aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O SUDOVIMA DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 19 od 09 jula 2007; 20/07, 39/09, 31/11)

I. OPĆE ODREDBE

(Sadržaj zakona)

Član 1.

Ovim zakonom se uređuju opće nadležnosti, organizacija sudova, unutrašnja organizacija, nadležnost, izuzeće sudija i službenika, javnost rada, finansiranje sudova i druga pitanja od značaja za funkcioniranje sudova Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: sudovi).

(Sudska vlast)

Član 2.

Sudsku vlast u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine vrše Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Osnovni sud) i Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Apelacioni sud).

(Nezavisnost)

Član 3.

(1) Sudovi su nezavisni i samostalni od zakonodavne i izvršne vlasti.
(2) Sudovi Distrikta sude nepristrasno u skladu s odlukama Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog i nalozima supervizora koji su doneseni u skladu sa njima, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, Statutom i zakonima Brčko distrikta BiH.
(3) Niko ne smije uticati na nezavisnost i nepristrasnost sudije pri odluč ivanju u predmetima koji su mu dodijeljeni u rad.
(4) Sudovi u svom radu postupaju nezavisno i nepristrasno, blagovremeno i efikasno.

(Osnivanje sudova)

Član 4.

Sudovi se osnivaju i ukidaju zakonom.

(Zaštita prava)

Član 5.

(1) Sudovi štite prava i slobode zagarantovane Ustavom Bosne i Hercegovine, zakonima Bosne i Hercegovine, zakonima i Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Statut).
(2) Sudovi će u postupcima koje vode u skladu sa zakonom štititi prava data Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u skladu s postupcima koji su predviđeni zakonima Distrikta. Kada se bave predmetima koji se odnose na optužbe u vezi s kršenjem tih prava i sloboda, sudovi Distrikta uzimaju u obzir precedentno pravo Evropskog suda za ljudska prava.

(Usklađenost pravnih akata)

Član 6

(1) Sudovi Distrikta nadležni su da odlučuju da li je bilo koji zakon Distrikta, podzakonski akt ili bilo koji drugi pravni akt bilo koje institucije Distrikta u skladu sa Statutom.
(2) Sudovi Distrikta nadležni su da odlučuju da li je bilo koji podzakonski akt Distrikta ili bilo koji drugi pravni akt bilo koje institucije Distrikta u skladu sa bilo kojim zakonom Distrikta.
(3) Sudovi Distrikta nadležni su da odlučuju o sukobu nadležnosti između sudova Distrikta i druge institucije Distrikta ili između institucija Distrikta u skladu sa ovim Statutom.
(4) Postupci pred sudovima Distrikta u skladu sa stavovima (1), (2) i (3) ovog člana propisuju se posebnim zakonom.

(Preispitivanje sudskih odluka)

Član 7.

Sudsku odluku može preispitivati samo nadležan sud povodom pravnih lijekova u zakonski propisanom postupku.

(Obaveznost sudskih odluka)

Član 8.

Odluke svih sudova u Bosni i Hercegovini obavezujuće su za sudove u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

(Javnost i transparentnost)

Član 9.

(1) Rad sudova je javan, ukoliko nije drugačije određeno zakonom.
(2) Transparentnost rada suda obezbjeđuje se javnim raspravljanjem pred sudovima, objavljivanjem sastava suda, davanjem obavještenja javnosti o toku sudskog postupka, pod uslovima predviđenim zakonom. Transparentnost se može ostvarivati i objavljivanjem sudskih odluka i drugih informacija od interesa za javnost.

(Sastav sudova)

Član 10.

(1) Sudovi sude kao sudije pojedinci ili u vijećima sudija, a u određenim slučajevima predviđenim zakonom mogu suditi i stručni saradnici.
(2) U prvom stepenu u svim predmetima sudi sudija pojedinac, a u krivičnim predmetima za koja je propisana kazna zatvora veća od 10 (deset) godina sudi vijeće sastavljeno od 3 (trojice) sudija Osnovnog suda.
(3) Sastav vijeća određuje se zakonom.
(4) Sudija koji je sudio u prvostepenom postupku ne može učestvovati u postupku koji se vodi po žalbi u tom istom predmetu.
(5) Osim ako zakonom nije drugačije propisano, o redovnim i vanrednim pravnim lijekovima izjavljenim na odluke Osnovnog suda odlučuje Apelacioni sud u vijeću sastavljenom od 3 (trojice) sudija.

(Službeni jezici)

Član 11.

(1) Službeni jezici koji se koriste u sudovima su jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda, a službena pisma su ćirilica i latinica.
(2) Sud vodi postupak i donosi odluke na jeziku kojim se služi sudija u postupku ili jeziku koji odredi predsjednik vijeća, s tim da se stranci, na njen zahtjev, može obezbijediti prijevod na ročištu ili prijevod odluke suda na jezik kojim se stranka služi u postupku, i to u krivičnom postupku na trošak suda, a u svim ostalim postupcima na trošak stranke. Stranke mogu pismene podneske upućivati sudu na bilo kojem od službenih jezika.

(Službene legitimacije)

Član 12.

(1) Sudijama se izdaju službene legitimacije.
(2) Visoko sudsko i tužilačko vijeće posebnim pravilnikom propisuje obrasce i izgled službene legitimacije, a izdaje ih Pravosudna komisija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Pravosudna komisija).

(Sudijska toga)

Član 13.

(1) Sudije u toku suđenja i prilikom javnog objavljivanja odluka nose togu.
(2) Visoko sudsko i tužilačko vijeće posebnim pravilnikom određuje izgled toge, a Pravosudna komisija obezbjeđuje njenu izradu i raspodjelu.

(Oznake pripadnosti)

Član 14.

Sudije ne smiju isticati oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti, niti se takve oznake smiju isticati bilo gdje u sudskim prostorijama.

(Pečat)

Član 15.

(1) Sudovi imaju pečat u skladu sa zakonom.
(2) Osnovni sud ima okrugli pečat s tekstom: "Bosna i Hercegovina, Brčko distrikt BiH, Osnovni sud" kružno ispisan ćirilicom i latinicom, a u središtu pečata utisnut je grb Bosne i Hercegovine.
(3) Apelacioni sud ima okrugli pečat s tekstom: "Bosna i Hercegovina, Brčko distrikt BiH, Apelacioni sud" kružno ispisan ćirilicom i latinicom, a u središtu pečata je utisnut grb Bosne i Hercegovine.

(Saradnja i pravna pomoć)

Član 16.

(1) Sudovi su dužni sarađivati međusobno, kao i s državnim organima i stranim sudovima.
(2) U stvarima iz svoje nadležnosti sudovi pružaju pravnu pomoć drugim sudovima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u skladu sa zakonom i međunarodnim sporazumima.
(3) Sudovi su ovlašteni zahtijevati od drugih državnih organa da im dostavljaju obavještenja koja su im potrebna za vođenje sudskog postupka. Državni organi su dužni blagovremeno dostaviti odgovor i postupiti u skladu sa zahtjevom suda.
(4) Sudovi su dužni obavijestiti Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH ako u toku postupka utvrde da treba preduzeti mjere za zaštitu prava i interesa Distrikta ili drugih subjekata, koje bi prema zakonu, trebalo da zastupa Pravobranilaštvo.

II. ORGANIZACIJA I NADLEŽNOST SUDOVA

1. Organizacija sudova

(Sudovi u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine)

Član 17.

Sudovi u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine su Osnovni sud i Apelacioni sud.

(Osnovni sud)

Član 18.

Osnovni sud osniva se za područje Distrikta u skladu sa Statutom.

(Apelacioni sud)

Član 19.

Apelacioni sud osniva se za područje Distrikta u skladu sa Statutom.

(Obavljanje poslova u sjedištu i van sjedišta suda)

Član 20.

(1) Sudovi obavljaju poslove iz svoje nadležnosti u