aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA

(Objavljen u "Sl. novinama Federacije BiH", br. 23 od 4. juna 1999, 45/00, 2/02, 29/03, 68/05, 91/07, 84/08, 88/08, 7/09, 63/10, 75/13)

PRVI DIO: ZAJEDNIČKE ODREDBE

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se osnivanje, poslovanje, upravljanje i prestanak privrednih društava (u daljem tekstu: Društvo) u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

1. Pojam i oblici društava

Član 2.

Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i vršenja usluga na tržištu radi sticanja dobiti.
Društvo mogu osnovati domaća i strana fizička i pravna lica, ako zakonom nije drugačije određeno.

Član 3.

Društvo može biti organizovano u jednom od sljedećih oblika:
1) društvo s neograničenom solidarnom odgovornošću;
2) komanditno društvo;
3) dioničko društvo;
4) društvo s ograničenom odgovornošću.
Odredbe ovog zakona u kojima je upotrijebljena riječ "društvo" bez punog naziva jednog od oblika iz stava 1. ovog člana, odnose se na sva društva.

Član 4.

(Brisan.).

2. Pravna sposobnost i odgovornost za obaveze

Član 5.

Svojstvo pravnog lica Društvo stiče danom upisa u registar društava.
Društvo odgovara za svoje obaveze cjelokupnom svojom imovinom.
Prije upisa u registar društava niko ne može nastupati u ime društva.
Lice koje postupi suprotno odredbi stava 3. ovog člana odgovara za stvorene obaveze cjelokupnom svojom imovinom, a kada tako nastupa više lica za obaveze odgovaraju neograničeno solidarno.

Član 6.

Svaki član društva s neograničenom solidarnom odgovornošću i komplementar u komanditnom društvu, odgovara za obaveze društva neograničeno solidarno cjelokupnom svojom imovinom.
Dioničar u dioničkom društvu, vlasnik udjela društva s ograničenom odgovornošću i komanditor u komanditnom društvu ne odgovara za obaveze društva, osim kada:
1) koristi društvo za postizanje ličnog cilja koji nije saglasan ciljevima drugih članova i društva u cjelini;
2) upravlja imovinom društva kao svojom imovinom;
3) koristi društvo za prevaru ili oštećenje svojih povjerilaca;
4) utiče na smanjenje imovine društva u svoju korist ili korist trećih lica, ili utiče da društvo preuzme obaveze iako je znao ili morao znati da društvo nije ili neće biti sposobno da izvrši svoje obaveze.

3. Djelatnost

Član 7.

Društvo može kao svoju djelatnost obavljati sve poslove, osim onih koji se po zakonu ne mogu obavljati kao privredna djelatnost.
Zakonom može biti utvrđeno da se određene djelatnosti mogu obavljati samo na osnovu prethodnog odobrenja ili drugog odgovarajućeg akta nadležnog organa.
Društvo može početi s obavljanjem djelatnosti danom upisa u registar društava i kada organu nadležnom za inspekcijski nadzor dostavi obavještenje o početku obavljanja djelatnosti i ispunjavanju uvjeta tehničke opremljenosti, zaštite na radu, zaštite i unapređenja životne sredine i drugih uvjeta propisanih za obavljanje te ili tih djelatnosti.
Ispunjenost uvjeta iz stava 3. ovog člana nadzire nadležni organ u postupku inspekcijskog nadzora.
Ukoliko Društvo obavlja djelatnost suprotno odredbama ovog člana nadležni organ, u postupku inspekcijskog nadzora, donijet će rješenje kojim se Društvu zabranjuje obavljanje te djelatnosti do otklanjanja nedostataka.
Propise o uvjetima za obavljanje djelatnosti iz stava 3. ovog člana donosi nadležno federalno ministarstvo.

Član 8.

Društvo može obavljati poslove samo u okviru djelatnosti upisane u registar društava.
Društvo može obavljati i druge poslove koji se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti upisane u registar društava, u obimu i na način koji su potrebni za poslovanje, a ne predstavljaju obavljanje tih poslova kao redovne djelatnosti.

Član 9.

Poslovi koje zaključi lice koje je svojim položajem ili na drugi način ovlašteno za zastupanje i predstavljanje društva, valjani su za treće lice i u slučaju da su zaključeni poslovi izvan djelatnosti upisane u registar društava, osim ako je treće lice znalo ili moralo znati da su takvi poslovi izvan djelatnosti preduzeća.

4. Sjedište

Član 10.

Sjedište društva je mjesto koje je kao sjedište upisano u registar društava.
Sjedište se utvrđuje osnivačkim aktom ili statutom.

5. Podružnice

Član 11.

Društvo, domaće ili strano, može van mjesta sjedišta osnovati jednu ili više podružnica u kojim obavlja svoje djelatnosti.
Podružnice su poslovne jedinice koje nemaju svojstvo pravnog lica.
Podružnica ima mjesto poslovanja i zastupnike, poslove sa trećim licima obavlja u ime i za račun Društva, a djelovanjem podružnice prava i obaveze stiče Društvo.
Odluku o osnivanju podružnice donosi ovlašteni organ Društva u skladu sa aktom o osnivanju ili statutom Društva.
Odluka o osnivanju podružnice obavezno sadrži:
1) firmu i sjedište Društva koje osniva podružnicu i firmu i sjedište podružnice;
2) djelatnost podružnice i
3) ime i prezime lica ovlaštenog za zastupanje podružnice.
Podružnica prestaje:
1) ako ovlašteni organ Društva u skladu sa aktom o osnivanju ili statutom društva donese odluku o prestanku podružnice ili
2) ako Društvo koje je osnovalo podružnicu prestane postojati.
Podružnica se registruje u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/05, 68/05 i 43/09).

II- FIRMA

1. Pojam, sastojci i jezik

Član 12.

Firma je ime pod kojim Društvo posluje.
Firma se obavezno ističe na poslovnim prostorijama društva.

Član 13.

Firma društva s neograničenom solidarnom odgovornošću mora sadržavati prezime najmanje jednog člana, uz oznaku da ih ima više, i oznaku "d.n.o.".
Firma komanditnog društva mora sadržavati prezime najmanje jednog komplementara i oznaku "k.d.", a ne smije sadržavati imena komanditora.
Firma društva s ograničenom odgovornošću mora sadržavati oznaku "d.o.o.".
Firma dioničkog društva mora sadržavati oznaku "d.d.".
Firma iz st. 1. i 2. ovog člana obavezno sadrži firmu drugog društva koje je član društva s neograničenom solidarnom odgovornošću ili komplementar komanditnog društva.

Član 14.

Firma mora biti napisana na jeziku u službenoj upotrebi u Federaciji, a prevod na strani jezik može se upotrebljavati samo zajedno sa firmom na jeziku u službenoj upotrebi u Federaciji.
Firma može sadržavati strane riječi koje su uobičajene ili za njih nema odgovarajuće riječi u jeziku u službenoj upotrebi u Federaciji.

Član 15.

Firma može sadržavati dodatne sastojke koji bliže označavaju društvo i sjedište društva.
: