aaa bbb
hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002

ZAKON

O RADIO-TELEVIZIJI REPUBLIKE SRPSKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 49 od 29. maja 2006, 73/08, 42/10, 89/13)

Predmet Zakona

Član 1.

(1) Ovim zakonom uređuje se Javni radio-televizijski servis Republike Srpske (u daljem tekstu: RTRS).
(2) Na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom, a koja se tiču registracije, organizacije, poslovanja i djelatnosti RTRS, primjenjivaće se važeći propisi o javnim preduzećima, preduzećima, registraciji poslovnih subjekata i drugi odgovarajući propisi, ukoliko nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ili Zakonom o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Definicije

Član 2.

U smislu ovog zakona:
"marketing oglašavanje" znači svaki plaćeni, slično nadoknađeni ili samopromotivni javni oglas, uključujući sponzorisanje, u svrhu promovisanja, prodaje, kupovine ili iznajmljivanja proizvoda ili usluga, promovisanje ideje ili cilja ili uzrokovanja nekog drugog željenog efekta od strane oglašivača ili samog javnog servisa;
"neto prihod od marketing oglašavanja" znači ukupan prihod ostvaren na osnovu prodaje radio, TV i multimedijalnog marketing oglašavanja, umanjen za dogovorenu proviziju koja pripada korporaciji u okviru koje se nalazi prodajna kuća;
"javni RTV servis" je fizičko ili pravno lice sa uredničkom odgovornošću za pripremu usluge radio, televizijskog i multimedijalnog programa, namijenjenog emitovanju za javnost;
"evropski programi" podrazumijevaju kreativne programe čiju proizvodnju ili koprodukciju vode evropska fizička ili pravna lica;
"sponzorstvo" znači učešće fizičkog ili pravnog lica, koje nije uključeno u aktivnosti emitovanja ili u proizvodnju audio-vizuelnih djela, u direktnom ili indirektnom finansiranju programa, u svrhu promovisanja imena, zaštitnog znaka, djelatnosti ili dostignuća;
"emitovanje" je početna emisija putem zemaljskog, kablovskog ili satelitskog predajnika, u kodiranom ili dekodiranom obliku, radio ili televizijske usluge namijenjene javnosti;
"virtuelno marketing oglašavanje" znači upotrebu elektronskih sistema koji djelimično mijenjaju televizijski signal tako što se u televizijsku sliku dodaje marketing oglas, koji u stvarnosti ne postoji na mjestu sa kojeg se signal prenosi;
"reemitovanje" je vremenski odložena emisija putem zemaljskog, kablovskog i satelitskog predajnika, u kodiranom ili dekodiranom obliku, radio ili televizijske usluge namijenjene javnosti;
"teleshoping" predstavljateleshopingspotove kojima se putem emisije televizijskog signala vrši prodaja određenih proizvoda, a čija je dužina trajanja određena načelima Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji;
"RTV taksa" je taksa na posjedovanje radio ili televizijskog prijemnika u domaćinstvu i kod pravnog lica;
"dozvola Sistema" predstavlja pojedinačne dozvole tri javna servisa čine dozvolu Sistema;
"Odbor Sistema" je tijelo koje čine svi članovi upravnih odbora javnih RTV servisa kako je predviđeno Zakonom o JRTV sistemu Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: JRTS Bosne i Hercegovine).

Registracija

Član 3.

(1) Radio-televizija Republike Srpske upisuje se kao javno preduzeće u sudski registar kod nadležnog suda. U sudski registar se upisuju podaci u skladu sa propisima o registraciji poslovnih subjekata u mjeri u kojoj je to primjenjivo na RTRS, a posebno:
a) firma i sjedište,
b) djelatnost,
v) odgovornost u unutrašnjem pravnom prometu,
g) odgovornost u spoljnotrgovinskom pravnom prometu,
d) imena lica ovlašćenih za zastupanje.

Član 4.

(1) Osnivač Radio-televizije Republike Srpske je Republika Srpska.
(2) Prava i obaveze prema Radio-televiziji Republike Srpske vršiće Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa ovim zakonom i Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Naziv preduzeća i sjedište

Član 5.

(1) Naziv javnog preduzeća je "Radio televizija Republike Srpske".
(2) Skraćeni naziv je RTRS.
(3) Sjedište RTRS je u Banjoj Luci.
(4) Naziv javnog preduzeća "RTRS" i naziv Javnog RTV sistema JRTS Bosne i Hercegovine moraju se istaknuti na zgradi u kojoj je sjedište RTRS, napisani na jezicima u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, ćirilicom i latinicom.

Pravni status

Član 6.

(1) RTRS je pravno lice i može u pravnom prometu sticati prava i preuzimati obaveze, biti vlasnik pokretne i nepokretne imovine, te biti stranka u postupcima pred sudovima, drugim državnim organima i tijelima s javnim ovlašćenjima.
(2) RTRS odgovara za obaveze cjelokupnom svojom imovinom.

Zadatak RTRS

Član 7.

Osnovni zadatak i obaveza RTRS jeste da, plasmanom raznovrsnih i vjerodostojnih informacija, istinito informiše javnost o političkim, privrednim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, naučnim, vjerskim, ekološkim, sportskim i drugim događajima, podstiče demokratske procese, osigura odgovarajuću zastupljenost nepristrasnih vijesti i programa o aktuelnim dešavanjima, u udarno i u drugo vrijeme, informativnog, kulturno-umjetničkog, obrazovnog, dječijeg, sportskog i zabavnog programa, kao i da programi najvišeg kvaliteta budu dostupni javnosti Republike Srpske.

Samostalnost

Član 8.

(1) RTRS je samostalna u obavljanju djelatnosti, ima uredničku nezavisnost i institucionalnu autonomiju, naročito u oblastima kao što su:
a) utvrđivanje programske šeme;
b) koncepcija i produkcija programa;
v) uređivanje i prezentacija vijesti i informativnog programa;
g) upravljanje i raspolaganje imovinom;
d) zapošljavanje i prava i obaveze zaposlenih;
e) uređivanje djelatnosti i unutrašnje organizacije;
ž) priprema i izvršenje budžeta;
z) pregovori, pripreme i potpisivanje pravnih akata vezanih za funkcionisanje RTRS;
i) predstavljanje u pravnim postupcima;
k) kupovina, iznajmljivanje, prodaja i korišćenje robe i usluga.
(2) U slučaju otuđenja ili ustupanja na upravljanje i raspolaganje trećim licima pokretne i nepokretne imovine kojom upravlja i raspolaže RTRS, potrebno je prethodno pribaviti saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske.
(3) Izuzetno, saglasnost iz stava 2. ovog člana neće se pribavljati ako je riječ o otuđenju pokretne imovine, u ukupnoj vrijednosti do 50.000 KM u toku jedne kalendarske godine.

JRTS Bosne i Hercegovine

Član 9.

Radio-televizija Republike Srpske kao javni RTV servis Republike Srpske čini dio Javnog radio-televizijskog sistema Bosne i Hercegovine u kojem se odnosi između javnih servisa regulišu Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Saradnja sa drugim emiterima

Član 10.

RTRS ostvaruje saradnju i sa drugim emiterima kako bi osigurala proizvodnju programa najvišeg kvaliteta i učinila ga dostupnim javnosti Republike Srpske.

Regulativna agencija za komunikacije

Član 11.

RTRS je dužna poštivati pravila i propise Regulativne agencije za komunikacije ukoliko ona nisu u suprotnosti sa Zakonom o javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine. RTRS podliježe svim postojećim sankcijama za neispunjavanje pravila i propisa Regulativne agencije, osim suspenzije i gašenja. Regulativna agencija od RTRS naplaćuje odgovarajuću administrativnu naknadu na ime troškova izdavanja dozvole, u skladu sa važećim propisima.

Statut

Član 12.

(1) RTRS ima statut kojim se utvrđuju unutrašnja organizacija, ovlašćenja i način odlučivanja pojedinih organa i uređuju druga pitanja od značaja za obavljanje djelatnosti i poslovanje RTRS.
(2) RTRS ima i druge opšte akte u skladu sa zakonom i statutom.
(3) Statut RTRS objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Programska načela

Član 13.

(1) Program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulativne agencije za komunikacije. RTRS je dužna osigurati raznovrstan i izbalansiran radijski i televizijski program, koji ispunjava visoke etičke standarde i standarde kvaliteta, poštivanja ljudskog života, dostojanstva i fizičkog integriteta ličnosti, i promovisanja demokratskih sloboda, društvene pravde, i međunarodnog razumijevanja i mira.
(2) Program RTRS uključuje informacije, kulturu, obrazovanje, zabavu i sport.
(3) Program RTRS će uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine. Program RTRS takođe će afirmisati kulturne i druge potrebe nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.
(4) Program RTRS uvažavaće ustavna prava konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine i ostalih u Republici Srpskoj, i biće uređivan ravnopravno na tri službena jezika i dva pisma.
(5) U proizvodnji vlastitog programa i programa u koprodukciji RTRS će osigurati ravnopravnu ustavnu zastupljenost sadržaja koji odgovaraju tradicijskoj baštini sva tri naroda i adekvatnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih.
(6) RTRS će proizvoditi i uređivati programe u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijumima, uz poštivanje umjetničkih i stvaralačkih sloboda, nezavisno od stavova državnih organa, političkih stranaka i drugih interesnih grupa.
(7) RTRS ima pravo, u skladu sa svojim uređivačkim smjernicama, prenositi sjednice ili dijelove sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno RTRS ima obavezu na drugi pogodan način informisati javnost o skupštinskim

hor002