aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O STATUSU FUNKCIONERA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 96 od 27. oktobra 2005, 98/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se statusna pitanja funkcionera jedinica lokalne samouprave koja se odnose na: izbor i prestanak mandata; ovlašćenja funkcionera; odgovornost; nespojivost; plate funkcionera; etički kodeks; prava po osnovu radnog odnosa i prestanku funkcije; kao i nadzor nad primjenom odredaba Zakona.

Član 2.

Funkcioneri jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi (u daljem tekstu: funkcioneri) su:
1. gradonačelnik,
2. načelnik opštine,
3. zamjenik gradonačelnika,
4. zamjenik načelnika opštine,
5. predsjednik skupštine grada,
6. predsjednik skupštine opštine,
7. potpredsjednik skupštine grada i
8. potpredsjednik skupštine opštine.

Član 3.

Jedinica lokalne samouprave ne može svojim statutom i drugim aktima utvrditi druga radna mjesta funkcionera i ne može utvrditi više od jednog izvršioca na radna mjesta iz člana 2. ovog zakona.

II- IZBOR I PRESTANAK MANDATA

Član 4.

Postupak izbora funkcionera i prestanka mandata funkcionera prije isteka vremena na koji je izabran, opozivom ili razrješenjem vrši se u skladu sa izbornim propisima, propisima koji uređuju sistem lokalne samouprave, statutom jedinice lokalne samouprave i poslovnikom o radu skupštine jedinice lokalne samouprave.

Član 5.

Predsjedniku skupštine jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: predsjedniku skupštine) nakon izbora od strane skupštine, rješenje o radnom odnosu donosi komisija za izbor i imenovanje.
Potpredsjedniku skupštine jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: potpredsjedniku skupštine) nakon izbora od strane skupštine, rješenje o radnom odnosu donosi predsjednik skupštine.

Član 6.

Načelniku, odnosno gradonačelniku jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: načelnik, odnosno gradonačelnik) rješenje o radnom odnosu donosi komisija za izbor i imenovanje, nakon potvrde mandata od strane Centralne izborne komisije BiH.
Zamjeniku načelnika, odnosno zamjeniku gradonačelnika jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: zamjenik načelnika, odnosno gradonačelnika) rješenje o radnom odnosu donosi načelnik, odnosno gradonačelnik.

Član 7.

Nakon sprovedenog postupka opoziva načelnika, odnosno gradonačelnika, Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata opozivom, u skladu sa izbornim propisima i propisima koji uređuju sistem lokalne samouprave.
Rješenje o opozivu, odnosno razrješenju predsjednika i potpredsjednika skupštine, zamjenika načelnika i zamjenika gradonačelnika donosi skupština jedinice lokalne samouprave, nakon sprovedenog postupka opoziva, odnosno razrješenja u skladu sa propisima koji uređuju sistem lokalne samouprave, statutom jedinice lokalne samouprave i poslovnikom o radu skupštine jedinice lokalne samouprave.

III- OVLAŠĆENjA FUNKCIONERA

Član 8.

Načelnik i gradonačelnik vrše ovlašćenja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i ovim zakonom.
Bliže odredbe o ovlašćenjima zamjenika načelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika skupštine i potpredsjednika skupštine uređuju se statutom jedinice lokalne samouprave i poslovnikom o radu skupštine jedinice lokalne samouprave.

Član 9.

Funkcioner svoju dužnost obavlja sa statusom zaposlenog lica po osnovu rješenja o radu na mandatni period utvrđen izbornim propisima.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, predsjednik skupštine opštine, potpredsjednik skupštine opštine i zamjenik načelnika opštine, ukoliko je to statutom opštine predviđeno, može obavljati svoju funkciju volonterski.
Funkcioner koji svoju dužnost obavlja volonterski ima pravo na naknadu u visini neto plate funkcionera iz stava 1. ovog člana, u slučaju kada zbog spriječenosti funkcionera iz stava 1. ovog člana obavlja njegovu funkciju.
Naknada iz stava 3. ovog člana utvrđuje se u visini neto plate funkcionera koji svoju funkciju obavlja sa statusom zaposlenog lica, srazmjerno vremenu provedenom u obavljanju funkcije.
Odluku o naknadi iz stava 3. ovog člana donosi skupština opštine.

Član 10.

Načelnik opštine i gradonačelnik mogu u predmetima upravnog rješavanja ovlastiti službenika administrativne službe jedinice lokalne samouprave za vođenje upravnog postupka do donošenja upravnog akta (bez prava potpisivanja), kao i samo donošenje odluke (sa pravom potpisivanja).

IV- ODGOVORNOST

Član 11.

Funkcioner je dužan nadoknaditi materijalnu štetu koju je na radu ili u vezi sa radom prouzrokovao organu jedinice lokalne samouprave namjerno ili iz krajnje nepažnje.
Nakon saznanja za materijalnu štetu koju je prouzrokovao funkcioner jedinice lokalne samouprave, postupak utvrđivanja materijalne štete pred komisijom za utvrđivanje materijalne štete pokreće komisija za izbor i imenovanje ili jedna trećina odbornika skupštine opštine.
Skupština jedinice lokalne samouprave imenuje komisiju za utvrđivanje materijalne štete i predsjednika komisije.
Komisija za utvrđivanje materijalne štete broji pet članova, od kojih se tri člana imenuju iz reda odbornika skupštine opštine, a dva člana iz reda građana pravne ili ekonomske struke.
Postupak za utvrđivanje materijalne štete od strane funkcionera vodi se u skladu sa odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti službenika jedinice lokalne samouprave.

Član 12.

Nakon sprovedenog postupka utvrđivanja materijalne štete odluku o naknadi materijalne štete donosi komisija za utvrđivanje materijalne štete.
Odluka komisije je konačna.

V- NESPOJIVOST

Član 13.

Funkcioner ne može obavljati funkciju ili biti na položaju koji je u suprotnosti sa njegovim dužnostima.
Prilikom izbora na funkciju funkcioner je dužan da u pisanoj izjavi navede koje sve dužnosti obavlja u momentu izbora, radi utvrđivanja od strane komisije za izbor i imenovanje ili Centralne izborne komisije BiH, u skladu sa čl. 5. i 6. ovog zakona, da li su njegove druge aktivnosti nespojive sa funkcijom na koju je izabran.

Član 14.

Funkcioner koji svoju funkciju obavlja profesionalno ne može obavljati i druge poslove koji su u sukobu sa njegovim dužnostima, koja proizilaze iz zakona.

Član 15.

Na ostala pitanja koja proizilaze iz sukoba interesa, a nisu regulisana ovim zakonom, primjenjuju se odredbe zakona koji uređuju sukob interesa.

VI- PLATE FUNKCIONERA

Član 16.

: