj, ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, ketering (catering) objektima, pokretnim ugostiteljskim objektima i u ostalim vrstama ugostiteljskih objekata u skladu sa ovim zakonom.
(3) Prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti, ugostitelj je dužan da u okviru ugostiteljskog objekta utvrđuje i naplaćuje iste cijene za pružene usluge domaćim i stranim državljanima, kao i da posluje u skladu sa odredbama ovog zakona, posebnim uzansama iz oblasti ugostiteljstva koji se utvrđuju u okviru Privredne komore Republike Srpske i u skladu sa drugim poslovnim običajima u ugostiteljstvu.

Član 4.

(1) U smislu člana 3. ovog zakona, ugostiteljskom djelatnošć u ne smatra se pružanje usluga smještaja, ishrane i pića koje se ne naplaćuju u ustanovama društvene brige o djeci, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i obrazovno-vaspitnim ustanovama, ako se te usluge pružaju od strane zaposlenih lica u tim ustanovama, odnosno ako pružanje tih usluga nisu povjerili ugostitelju i ako se ugostiteljske usluge ne pružaju trećim licima.
(2) Objekti, odnosno prostorije, uređaji i oprema, kao i lica koja pružaju usluge iz stava 1. ovog člana, kao i ugostiteljski objekti zatvorenog tipa iz člana 12. stav 2. tačka a) ovog zakona moraju ispunjavati minimalno-tehničke, sanitarno-higijenske i zdravstvene uslove propisane za ugostiteljski objekat, i to u dijelu poslovnog prostora u kojem se te usluge pružaju.

II- USLOVI ZA OBAVLjANjE UGOSTITELjSKE DJELATNOSTI

Član 5.

(1) Ugostiteljsku djelatnost obavljaju privredna društva koja su upisana u sudski registar za vršenje ugostiteljske djelatnosti, odnosno preduzetnici i fizička lica koji su za obavljanje te djelatnosti upisani u odgovarajući registar (u daljem tekstu: ugostitelji).
(2) Pod uslovima propisanim ovim zakonom pojedine vrste ugostiteljske djelatnosti mogu pružati i fizička lica koja su za pružanje tih usluga registrovana kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (u daljem tekstu: APIF).
(3) Ugostiteljsku djelatnost pod uslovima određenim ovim zakonom u svojim poslovnim prostorijama i prostorima mogu obavljati udruženja građana, ugostiteljske obrazovne ustanove (ugostiteljske škole), kao i đački ili studentski domovi.
(4) Ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i turističko naselje obavljaju ugostitelji registrovani kao privredna društva.

Član 6.

(1) Ugostiteljska djelatnost obavlja se u ugostiteljskim objektima koji mogu biti samostalne građevinske cjeline ili dio većih građevinskih cjelina u kojima je obezbijeđena njihova funkcionalnost.
(2) Ugostiteljski objekat mora ispunjavati uslove u pogledu izgradnje, uređaja, opreme, zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite od buke, sanitarno-higijenske i ostale propisane uslove za pružanje pojedinih vrsta ugostiteljskih usluga.
(2a) Ugostiteljski objekat u kojem je obezbijeđeno nesmetano kretanje za lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, pored uslova propisanih ovim zakonom, mora ispunjavati i uslove propisane zakonom iz oblasti planiranja i projektovanja objekata za lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima.
(2b) Izuzetno od st. 1, 2. i 2a. ovog člana, ako je ugostiteljski objekat smješten u objektu koji je proglašen kao kulturno-istorijski spomenik ili kao nepokretno kulturno dobro, može odstupiti od opštih i posebnih minimalnih uslova iz ovog zakona ako bi se njima narušile autentične vrijednosti spomenika ili dobra, uz prethodno pribavljenu saglasnost organa nadležnog za zaštitu kulturno-istorijskih dobara, u skladu sa posebnim zakonom.
(3) Ugostiteljska djelatnost može se obavljati i u objektima, prostorijama i prostorima u kojima se obavlja druga djelatnost, ako su za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ispunjeni zakonom propisani uslovi.
(4) U ugostiteljskim objektima, ugostitelji mogu obavljati djelatnost trgovine na malo duvanom i prerađevinama od duvana, trgovine na malo štampom, suvenirima, proizvodima iz programa sopstvene proizvodnje i domaće radinosti pod uslovom da ugostitelji koji obavljaju takvu djelatnost ispunjavaju uslove određene posebnim propisima iz oblasti trgovine.
(4a) Ugostitelj u okviru jednog ugostiteljskog objekta može obavljati ugostiteljsku djelatnost za više vrsta ugostiteljskih objekata iz člana 12. ovog zakona, ukoliko za svaku vrstu ispunjava uslove propisane ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.
(5) Priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim objektima obavlja se u skladu sa posebnim propisima iz oblasti igara na sreću.
(5a) Radno vrijeme ugostiteljskih objekata koji posluju u objektima u kojima se priređuju igre na sreću određuje se u skladu sa članom 30. Zakona.
(5b) Izuzetno od stava 5a. ovog člana, ugostiteljske usluge u objektima u kojima se priređuju igre u kazinima mogu se pružati tokom radnog vremena kazina.
(6) Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, na javnim površinama ili ljetnim i zimskim baštama, ugostitelji su obavezni ispuniti uslove u pogledu izgradnje i uređenja takvih prostora.
(7) Nadležni organ jedinice lokalne samouprave propisuje uslove u pogledu izgradnje, izgleda i uređenja javnih površina, ljetnih i zimskih bašti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, radi očuvanja urbanističkog, estetskog i ambijentalnog izgleda prostora.

Član 7.

(1) Za početak rada ugostiteljskog objekta mora da bude obezbijeđen poslovni prostor, uređaji, oprema, standardi i uslovi u pogledu zaposlenih lica u skladu sa ovim zakonom.
(2) Ugostitelj organizovan kao privredno društvo može da