aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O PREKRŠAJIMA

(Objavljeno u "Nar. novinama Županije Posavske", br. 1 od 20 marta 1997, 5/97, 5/98)

Dio prvi

ODGOVORNOST I KAŽNjAVANjE ZA PREKRŠAJE

GlavaI

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Zakonom utvrđuju se opći uvjeti, odgovornosti i sankcije koje se propisuju za prekršaje određene županijskim propisima i uređuje prekršajni postupak koji vode županijski organi.

Članak 2.

Prekršaji određeni županijskim propisima (u daljnjem tekstu: prekršaji) jesu povrede javnog poretka utvrđene županijskim zakonom i drugim županijskim propisom za koje se predviđaju prekršajne kazne i zaštitne mjere.

Članak 3.

Za prekršaj se ne odgovara ako prije nego što je učinjen nije bio predviđen županijskim propisom kao prekršaj, niti se može izreći kazna ili druga sankcija koja nije bila unaprijed propisana.
Ako je poslije učinjenog prekršaja izmijenjen županijski propis o prekršaju, primjenjit će se propis koji je blaži za učinitelja.

Članak 4.

Prekršaji se mogu propisivati županijskim zakonom ili odlukom Vlade Županije (u daljnjem tekstu: Vlada).

Članak 5.

Za prekršaj predviđen županijskim propisom kaznit će se, ako je učinjen na teritoriju Županije.
Pod teritorijom Županije podrazumijeva se suhozemna teritorija, vodene površine unutar njenih granica, kao i zračni prostor nad njim.
Za prekršaj učinjen u inozemstvu kaznit će se samo ako je to određeno županijskim zakonom.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka može se, pod uvjetom uzajamnosti, ustupiti gonjenje za prekršaj stranoj državi, u kojoj učinitelj prekršaja, koji je strani državljanin, ima prebivalište.

Članak 6.

Prekršaj može biti izvršen činjenjem ili nečinjenjem.
Prekršaj je izvršen u vrijeme kad je učinitelj radio ili dužan da radi, bez obzira na to kad je posljedica nastupila.

Članak 7.

Prekršaj je izvršen u vrijeme kad je učinitelj radio ili dužan da radi, bez obzira na to kad je posljedica nastupila.

Članak 8.

Prekršaj je izvršen kako u mjestu gdje je počinitelj radio ili bio dužan da radi, tako i u mjestu u kome je posljedica nastupila, ako propisom o prekršajima nije drugačije određeno.

GlavaII

ODGOVORNOST ZA PREKRŠAJE

Članak 9.

Nije odgovoran za prekršaj učinitelj, koji u vrijeme izvršenja prekršaja nije mogao shvatiti značaj svoje radnje (činjenja ili nečinjenja) ili nije mogao upravljati svojim postupcima, uslijed trajne ili privremene duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti ili zaostalog duševnog razvoja.
Okolnost da je prekršaj učinjen pod utjecajem alkohola ili opojnih droga ne isključuje odgovornost učinitelja.

Članak 10.

Za odgovornost je dovoljan nehat učinitelja, ako propisom o prekršaju nije određeno da će se učinitelj kazniti samo ako je prekršaj učinjen sa umišljajem.
Odredbe krivičnog zakona koji se primjenuje na teritoriju Županije o umišljaju i nehatu shodno se primjenjuju i na prekršaje.

Članak 11.

Nije odgovoran ko učini prekršaj pod utjecajem sile, prijetnje ili prinude ili ko je u vrijeme izvršenja prekršaja pogrešno shvatio da postoje okolnosti prema kojima bi, da su postojale, njegova radnja bila dozvoljena.

Članak 12.

Nepoznavanje propisa kojim se predviđa prekršaj, ne isključuje odgovornost učinitelja.

Članak 13.

Nije prekršaj ona radnja koja je učinjena u nužnoj obrani.
Nužna je ona obrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili drugog odbije istovremeni protupravni napad.

Članak 14.

Nije prekršaj ona radnja koja je učinjena u krajnjoj nuždi.
Krajnja nužda postoji, ako je radnja učinjena radi toga da učinitelj od sebe ili drugog otkloni istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti i ako pri tom učinjeno zlo nije veće od onog koje je prijetilo.

Članak 15.

Ako je učinitelj prekoračio granice nužne obrane, odnosno krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je to prekoračenje učinjeno pod osobito olakotnim okolnostima, neće odgovarati za prekršaj.

Članak 16.

Ko s umišljajem drugog podstrekne ili mu pomogne da učini prekršaj, kaznit će se kao da ga je sam učinio.
S obzirom na prirodu prekršaja, kao i na način i okolnosti pod kojima je izvršeno podstrekavanje ili pomaganje i stupanj odgovornosti podstrekača i pomagača, podstrekač i pomagač mogu se blaže kazniti.
Ako je podstrekavanje ili pomaganje izvršeno pod osobito olakotnim okolnostima ili ako do izvršenja prekršaja nije došlo, podstrekač i pomagač neće odgovarati za prekršaj.

Članak 17.

Za pokušaj prekršaja učinitelj je odgovoran samo ako je to županijskim zakonom predviđeno.

Članak 18.

Pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi mogu biti odgovorni za prekršaj samo ako je to propisom o prekršaju predviđeno.
Županija i općina i njihova tijela i druga državna tijela ne mogu biti odgovorni za prekršaj.
Županijskim zakonom se može propisati da za prekršaj odgovara odgovorna osoba u tijelu Županije i općine i u drugom državnom tijelu.

Članak 19.

Pravna osoba je odgovorna za prekršaj ako je do izvršenja prekršaja došlo radnjom ili propuštanjem dužnog nadzora da strane organa upravljanja ili odgovorne osobe ili radnjom druge osobe koja je bila ovlaštena da postupa u ime pravne osobe.

Članak 20.

Pravna osoba koja se nalazi pod stečajem odgovorna je za prekršaj bez obzira na to da li je prekršaj učinjen prije otvaranja ili u tijeku stečajnog postupka, ali mu se ne može izreći novčana kazna, nego samo zaštitna mjera oduzimanja predmeta i oduzimanja imovinske koristi.

Članak 21.

Odgovornost odgovorne osobe postoji, ako je do izvršenja prekršaja došlo njenom radnjom ili njenim propuštanjem dužnog nadzora.
Odgovornom osobom, u smislu ovog Zakona, smatra se osoba kojoj su u poduzeću (društvu) ili drugoj pravnoj osobi povjereni određeni poslovi koji se odnose na upravljanje, poslovanje ili proces rada, kao i osobe koja u tijelu Županije i općine ili drugom državnom tijelu obavlja određene dužnosti.

Članak 22.

Odgovornost odgovorne osobe za prekršaj ne prestaje zato što mu je prestao radni odnos u pravnoj osobi ili tijelu Županije i općine ili drugom državnom tijelu, niti zato što je nastala nemogućnost kažnjavanja pravne osobe uslijed njegovog prestanka.

Članak 23.

Odgovornost odgovorne osobe za prekršaj ne postoji ako je ono postupalo na temelju naređenja druge odgovorne osobe ili tijela upravljanja ili ako je preduzelo sve radnje koje je na temelju zakona, drugog propisa ili općeg akta bilo dužno da preduzme da bi spriječilo izvršnje prekršaja.

Članak 24.

Ako drugačije nije određeno u federalnom propisu kojim je predvišen prekršaj, strana pravna osoba i strana odgovorna osoba kaznit će se za prekršaj, ako je prekršaj učinjen na teritoriju Županije, i ako strana pravna osoba ima sjedište, odnosno predstavništvo u Federaciji.

Članak 25.

Osoba koja je u krivičnom postupku ili u postupku za privredne prijestupe pravomoćno oglašena krivom za djelo koje ima i obilježja prekršaja neće se kazniti za prekršaj.

GlavaIII

PREKRŠAJNE SANKCIJE

1. Kazne

Članak 26.

Za prekršaj se može propisati novčana kazna ili kazna zatvora.
Kazna zatvora može se propisati samo zakonom, ali u trajanju ne kraćem od jednog dana niti duljem od 60 dana.
Kazna zatvora može se propisati za prekršaje kojima se teže narušava javni red i mir ili kojim se ugrožava život ili zdravlje ljudi ili zbog kojih mogu nastupiti teže posljedice.
Kazna zatvora izriče se na pune dane.
Pod uvjetima predviđenim ovim Zakonom, učinitelju prekršaja može se, umjesto novčane kazne, izreći ukor.

Članak 27.

Novčana kazna za pojedinca može se propisati u iznosu od 20,00 KM do 1.000,00 DEM.
Za prekršaje pravnih osoba, kao i za prekršaje imatelja radnje, županijskim propisom može se propisati novčana kazna od 100,00 DEM do 2.000,00 DEM.
Županijskim propisom može se za prekršaje koji predstavljaju težu povredu županijskih propisa propisati, za pravnu osobu, kao i za imatelja radnje, novčana kazna do 10.000,00 DEM, a za odgovornu osobu i druge pojedince do 2.000,00 DEM.
Za prekršaje iz stavka 3. ovog članka može se u srazmjeri i sa visinom pričinjene štete ili neizvršene obveze propisati novčana kazna, najviše do petostrukog iznosa pričinjene štete, neizvršene obveze ili vrijednosti robe ili druge stvari koja je predmet prekršaja.
Novčane kazne predviđene u županijskim i drugim propisima i izražene u DEM, izriču se u KM suglasno srednjem tečaju koji vrijedi na dan izricanja novčane kazne. Novčane kazne izrečene u KM plaćaju se u KM, a mogu se plaćati i u DEM, odnosno kunama, po srednjem tečaju koji vrijedi na dan uplate novčane kazne, sve dok se DEM, odnosno kune