aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 23 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na 100. sjednici održanoj 30. septembra 2004. godine, usvaja

ZAKON

O TRGOVINI

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 40 od 08 novembra 2004, 19/07)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Trgovinom se u smislu ovog zakona smatra kupovina i prodaja robe i vršenje trgovinskih usluga na tržištu Brčko distrikta BiH.
Trgovinom se mogu baviti pravna i fizička lica koja su registrovana za obavljanje te djelatnosti (u daljnjem tekstu: trgovac).
Trgovac je samostalan pri izboru oblika obavljanja trgovine i može se baviti trgovinom na veliko, trgovinom na malo, trgovinom na veliko i malo i trgovinskim uslugama, ako zakonom nije drugačije određeno.

Član 2.

Trgovina se obavlja slobodno pod jednakim zakonskim uslovima za sve trgovce u skladu s dobrim poslovnim običajima, načelima lojalne konkurencije, trgovačkim pravilima i na način na koji se ne nanosi šteta drugom trgovcu, kupcu, odnosno potrošaču.
Trgovačka pravila utvrđuju se u okviru komora ili drugih oblika udruživanja trgovaca u skladu s pozitivnim propisima.

Član 3.

Aktima organa Brčko distrikta BiH ne može se ograničavati nastupanje na tržištu, narušavati konkurencija, niti se mogu pojedini trgovci ili potrošači stavljati u neravnopravan položaj na tržištu.
Izuzetno od odredbe iz stava 1 ovog člana, ukoliko nastanu veći poremećaji u proizvodnji i prometu određene robe, Vlada može propisati privremene mjere za sprečavanje i otklanjanje tih poremećaja.

II. USLOVI ZA OBAVLjANjE I OBLICI TRGOVINE

1. USLOVI ZA OBAVLjANjE TRGOVINE

Član 4.

Za rad trgovine mora biti obezbijeđen odgovarajući poslovni prostor, uređaj i oprema.
Poslovni prostor iz prethodnog stava su prostorije izgrađene u skladu sa urbanističko-građevinskim propisima, a što utvrđuje nadležni organ rješenjem o upotrebnoj dozvoli.
Ispunjenost uslova u pogledu poslovnog prostora uređaja i opreme, za rad trgovine utvrđuje nadležno odjeljenje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Trgovac može da otpočne obavljanje djelatnosti i da mijenja djelatnost i uslove obavljanja djelatnosti kada nadležni organ donese rješenje da su ispunjeni uslovi koje moraju ispunjavati: sjedište trgovca, poslovne prostorije, oprema, uređaji i sredstva pomoću kojih se obavlja trgovina i u pogledu stručne spreme lica koja rade u trgovini.
Ako odjeljenje ne riješi po zahtjevu u roku iz stava 3 ovog člana, trgovac može otpočeti sa radom o čemu je dužan prethodno obavijestiti nadležno odjeljenje.
Nadležno odjeljenje dužno je donijeti rješenje iz stava 3 ovog člana u roku od 15 dana od dana primljene obavijesti iz prethodnog stava.
Ako nadležno odjeljenje utvrdi da nisu ispunjeni uslovi propisani ovim zakonom, a trgovac je započeo sa radom na osnovu stava 5 ovog člana, odredit će se rok za ispunjenje tih uslova.
Šef odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu propisat će minimalne tehničke uslove u pogledu poslovnog prostora, uređaja i opreme za rad trgovca, kao i uslove koje moraju ispunjavati radnici koji neposredno obavljaju trgovinu.

Član 5.

Trgovac se može baviti djelatnošću (predmet poslovanja) za koju je registrovan.
Rješenje o upisu u registar nadležnog organa, rješenje o ispunjenosti minimalno tehničkih uslova (original ili ovjeren prijepis), lica iz člana 1 ovog zakona dužna su da drže u poslovnim prostorijama, odnosno na svakom prodajnom mjestu gdje se djelatnost obavlja.

Član 6.

Trgovac je dužan da na poslovnom prostoru istakne firmu onako kako je registrovana kod nadležnog organa.
Uz naziv firme na prodajnom objektu može biti istaknuta i vrsta tog prodajnog objekta.

2. OBLICI TRGOVINE

2.1. TRGOVINA NA VELIKO

Član 7.

Trgovina na veliko je kupovina robe radi daljnje prodaje ili prerade.
Trgovina na veliko je i kupovina robe koja se po nalogu kupca neposredno isporučuje bez prethodnog uskladištenja (tranzitni promet).
Trgovina na veliko se obavlja u skladištima i stovarištima koji ispunjavaju propisane uslove, osim trgovine na veliko iz stava 2 ovog člana.

Član 8.

Trgovac koji obavlja trgovinu na veliko dužan je da vodi trgovačku knjigu na veliko ili da na drugi zakonom propisan način obezbijedi evidenciju o kupovini i prodaje robe.
Šef odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu propisat će oblik i način vođenja trgovačke knjige iz prethodnog stava.

2.2 TRGOVINA NA MALO

Član 9.

Trgovina na malo je prodaja krajnjem potrošaču.
Trgovina na malo se obavlja u prodajnom objektu ili nekom drugom prodajnom mjestu koje ispunjava propisane uslove.
Trgovina na malo se obavlja u: prodavnicama, robnim kućama, samoposlugama, pokretnim prodavnicama, kioscima, benzinskim i pumpnim stanicama, putem automata, pijacama -tržnicama na malo, skladištima - stovarištima, sajmovima, vašarima i drugim mjestima pri posebnim prigodama.
Oblici trgovine na malo su i prodaja s ponudom od vrata do vrata, kataloška prodaja - otprema poštom, telefonska prodaja i putem elektronskih medija.

Član 10.

Trgovac može vršiti trgovinu na malo, osim komisione prodaje, van poslovnih prostorija i preko pokretnih prodavnica i drugih oblika privremene i povremene prodaje na za to određenim mjestima u skladu sa ovim zakonom.
Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove određuje mjesta na kojima se može vršiti prodaja i vrsta robe koja se može prodavati na način iz stava 1 ovog člana.

Član 11.

Lica koja samostalno obavljaju poljoprivrednu, zanatsku i drugu djelatnost ličnim radom i vlastitim sredstvima rada mogu slobodno prodavati proizvode ostvarene tom djelatnošću u skladu sa ovim zakonom.
Pod proizvodima ostvarenim djelatnošu iz stava 1 smatraju se i proizvodi dobijeni za isporučene sopstvene proizvode u kompenzacionom poslu.

Član 12.

Trgovac koji nudi robu preko kataloga dužan je da u katalogu označi prodajnu cijenu robe i druge uslove prodaje, kao i vrijeme važenja te cijene i tih uslova.

Član 13.

Trgovac koji obavlja trgovinu na malo s plaćanjem robe prije isporuke (motorna vozila, ogrjev i sl.) dužan je da vodi evidenciju o redu uplate koja sadrži: redni broj, ime kupca i datum uplate. Prilikom isporuke u ovu evidenciju unosi se datum isporuke.
Trgovac iz stava 1 ovog člana dužan je da kupcu izda potvrdu s podacima po redu uplate i da se pri isporuci pridržava reda uplate.
Kupac se ne može bez njegove saglasnosti brisati iz evidencije o redu uplate, niti se može mijenjati njegovo mjesto u redu uplate.

Član 14.

Ako se proizvod prodaje s garantnim listom, trgovac je dužan prilikom prodaje da u garantni list upiše datum prodaje i to potvrdi pečatom i potpisom odgovornog lica.

Član 15.

Trgovac koji obavlja trgovinu na malo dužan je da u svakom prodajnom objektu ili drugom prodajnom mjestu drži trgovačku knjigu koja sadrži evidenciju o kupovini i prodaji robe i evidenciju o uplati na žiroračun gotovine ostvarene dnevnim prometom.
Evidencija o kupovini robe vodi se na osnovu fakture, dostavnice i prijemnice, odnosno drugog dokumenta o kupovini robe.
Evidencija o prodaji robe vodi se na osnovu fakture, trake registar kase, paragon bloka i drugih dokumenata koji sadrže podatke o vrijednosti prodate robe.
Evidencija o uplati gotovine za ostvareni dnevni promet vodi se na osnovu dokumenta o uplati gotovine kod nadležnog nosioca platnog prometa.
Vrijednost kupljene i prodate robe evidentira se po maloprodajnim cijenama.
Trgovac koji obavlja trgovinu na malo ne može prodavati robu za koju nema isprave o njenoj nabavci, odnosno koja nije evidentirana u trgovačkoj knjizi.
Trgovac je dužan obezbijediti dostupnost evidencije iz ovog člana.
Šef odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu propisuje oblik i način vođenja trgovačke knjige na malo.

2.3. OTKUP POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA

Član 16.

Otkupom se mogu baviti organizacije registrovane za ovaj vid djelatnosti.

Član 17.

Otkup poljoprivrednih proizvoda može se vršiti kupovinom od poljoprivrednika pod slijedećim uslovima:
1. Žitarice, industrijsko bilje, voće, povrće, kožu, obuću, mlijeko, prerađevine od mlijeka, jaja, duhan i alkoholna pića u poslovnim prostorijama i otkupnim stanicama.
2. Ostale poljoprivredne proizvode, proizvode šumarstva i šumske plodove u poslovnim prostorijama, otkupnim stanicama i na otkupnim mjestima.
Otkupna stanica i otkupna mjesta moraju imati odgovarajuću prostoriju, određen uređen prostor za prijem i mjerenje robe, skladištenje, utovar i istovar robe i ambalaže i da ispunjavaju higijensko-tehničke i sanitarne uslove.

Član 18.

Otkup stoke može se vršiti u otkupnim stanicama.
Otkupna stanica mora da ima izgrađen ili ograđen prostor za prihvatanje i utovar stoke i da ispunjava higijensko -tehničke i sanitarne uslove.
Šef odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, po pribavljenom mišljenju odjeljenja nadležnih za poslove zdravstva i za poljoprivredu i šumarstvo, propisuje, u skladu sa stavom 2 ovog člana,