aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O TRGOVINI

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 64 od 20 novembra 2004; 12/05)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim Zakonom uređuje se: obavljanje i uvjeti za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga, zaštita potrošača, narušavanje konkurencije, mjere privremenog ograničenja tržišta, nadzor, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje trgovine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH).

Član 2.

Pod trgovinom u smislu ovog Zakona smatraju se kupovina i prodaja robe i obavljanje trgovinskih usluga.
Trgovcem se smatraju pravna i fizička lica koja se bave trgovinom na osnovu registracije, odnosno odobrenja nadležnog organa.
Odredbe ovog Zakona, kojima se uređuju prava i obaveze za trgovca, odgovarajuće se primjenjuju i na:
- pravna i fizička lica registrirana za obavljanje djelatnosti proizvodnje i obavljanja usluga kada svoje proizvode i usluge prodaju na tržištu,
- fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom kada svoje poljoprivredne proizvode prodaju na tržištu i
- fizička lica koja na osnovu ugovora sa trgovcem obavljaju za trgovca trgovinu na malo izvan prodavnice.

Član 3.

Trgovina se obavlja slobodno, pod jednakim uvjetima za sve trgovce u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima, načelima lojalne konkurencije i trgovačkim pravilima, odnosno uzansama.
Roba koja se stavlja u promet mora biti u skladu sa standardima, tehničkim normativima i kvalitativnim normama propisanim i priznatim kao uvjet za njihovo stavljanje u promet i/ili upotrebu na tržištu Bosne i Hercegovine.
Cijena robe koja se stavlja u promet iskazuje se u domaćoj valuti.

Član 4.

Aktima organa Federacije i kantona ne može se ograničavati nastupanje na tržištu, narušavati konkurencija, niti se mogu pojedini trgovci ili potrošači stavljati u neravnopravan položaj na tržištu.
Iznimno od odredbe iz stava 1. ovog člana, ukoliko nastanu ili mogu nastati značajniji poremećaji na tržištu usljed elementarne nepogode, nestašice dobara neophodnih za potrebe odbrane, odnosno za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva u najmanje dva kantona, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije) može propisati privremene mjere ograničavanja tržišta u skladu sa ovim Zakonom.

II- OBAVLjANjE I UVJETI ZA OBAVLjANjE TRGOVINE

Član 5.

Trgovina se obavlja kao trgovina na veliko i trgovina na malo.

Član 6.

Pod obavljanjem trgovine na veliko podrazumijeva se kupovina robe i prodaja robe u nepromijenjenom stanju sa stovarišta (skladišta i sl.) ili tranzitno, osim prodaje za gotovinska sredstva plaćanja drugom licu na osnovu njegove pisane narudžbenice i uz obavezno izdavanje fakture.
Trgovina na veliko poljoprivrednim proizvodima i stokom može se obavljati na otkupnim stanicama i otkupnim mjestima i stočnim pijacama.
Za obavljanje trgovine na veliko u tranzitu nije obavezno posjedovati skladište.
Za određenu vrstu robe može se utvrditi da se trgovina na veliko ne može obavljati u tranzitu.
Vrstu robe kojom se ne može obavljati trgovina na veliko u tranzitu utvrđuje Vlada FBiH na prijedlog federalnog ministra trgovine.

Član 7.

Trgovina na malo je kupovina robe radi daljnje prodaje krajnjim potrošačima.
Trgovina na malo obavlja se u prodajnim objektima (prodavaonicama i kioscima) i izvan njih, ako su za takav način prodaje ispunjeni uvjeti utvrđeni ovim Zakonom i drugim propisima.
Prodaja robe izvan prodavnice je prodaja robe na tržnicama na malo, prodaja na daljinu (putem štampanog materijala, pošte, telefona, elektronskih medija i sl.), prodaja izvan stalnih prodajnih prostora trgovca (od vrata do vrata, na pomoćnim stolovima, putem automata, pokretnih prodavnica i sl.).
Prodaja robe izvan prodavnice je i prigodna prodaja na sajmovima, izložbama i sličnim priredbama.
Prodaja robe na pomoćnim stolovima, kioscima, automatima, pokretnim prodavnicama i prigodna prodaja može se obavljati samo na mjestima koja svojim propisom odredi nadležni organ.

Član 8.

Poseban način obavljanja trgovine na veliko i malo je dražba (javno nadmetanje).
Dražba je organizirana prodaja robe najboljem ponuđaču na osnovu javne objave i javnog nadmetanja na određenom mjestu i u određeno vrijeme.
Dražba može biti stalna i povremena.
Uvjete za organiziranje dražbe, vrstu robe koja se prodaje na dražbi, te način poslovanja i postupak prodaje putem dražbe propisuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog federalnog ministra trgovine.

Član 9.

Trgovina na veliko i na malo obavlja se u prodajnom objektu ili drugom mjestu koje ispunjava propisane uvjete.
Federalni ministar trgovine propisat će uvjete u pogledu minimalne tehničke opremljenosti poslovnih prostora i stočnih pijaca u kojima se obavlja trgovina na veliko i na malo, kao i uvjete obavljanja trgovine izvan poslovnog prostora i utvrditi robe iz grupa i podgrupa roba koji se mogu prodavati u tim poslovnim prostorijama.
Uvjete o sanitarno-zdravstvenoj zaštiti, zaštiti na radu, zaštiti čovjekove okoline, te druge uvjete koji su potrebni za obavljanje trgovinske djelatnosti propisat će nadležna federalna ministarstva, svako u okviru svoje nadležnosti.
Nadležni općinski organ nakon pregleda objekta kod pravnog lica donosi rješenje o ispunjavanju uvjeta iz st. 2. i 3. ovog člana. Rad u prodajnom objektu može otpočeti tek ako je tim rješenjem utvrđeno da su ispunjeni minimalni uvjeti.
Općinski organ iz stava 4. ovog člana dužan je donijeti rješenje o ispunjavanju uvjeta u roku od 15 dana od dana prijema urednog zahtjeva.
Ako općinski organ ne donese rješenje u roku propisanom u stavu 5. ovog člana, rad u prodajnim objektima može otpočeti.

Član 10.

Trgovinu na veliko i trgovinu na malo može obavljati trgovac sa svojstvom pravnog lica koji se bavi trgovinom na osnovu registracije i koji ispunjava uvjete utvrđene podzakonskim aktom iz člana 9. ovog Zakona.
Trgovinu na malo može obavljati i trgovac sa svojstvom fizičkog lica, ali samo u jednom prodajnom objektu (u daljem tekstu: trgovačka radnja).
Uposleni koji obavlja poslove trgovca iz stava 1. ovog člana treba imati najmanje III. stepen stručne spreme.
Trgovac može bez upisa u registar obavljati i druge poslove u manjem obimu koji služe uspješnom obavljanju trgovine, a uobičajeno se obavljaju uz ovu djelatnost kao što su poslovi utovara, prijevoza i istovara robe, poslovi dostavljanja robe kupcu i slično, a ne predstavljaju obavljanje tih poslova kao redovne djelatnosti.
Trgovac je dužan na svakom prodajnom objektu, kao i pri prodaji robe van prodavnice, istaknuti firmu na način kako je registrirana kod nadležnog organa.
Trgovac je dužan utvrditi i na podesan način učiniti kupcu dostupnim uvjete prodaje (cijena, način plaćanja i isporuka, bonifikacije i sl.) i pridržavati se tih uvjeta.

III- OSNIVANjE I PRESTANAK RADA TRGOVAČKE RADNjE

Član 11.

Trgovačka radnja osniva se izdavanjem rješenja kojim se odobrava osnivanje trgovačke radnje.
Rješenje iz stava 1. ovog člana izdaje nadležni općinski organ (u daljem tekstu: nadležni organ).

Član 12.

Nadležni organ izdat će odobrenje za osnivanje trgovačke radnje licu koje ispunjava sljedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine;
2. da je poslovno sposobno;
3. da posjeduje najmanje III. stepen stručne spreme;
4. da je zdravstveno sposobno, ako je za obavljanje trgovine na malo određenim proizvodima iz predmeta poslovanja trgovačke radnje zdravstvena sposobnost propisana kao poseban uvjet;
5. da ima u vlasništvu ili zakupu poslovni prostor koji ispunjava opće i posebne uvjete utvrđene podzakonskim aktima iz člana 9. ovog Zakona;
6. da nema zasnovan radni odnos;
7. da nema već osnovanu trgovačku radnju;
8. da mu pravomoćnom odlukom nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ove djelatnosti;
9. da pruži dokaze da nema neizmirenih obaveza prema javnim prihodima;
10. da ispunjava i druge uvjete propisane zakonom ili drugim propisom.
Odobrenje za osnivanje trgovačke radnje može se izdati i licu koje ne ispunjava uvjet iz stava 1. tačka 3. ako uposli lice koja ispunjava taj uvjet.
: