aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Ovaj prečišćeni tekst stupa na snagu 1. decembra 2013. godine.
--------------------------

ZAKON

O TRGOVINI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", broj 6 od 2. februara 2007, 52/11, 67/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se: uslovi za obavljanje trgovine i oblici trgovine, uslovi za obavljanje trgovinskih usluga, način obrazovanja cijena, trgovačka evidencija, narušavanje konkurencije, zabrana ograničavanja tržišta, privremene mjere ograničenja tržišta, nadzor, kaznene odredbe, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje trgovine na teritoriji Republike Srpske.

Član 2.

(1) Pod trgovinom u smislu ovog zakona smatraju se kupovina i prodaja robe i obavljanje trgovinskih usluga na tržištu Republike Srpske.
(2) Trgovinom se mogu baviti privredna društva i fizička lica (preduzetnici) koja su registrovana za obavljanje te djelatnosti (u daljem tekstu: trgovac).
(3) Odredbe ovog zakona primjenjuju se i na:
a) privredno društvo i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti proizvodnje i obavljanja usluga, kada svoje proizvode i usluge prodaju na tržištu,
b) fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom kada svoje poljoprivredne proizvode prodaju na tržištu,
v) fizička lica koja se bave zanatskom djelatnošću, kao i lica koja obavljaju djelatnost ličnim radom kada svoje proizvode prodaju na tržištu,
g) fizička lica koja na osnovu ugovora sa trgovcem, obavljaju za trgovca trgovinu na malo izvan prodavnice,
d) udruženja građana, kada radi ostvarivanja svojih zadataka u skladu sa odredbama svog statuta prodaju određenu robu.

Član 3.

(1) Trgovina se obavlja slobodno pod jednakim uslovima za sve trgovce u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima, načelima lojalne konkurencije i trgovačkim pravilima, odnosno uzansama.
(2) Roba koja se stavlja u promet mora biti u skladu sa standardima, tehničkim normativima i kvalitativnim normama propisanim ili priznatim kao uslov za njihovo stavljanje u promet ili upotrebu na tržištu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.
(3) Cijena robe koja se stavlja u promet iskazuje se obavezno u domaćoj valuti.
(4) (Brisano)

Član 4.

(1) Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave Republike Srpske ne mogu svojim aktima, podrškom ili na drugi način ograničavati nastupanje na tržištu, narušavati konkurenciju, niti se mogu pojedini trgovci ili potrošači stavljati u neravnopravan položaj na tržištu.
(2) Izuzetno od odredbe iz stava 1. ovog člana, ukoliko nastanu ili mogu nastati značajniji poremećaji na tržištu usljed: elementarne nepogode, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva, Vlada Republike Srpske može propisati privremene mjere ograničavanja tržišta u skladu sa ovim zakonom.

Član 4a.

(1)Vlada Republike Srpske osniva Savjet za razvoj trgovine Republike Srpske (u daljem tekstu: Savjet) kao savjetodavno tijelo za potrebe unapređenja razvoja trgovine Republike Srpske.
(2) Savjet u okviru svojih nadležnosti obavlja sljedeće poslove:
a) praćenje razvoja i analiza dostignutog nivoa razvijenosti trgovine Republike Srpske,
b) praćenje odnosa razvoja trgovine i zaštite životne sredine,
v) praćenje sprovođenja smjernica i Akcionog plana Strategije razvoja trgovine Republike Srpske za period do 2015. godine,
g) analiza primjenjivosti zakonskih odredaba iz oblasti trgovine i sprovođenje odrednica iz multilateralnih trgovinskih sporazuma čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina,
d) analiza uticaja udruživanja u trgovini na budući razvoj trgovinske djelatnosti na ovom prostoru,
đ) podsticanje i razvoj trostrane saradnje između resornog ministarstva, sindikata i udruženja poslodavaca na rješavanju nastalih problema,
e) doprinos brendiranju Republike Srpske i njenih domaćih proizvoda,
ž) učešće u radu međuopštinskih (regionalnih) sastanaka u vezi sa razvojem trgovine,
z) pomoć u radu lokalnih centara za razvoj trgovine na lokalnom i regionalnom nivou,
i) kreiranje prijedloga edukacije i treninga menadžera i zaposlenog osoblja u trgovinskom sektoru,
j) predlaganje sprovođenja strateških istraživanja potrebnih za razvoj trgovine i
k) daje prijedloge za razvoj naučnoistraživačkog rada iz oblasti trgovine.
(3) Rad članova Savjeta je dobrovoljan i ne plaća se.
(4) Vlada Republike Srpske imenuje članove Savjeta koji čine predstavnici: Privredne komore Republike Srpske, Udruženja poslodavaca iz oblasti trgovine, Granskog sindikata, Udruženja za zaštitu potrošača, naučni i univerzitetski radnici iz oblasti trgovine i predstavnik Ministarstva trgovine i turizma (u daljem tekstu: Ministarstvo).

II- USLOVI ZA OBAVLjANjE TRGOVINE I OBLICI TRGOVINE

1. Uslovi za obavljanje trgovine

Član 5.

(1) Za rad trgovine moraju biti obezbijeđeni poslovni prostor, uređaji i oprema.
(2) Poslovni prostor iz stava 1. ovog člana su prostorije izgrađene u skladu sa urbanističko-građevinskim propisima, a što utvrđuje nadležni organ rješenjem o upotrebnoj dozvoli.
(3) Trgovac organizovan kao privredno društvo može da otpočne obavljanje djelatnosti, da obavlja djelatnosti i da mijenja uslove njenog obavljanja kada se kod registarskog suda registruje za obavljanje trgovinske djelatnosti u skladu sa zakonom koji uređuje registraciju poslovnih subjekata, osim ukoliko ovim zakonom nije drugačije propisano.
(4) Trgovac organizovan kao privredno društvo koje obavlja promet na veliko i malo naftnim derivatima, i to: trgovine na malo motornim gorivima, snabdijevanja plovnih objekata tečnim naftnim gorivima za pogon brodskih motora, trgovine na veliko tečnim gorivima, trgovine na malo uljem za loženje ekstra lako i lako specijalno (El i Ls), trgovine na veliko uljem za loženje lako, srednje i teško (lako - L, srednje - S i teško - T), trgovine na malo tečnim naftnim gasom - auto-plinom, trgovine na veliko tečnim naftnim plinom (propan-butan gasom), trgovine na malo gasom u bocama - plinom u bocama za domaćinstvo, kao i trgovine na veliko prerađevinama od duvana, usluge tržnice na veliko i špediterske usluge, može da otpočne obavljanje navedenih djelatnosti, da obavlja djelatnost i da mijenja uslove njenog obavljanja kada od Ministarstva dobije rješenje kojim mu se odobrava obavljanje trgovinske djelatnosti.
(5) Za obavljanje špediterskih usluga iz stava 4. ovog člana Ministarstvo izdaje rješenje u formi certifikata.
(6) Ministarstvo izdaje rješenje iz stava 4. ovog člana u roku od dva dana od dana prijema urednog zahtjeva.
(7) Trgovac organizovan kao preduzetnik može da otpočne obavljanje djelatnosti, da obavlja djelatnosti i da mijenja uslove njenog obavljanja kada od registracionog organa dobije rješenje o registraciji preduzetnika u skladu sa zakonom koji uređuje obavljanje zanatsko-preduzetničke djelatnosti.
(8) Trgovac organizovan kao privredno društvo dužan je da Ministarstvu za izdavanje rješenja iz stava 4. ovog člana dostavi dokaze o ispunjenosti uslova za obavljanje trgovinske djelatnosti:
a) ovjerenu i potpisanu pismenu izjavu da su ispunjeni propisani uslovi koje moraju