aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Ovaj prečišćeni tekst stupa na snagu 1. decembra 2013. godine.
--------------------------

ZAKON

O STRANIM ULAGANjIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 25 od 20. maja 2002, 24/04, 52/11, 68/13)

I- OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se prava, obaveze i povlastice stranih ulagača, oblici stranih ulaganja, postupak odobrenja stranih ulaganja i određuju organi nadležni za odobrenje stranih ulaganja u Republici Srpskoj.
Na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom primenjuju se odredbe Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 17/98).

Član 2.

U smislu ovog zakona upotrebljeni izrazi:
- "Direktno strano ulaganje" ili "strano ulaganje",
- "Strani ulagač",
"Strana kontrola",
- "Domaći ulagač" (rezident BiH),
- "Ulog",
- "Slobodno konvertibilna valuta",
- "Javno informisanje",
imaju značenje definisano u članu 2. Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

II- PRAVA, OBAVEZE I POVLASTICE STRANIH ULAGAČA

Član 3.

U skladu sa zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, strani ulagač fizičko lice ima ista prava i obaveze kao domaće fizičko lice, što podrazumeva da se neće vršiti diskriminacija stranih ulagača ni po kom osnovu, uključujući, ali se ne i ograničavajući na njihovo državljanstvo, mesto boravka, versku pripadnost ili državu porekla ulaganja.

Član 4.

Strani ulagač ima pravo da investira i reinvestira dobit iz takvih ulaganja u bilo koji sektor privrednih i neprivrednih delatnosti u Republici Srpskoj, i to u istom obliku i pod istim uslovima definisanim za domaće ulagače (rezidente Bosne i Hercegovine) po važećim zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH).
Izuzetno od odredbi stava 1. ovog člana strani ulog u osnovni kapital privrednog društva koje se bavi proizvodnjom oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu i vojne opreme i javnim informisanjem (u daljem tekstu: Sektori koji podležu restrikciji) ne može preći 49% od osnovnog kapitala u tom privredno društvu.
Ukoliko ocijeni kao opravdano, Vlada može donijeti odluku da ulog stranog lica kod određenih privrednih društava iz stava 2. ovog člana, osim privrednih društava koja se bave javnim informisanjem, ne podliježe restrikciji navedenoj u stavu 2. ovog člana.

Član 5.

Strani ulagač može osnovati privredno društvo u Republici Srpskoj pod istim uslovima koji važe za domaće ulagače u skladu sa Zakonom o preduzećima ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 24/98) ukoliko ovim zakonom nije drugačije određeno.
U smislu ovog zakona "osnivačko pravo stranih lica" uključuje prava osnivanja i upravljanja privrednim društvima pod uslovima koji važe za domaće ulagače.
Bilo kakva naknadno uvedena ograničenja na osnivačka prava stranih lica, koja su u suprotnosti sa ovim zakonom, ne proizvode pravne posledice.

Član 6.

Pravna lica u svojini stranog ulagača imaju ista prava, obaveze i odgovornosti kao pravna lica koja su u potpunoj svojini domaćih pravnih ili fizičkih lica.
Pravni položaj, prava obaveze i odgovornosti delova stranih pravnih lica i stranih fizičkih lica koja preduzimaju poslovne aktivnosti u Republici Srpskoj regulisaće se posebnim zakonima.

Član 7.

Strani ulagači imaju jednaka svojinska prava na nepokretnostima kao domaća pravna ili fizička lica.
Strani ulagači, koji su državljani neke od država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije imaju prava iz stava 1. pod uslovima reciprociteta.

Član 8.

Strani ulagač ima pravo da u svrhu ulaganja otvori na području Republike Srpske račun u bilo kojoj komercijalnoj banci, u domaćoj ili bilo kojoj drugoj slobodno konvertibilnoj valuti.
Strani ulagač, u odnosu na plaćanja vezana za njihova ulaganja u Republici Srpskoj, ima pravo konvertirati domaću valutu u bilo koju slobodno konvertibilnu valutu.
Strani ulagači imaju pravo da vrše transfer u inostranstvo, slobodno i bez odlaganja, u slobodno konvertibilnoj valuti, dobiti koja nastane kao rezultat njihovog ulaganja u Republici Srpskoj, uključujući, ali ne ograničavajući se na:
- dobit od ulaganja ostvarenu u obliku profita, dividendi, kamata i drugih oblika;
- sredstva koja ulagači steknu nakon delimične ili potpune likvidacije svojih ulaganja u Republici Srpskoj, ili od prodaje imovine, odnosno svojinskih prava i
- nadoknadu na koju se odnosi član 8. ovog zakona.

Član 9.

Strani ulagač ima pravo da slobodno zapošljava radnike iz inostranstva ukoliko nije drugačije određeno radnim zakonodavstvom Republike Srpske.

Član 10.

Strana ulaganja neće biti nacionalizovana, eksproprisana ili podvrgnuta merama sa sličnim posledicama izuzev u javnom interesu i u skladu sa važećim zakonima i drugim propisima.
Strani ulagači imaju pravo na primerenu, brzu i odgovarajuću nadoknadu, kojom mogu slobodno raspolagati za bilo kakvu štetu koja je posledica nacionalizacije, eksproprijacije ili drugih mera koje imaju slične posledice.
Pravo iz prethodnog stava ne isključuje pravo stranog ulagača na podnošenje žalbe protiv odluke o nacionalizaciji, eksproprijaciji ili meri sličnog dejstva u redovnom postupku.
Vlada Republike Srpske (u daljem tekstu: Vlada) će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona doneti, usaglasiti podzakonski akt kojim se regulišu uslovi i postupak za nadoknadu u slučajevima nacionalizacije, eksproprijacije ili drugih mera koje imaju slične posledice.

Član 11.

Strana ulaganja mogu biti oslobođena plaćanja carina i carinskih obaveza, isključujući carinsko evidentiranje, u skladu sa odredbama zakona koji regulišu carinsku politiku Bosne i Hercegovine.
Strana ulaganja mogu biti oslobođena plaćanja poreskih obaveza u skladu sa odredbama zakona koji regulišu poresku politiku u Republici Srpskoj, uvažavajući član 9.