aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 22 Statuta Brčko distrikta BiH ("Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" broj 3/07), Skupština Brčko distrikta BiH na 51. sjednici održanoj 26. juna 2007. godine, usvaja

ZAKON

O PREKRŠAJIMA BRČKO DISTRIKTA BiH

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 24 od 08 avgusta 2007; 6/12, 11/12)

PRVI DIO

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet Zakona

Član 1

Ovim zakonom propisuje se nadležnost i postupanje prekršajnih sudova u Brčko distriktu BiH.

Definicije

Član 2

(1) Posebni izrazi u smislu ovog zakona imaju slijedeće značenje:
a) Ovlašteni organ je:
1) nadležni policijski organ Bosne i Hercegovine ili Brčko distrikta BiH;
2) inspektori ili lica ovlaštena za obavljanje inspekcije;
3) odjeljenje Vlade Brčko distrikta BiH, preduzeće ili drugo pravno lice koje ima javna ovlaštenja i u čiju nadležnost spada direktno ili indirektno provođenje zakona ili propisa koji propisuju prekršaje.
b) Registar novčanih kazni je baza podataka o novčanim kaznama za prekršaje propisana Zakonom o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka Bosne i Hercegovine.
c) Okrivljeni je pravno ili fizičko lice protiv koga je pokrenut prekršajni postupak.
d) Odgovorno lice je lice kome su u preduzeću ili drugom pravnom licu povjereni određeni poslovi koji se odnose na upravljanje, poslovanje ili proces rada, kao i lice koje u organima Distrikta vrši određene dužnosti.
e) Oštećeni je pravno ili fizičko lice koje je pretrpilo štetu koja je nastala počinjenjem prekršaja.
f) Sud je Osnovni sud Brčko distrikta BiH.
f) Drugostepeni sud je Apelacioni sud Brčko distrikta BiH.
g) Kažnjeni je lice za koje je konačnim prekršajnim nalogom ili pravosnažnim rješenjem o prekršaju utvrđeno da je odgovorno za određeni prekršaj.
h) Uručenje poziva poštom je uručenje preporučene pošte fizičkom licu na adresu fizičkog lica evidentiranu u registru prebivališta, a pravnom licu na registrovanu adresu sjedišta pravnog lica.
(2) Ukoliko ovim zakonom nije drugačije propisano, izrazi koji se koriste u ovom zakonu imaju značenje određeno članom 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Krivični zakon).

DIO DRUGI

I. OSNOVNE ODREDBE

Pojam prekršaja

Član 3

(1) Prekršaji predstavljaju kršenje javnog poretka ili pravila o ekonomskom i finansijskom poslovanju za koje su zakonom ili drugim propisom određena obilježja i propisane sankcije.
(2) Prekršaj može biti počinjen činjenjem ili nečinjenjem.
(3) Nehat učinioca je dovoljan da se učinilac smatra odgovornim za prekršaj, osim ako je odredbama o prekršajima propisano da će učinilac biti kažnjen za djelo učinjeno isključivo s umišljajem.
(4) Prekršaj mogu počiniti fizička i pravna lica.
(5) Pokušaj izvršenja prekršaja nije kažnjiv.

Propisivanje prekršaja

Član 4

Prekršaji i prekršajne sankcije se mogu propisati zakonom i drugim propisom Skupštine Brčko distrikta BiH.

Nadležnost sudova

Član 5

Sudovi u Brčko distriktu BiH su stvarno i mjesno nadležni da odlučuju o prekršajima koji su počinjeni na teritoriji Brčko distrikta BiH, a koji su propisani zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH.

Izricanje prekršajnih sankcija

Član 6

(1) Prekršajnu sankciju može izreći sud u prekršajnom postupku koji je pokrenut i proveden u skladu s ovim zakonom.
(2) Ovlašteni organ može izreći prekršajnu sankciju izdavanjem prekršajnog naloga u skladu s postupkom koji je propisan ovim zakonom.

Prava lica okrivljenih za prekršaje

Član 7

(1) Svako ko je okrivljen da je počinio prekršaj ima pravo zahtijevati da o njegovoj odgovornosti odluči sud u roku koji je propisan Zakonom.
(2) Okrivljeni ima pravo:
a) da se smatra nevinim dok se ne dokaže njegova odgovornost u skladu sa Zakonom;
b) da u najkraćem roku bude obaviješten, detaljno i na jeziku koji razumije, o prirodi i razlogu optužbi protiv njega;
c) da mu se da potrebno vrijeme i mogućnost za pripremu odbrane;
d) da se brani lično ili putem branioca po vlastitom izboru ili ukoliko nema dovoljno sredstava da se obezbijedi branilac besplatno, ako to interesi pravde zahtijevaju;
e) da ispita ili da se u njegovo ime ispitaju svjedoci koji ga terete;
f) da se obezbijedi prisustvo i saslušanje svjedoka u njegovu korist pod istim uslovima kao i svjedoka koji ga terete i
g) da dobije besplatnu pomoć prevodioca ako ne razumije jezik koji se upotrebljava u sudu.

Lišenje slobode i jamstvo kao obezbjeđenje prisustva i plaćanja novčane kazne

Član 8

(1) Policijski službenik ili drugo ovlašteno službeno lice može lišiti slobode lice koje je osumnjičeno za prekršaj, ali je dužno to lice odmah, a najkasnije u roku od 12 sati izvesti pred sud, kako bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u sudu pod slijedećim uslovima:
a) kada lice odbija ili nije u mogućnosti dokazati svoj identitet;
b) kada lice nije nastanjeno u Bosni i Hercegovini ili privremeno boravi u inostranstvu, a postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjeglo odgovornost za prekršaj;
c) kada postoji opasnost da će lice nastaviti s vršenjem prekršaja ili ponovo počiniti istovrsni prekršaj.
(2) Sud ispituje okrivljenog odmah, a najkasnije u roku od 12 sati od trenutka kada je to lice lišeno slobode.
(3) Lišenje slobode određuje se samo ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom. Prilikom lišenja slobode mora se voditi računa o starosti i drugim ličnim svojstvima tog lica, tako da dužina trajanja lišenja slobode odgovara okolnostima.
(4) Svako lice lišeno slobode u skladu s odredbama ovog člana mora biti u najkraćem roku obaviješteno, detaljno i na jeziku koji razumije, o razlozima za lišenje slobode kao i o prekršaju koji mu se stavlja na teret.
(5) Radi obezbjeđenja prisustva pred sudom, policijski službenik ili drugo ovlašteno lice može zahtijevati od okrivljenog koji nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ili koji privremeno boravi u inostranstvu, a želi da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka ili za koje postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjeglo odgovornost za prekršaj, da preda svoj pasoš ili drugi identifikacioni dokument, do pojavljivanja na sudu, ali ne duže od 24 sata.
(6) Uz prekršajni nalog ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu se predaje i pasoš ili drugi identifikacioni dokument.
(7) Radi obezbjeđenja plaćanja novčane kazne, sudija može naložiti polaganje novčane garancije u visini maksimalne kazne koja može biti izrečena za takav prekršaj, licu koje je okrivljeno za prekršaj, a nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ili koje privremeno boravi u inostranstvu i želi da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka, a za koje postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjeglo odgovornost za prekršaj.

Primjena odredaba Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku

Član 9

(1) Ukoliko nije drugačije propisano odredbama ovog zakona, odredbe Krivičnog zakona će se shodno primjenjivati za prekršaje: članovi 26 i 27 "Nužna odbrana" i "Krajnja nužda"; član 31 "Saučesnici"; član 32 "Podstrekavanje"; član 33 "Pomaganje"; član 36 "Uračunljivost"; član 37 "Umišljaj"; član 38 "Nehat"; član 39 "Stvarna zabluda"; član 40 "Pravna zabluda" i glavaXIV"Odgovornost pravnih lica za krivična djela".
(2) Ukoliko nije drugačije propisano odredbama ovog zakona, odredbe Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Zakon o krivičnom postupku) će se shodno primjenjivati u prekršajnom postupku: glavaI"Osnovna načela"; glavaIVodjeljak 2 "Spajanje i razdvajanje postupaka"; glavaV"Izuzeće"; glavaVII"Branilac"; glavaVIIIodjeljak 1 "Pretresanje stana, prostorija i lica"; glavaVIIIodjeljak 2 "Privremeno oduzimanje predmeta i imovine"; glavaVIIIodjeljak 4 "Ispitivanje osumnjičenog"; glavaVIIIodjeljak 5 "Saslušanje svjedoka"; glavaVIIIodjeljak 6 "Uviđaj i rekonstrukcija"; glavaVIIIodjeljak 7 "Vještačenje"; glavaXI"Podnesci i zapisnici"; glavaXII"Rokovi"; glavaXVI"Troškovi Krivičnog postupka"; glava DžVII "Imovinskopravni zahtjevi"; glavaXXI"Glavni pretres"; glavaXXIIIodjeljak 1 "Žalba na prvostepenu presudu"; glavaXXVI"Postupak prema maloljetnicima" i glavaXXVIII"Postupak za primjenu mjera sigurnosti, za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i za opozivanje uslovne osude".
(3) U slučaju bilo kakvih nesaglasnosti između navedenih odredbi Krivičnog zakona i Zakona o