aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 1/96, 2/96, 3/96, 16/97, 14/00, 4/01 i 28/04), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 08. jula 2009. godine, donijela je

ZAKON

O SUDSKIM TAKSAMA

(Objavljeno u "Sl. novinama Kantona Sarajevo", br. 21 od 08 jula 2009, 29/09, 14/11, 36/13)

DIO PRVI. OPĆE ODREDBE

(Plaćanje sudske takse)

Član 1.

(1) Ovim zakonom utvrđuje se način plaćanja sudskih taksa (u daljnjem tekstu: takse) u postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Općinskim sudom u Sarajevu (u daljnjem tekstu: sud).
(2) Postupci u kojima se plaća taksa i visina takse za pojedine radnje, utvrđeni su u Tarifi sudskih taksi, koja je sastavni dio ovog zakona.

(Obveznik plaćanja takse)

Član 2.

(1) Takse propisane ovim zakonom plaća lice po čijem zahtjevu ili u čijem interesu se preduzimaju radnje u postupku, za koje je ovim zakonom utvrđeno plaćanje takse (u daljnjem tekstu: takseni obveznik).
(2) Za podneske i zapisnike koji zamjenjuju podneske taksu je dužno da plati lice koje podnosi podneske i lice na čiji zahtjev se sastavlja zapisnik, odnosno lice u čijem interesu se preduzimaju radnje.
(3) Za odluku prvostepenog suda taksu je dužan da plati tužilac, odnosno predlagač, a za sudsku nagodbu taksu su dužne da plate obje strane, ukoliko u nagodbi nije drugačije ugovoreno.
(4) Za odluku drugostepenog suda i za odluku po vanrednom pravnom sredstvu, taksu je dužan da plati podnosilac žalbe, odnosno lice u čijem interesu je pokrenut postupak po vanrednom pravnom sredstvu.
(5) Kada su u skladu sa odredbama ovog zakona taksu dužna da plate dva ili više lica zajedno, njihova obaveza je solidarna.

(Obavezno dostavljanje dokaza o plaćenoj taksi)

Član 3.

(1) Uz podnesak (tužba, prijedlog, pravni lijek i dr.) obavezno se dostavlja dokaz o plaćenoj taksi.
(2) Ukoliko stranka smatra da ispunjava zakonom propisane uslove da bude oslobođena plaćanja takse, mora uz podnesak podnijeti i zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse, kao i dokaz o postojanju uslova za oslobađanje od plaćanja takse iz čl. 11. i 12. ovog zakona.
(3) U vlasničkim sporovima o nekretninama, uz podnesak se obavezno prilaže i dokaz o utvrđenoj vrijednosti nekretnine, u skladu s odredbom člana 24. ovog zakona.

(Plaćanje takse i preduzimanje radnji u postupku)

Član 4

(1) U slučaju da stranka sudu dostavi podnesak bez dokaza o plaćenoj taksi, sud donosi rješenje iz člana 19. ovog zakona.
(2) Sud će postupiti na način utvrđen u stavu (1) ovog člana i u slučaju kada odbije zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse.
(3) Neplaćena sudska taksa ne zadržava tok sudskog postupka.

(Vrijeme nastanka obaveze plaćanja takse)

Član 5.

Ako ovim zakonom nije drugačije propisano, taksena obaveza nastaje:
a) za podneske - danom njihovog podnošenja;
b) za sudske odluke - danom donošenja sudske odluke, a ukoliko jedna od stranaka nije prisustvovala glavnoj raspravi, od dana dostavljanja pismene obavijesti o datumu donošenja odluke, odnosno danom dostavljanja odluke ako se dostava vrši u skladu sa zakonskim odredbama o dostavi;
c) za sudske nagodbe - kada se zaključe;
d) za paušalnu taksu u postupku raspravljanja zaostavštine - danom donošenja rješenja o nasljeđivanju;
e) u postupku stečaja - danom donošenja rješenja o glavnoj diobi u postupku stečaja;
f) u postupku likvidacije - danom donošenja rješenja o zaključenju likvidacionog postupka;
g) za sudske prepiše - kada se zatraže od suda;
h) za ostale radnje - kada se zatraži njihovo preduzimanje.

(Izuzeci od obaveze plaćanja takse)

Član 6.

(1) Izuzetno od obaveze iz člana 3. ovog zakona, za podneske i odluke u upravnim sporovima u stvarima penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, dječijeg dodatka, starateljstva i socijalne pomoći, taksa se plaća samo ako tužba bude odbijena ili odbačena.
(2) Taksena obaveza iz stava (1) ovog člana nastaje danom donošenja odluke.

(Način plaćanja takse)

Član 7.

(1) Takse predviđene Tarifom sudskih taksa su prihod Budžeta Kantona i plaćaju se u gotovom novcu uplatom na propisani račun javnih prihoda ili u sudskim taksenim markama.
(2) Takse se plaćaju u gotovom novcu ako je iznos takse veći od 50 KM.

(Rok zastare naplate takse)

Član 8.

Pravo na naplatu takse zastarijeva u roku od pet (5) godina od dana nastanka taksene obaveze.

DIO DRUGI. OSLOBAĐANjE OD PLAĆANjA TAKSE

(Oslobođeni od obaveze plaćanja takse)

Član 9.

(1) Od plaćanja takse oslobođeni su:
a) država Bosna i Hercegovina i njeni organi;
b) entiteti i njihovi organi;
c) Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine;
d) kantoni i njihovi organi;
e) jedinice lokalne samouprave;
f) ustanove za socijalnu zaštitu;
g) izdržavana lica u postupcima utvrđivanja i ostvarivanja prava po osnovu zakonskog izdržavanja;
h) učenici i studenti za vrijeme redovnog školovanja;
i) lice u sporu u vezi s ostvarivanjem njegovih prava iz radnog odnosa;
j) vojni invalidi i civilne žrtve rata, lica kojima je rješenjem nadležnog organa priznato svojstvo člana porodice poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca i pripadnika civilne zaštite;
k) stranke koje spor riješe medijaciom.
(2) Takse za podneske i radnje ne plaća lice koje poklanja svoju imovinu kantonalnim organima, ustanovama ili fondacijama, socijalno-humanitarnim, naučnim ili kulturnim organizacija- ma.
(3) Strano fizičko i pravno lice je oslobođeno plaćanja takse ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom ili pod uslovom reciprociteta. U slučaju sumnje o postojanju reciprociteta, prethodno se pribavlja mišljenje nadležnog ministarstva Bosne i Hercegovine.

(Kada se po zakonu ne plaća sudska taksa)

Član 10.

(1) U zemljišno-knjižnim postupcima ne plaća se taksa za:
a) upis opravdanja predbilježbe;
b) potpuno ili djelimično brisanje nekog upisanog prava;
c) službene radnje u postupku uređenja, zasnivanja i ispravljanja zemljišnih knjiga, osim ako je greška nastala krivicom titulara prava, u postupku usklađivanja zemljišnih knjiga sa faktičkim stanjem, kao i u postupku za obnavljanje uništenih zemljišnih knjiga, ukoliko se vjerodostojnom ispravom utvrdi da je upis bio prije proveden;
d) upis sprovođenja odluke o diobi prava vlasništva ili prava služnosti korištenja, ako su učesnici diobe bili upisani kao suvlasnici tih prava;
e) za zabilježbu privremene uprave određene u toku postupka prinudne javne prodaje, kao i za zabilježbu prinudne uprave određene umjesto prinudne javne prodaje;
f) naknadni upis supružnika kao suvlasnika na osnovu sudske odluke, ako je jedan od supružnika upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama,