Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O PREKRŠAJIMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 31 od 21 juna 2006, 37/10)

DIO PRVI

I. OPĆE ODREDBE

Predmet Zakona

Član 1.

Ovim Zakonom uređuju se: opće odredbe o prekršajima, sankcije, maloljetnici, zastarjelost, prekršajni postupak, prekršajni nalog, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, usmeni pretres, rješenje o prekršaju, žalba, povraćaj u pređašnje stanje, ponavljanje postupka, evidencija i brisanje sankcija, izvršenje kazni, kao i druga pitanja od značaja za prekršaje na području Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Definicija prekršaja

Član 2.

(1) Prekršaj predstavlja kršenje javnog poretka ili propisa o ekonomskom i finansijskom poslovanju utvrđenih zakonom ili drugim propisom za koje su određena obilježja i za koje su propisane sankcije.
(2) Prekršaj može biti počinjen činjenjem ili nečinjenjem.
(3) Nehat od izvršioca je dovoljan da se izvršilac smatra odgovornim za prekršaj, osim ako je odredbama o prekršajima propisano da će izvršilac biti kažnjen za djelo počinjeno isključivo sa umišljajem.
(4) Prekršaj mogu počiniti fizička i pravna lica.
(5) Pokušaj izvršenja prekršaja nije kažnjiv.

Značenje izraza

Član 3.

(1) Posebni izrazi u smislu ovog Zakona imaju sljedeće značenje:
1) Ovlašteni organ je bilo koji od sljedećih:
a) nadležni policijski organ Bosne i Hercegovine, Federacije ili kantona,
b) inspektori ili osobe ovlaštene za vršenje inspekcije ili
c) ministarstvo, preduzeće ili drugo pravno lice koje ima javna ovlaštenja i u čiju nadležnost spada direktno ili indirektno provođenje bilo kog zakona, ili propisa koji propisuju prekršaje.
2) Registar novčanih kazni je baza podataka o novčanim kaznama za prekršaje kao što je propisano u Zakonu o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka Bosne i Hercegovine.
3) Okrivljeni je pravno ili fizičko lice protiv kojeg je pokrenut prekršajni postupak.
4) Oštećeni je pravno ili fizičko lice koje je pretrpjelo štetu koja je na bilo koji način nastala počinjenjem prekršaja.
5) Sud je općinski sud u kom je osnovano prekršajno odjeljenje.
6) Drugostepeni sud je nadležni kantonalni sud.
7) Kažnjeni je osoba za koju je ustanovljeno konačnim prekršajnim nalogom ili pravomoćnim rješenjem o prekršaju da je odgovorna za određeni prekršaj.
8) Uručenje poziva poštom je uručenje putem preporučene pošte na adresu fizičkog lica koje je određeno u Registru prebivališta i boravišta, a koju vodi Glavni centar za obradu podataka u Bosni i Hercegovini, ili na registriranu adresu sjedišta pravnog lica.
(2) Gramatička terminologija korištenja muškog ili ženskog roda podrazumijeva uključivanje oba roda.
(3) Značenje izraza navedenih u članu 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/03, 21/04 i 18/05 - u daljnjem tekstu: Krivični zakon) koristit će se u ovom Zakonu ukoliko se kontekstom jasno ne zahtijeva drugačije.

Propisivanje prekršaja

Član 4.

Prekršaji i prekršajne sankcije mogu biti propisani zakonima ili drugim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije, kantona, gradova i općina.

Nadležnost sudova

Član 5.

(1) Sudovi u Federaciji stvarno su nadležni odlučivati o prekršajima koji su propisani zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, Federacije, kantona, gradova i općina, a koji su počinjeni na teritoriji Federacije.
(2) Sud na čijem je području počinjen prekršaj mjesno je nadležan za vođenje prekršajnog postupka.

Prekršajne sankcije

Član 6.

(1) Prekršajne sankcije su: novčana kazna, uvjetna osuda, ukor i zaštitne mjere.
(2) Prekršajnu sankciju može izreći sud u prekršajnom postupku koji je pokrenut i proveden u skladu sa ovim Zakonom.
(3) Ovlašteni organ može izreći prekršajnu sankciju putem izdavanja prekršajnog naloga u skladu sa postupkom koji je propisan ovim Zakonom.

Prava osoba okrivljenih za prekršaje

Član 7.

Svako ko je okrivljen da je počinio prekršaj ima pravo zahtijevati da o njegovoj odgovornosti za počinjeni prekršaj odluči sud ukoliko on to zahtijeva u roku koji je propisan zakonom. Takve osobe imaju pravo:
1) da se smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova odgovornost u skladu sa zakonom;
2) da u najkraćem roku budu obaviješteni, detaljno i na jeziku koji razumiju, o prirodi i razlogu optužbi protiv njih;
3) da im se da odgovarajuće vrijeme i mogućnosti za pripremu njihove odbrane;
4) da se brane osobno, ili putem branioca po vlastitom izboru, ili ukoliko nemaju dovoljno sredstava, da im se on osigura besplatno kada to zahtijevaju interesi pravde;
5) da ispitaju ili da se u njihovo ime ispitaju svjedoci koji ih terete i da se osigura prisustvo i saslušanje svjedoka u njihovu korist pod istim uvjetima kao i svjedoka koji ih terete;
6) da dobiju besplatnu pomoć prevodioca ako ne razumiju jezik koji se upotrebljava u sudu.

Lišenje slobode i jemstvo kao osiguranje prisustva i plaćanja novčane kazne

Član 8.

(1) Policijski službenik, ili ovlaštena službena osoba može osobu koja je osumnjičena za prekršaj lišiti slobode, ali je dužna takvu osobu odmah, a najkasnije u roku od 12 sati, izvesti pred sud kako bi se osiguralo njeno prisustvo u sudu pod sljedećim uvjetima:
1) kada osoba odbija ili nije u mogućnosti da otkrije svoj identitet,
2) kada osoba nije nastanjena u Bosni i Hercegovini ili privremeno boravi u inozemstvu, a postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj ili
3) kada postoji opasnost da će osoba nastaviti sa vršenjem prekršaja, ili ponovo počiniti istovrsni prekršaj.
(2) Sud mora ispitati okrivljenog odmah a najkasnije u roku od 12 sati od trenutka kad je ta osoba lišena slobode.
(3) Svako lišenje slobode može biti određeno samo ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom, mora biti razumno i u skladu sa prirodom počinjenog prekršaja, a mora se voditi računa o starosti i drugim osobnim svojstvima te osobe, tako da dužina trajanja lišenja slobode odgovara okolnostima. Svaka osoba lišena slobode u skladu sa odredbama ovog člana mora biti u najkraćem roku obaviještena, detaljno i na jeziku koji razumije, o razlozima za lišenje slobode, kao i o prekršaju koji joj se stavlja na teret.
(4) Radi osiguranja prisustva pred sudom policija, ili drugi ovlašteni organ može zahtijevati od osobe koja je okrivljena za prekršaj, a koja nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ili koja privremeno boravi u inozemstvu a želi da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka, a za koju postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj, da preda svoj pasoš ili drugi identifikacioni dokument do pojavljivanja na sudu, ali ne duže od 24 sata. Uz prekršajni nalog, ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu će se predati pasoš ili drugi identifikacioni dokument.
(5) Radi osiguranja plaćanja novčane kazne osobi koja je okrivljena za prekršaj, a nema prebivalište u Bosni i Hercegovini, ili privremeno boravi u inozemstvu, a želi napustiti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka, a za koju postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj, sudija može naložiti da položi novčanu garanciju u visini maksimalne kazne koja može biti izrečena za takav prekršaj.

Primjena odredaba Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine

Član 9.

(1) Ukoliko nije drugačije propisano odredbama ovog Zakona sljedeće odredbe Krivičnog zakona će semutatis mutandisprimjenjivati na: prekršaje čl. 26. i 27. koji nose naziv "Nužna odbrana" i "Krajnja nužda"; čl. 31., 32. i 33. koji nose naziv "Saučinitelj", "Podstrekavanje" i "Pomaganje", član 36. pod nazivom "Uračunljivost"; član 37. pod nazivom "Umišljaj"; član 38. pod nazivom "Nehat"; član 39. pod nazivom "Stvarna zabluda"; član 40. pod nazivom "Pravna zabluda" i GlavaXIV. pod nazivom "Odgovornost pravnih lica".
(2) Ukoliko nije drugačije propisano odredbama ovog Zakona sljedeće odredbe Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 35/03, 37/03, 56/03 i 28/05 - u daljnjem tekstu: Zakon o krivičnom postupku) će se mutatis mutandis primjenjivati u prekršajnom postupku GlavaI. pod nazivom "Osnovna načela"; GlavaIV. Odjeljak 2. pod nazivom "Mjesna nadležnost" i Odjeljak 3. pod nazivom "Spajanje i razdvajanje postupka"; GlavaV. pod nazivom "Izuzeće"; GlavaVII. pod nazivom "Branitelj"; GlavaVIII. Odjeljak 1. pod nazivom "Pretres stana, prostorija i osoba"; GlavaVIII. Odjeljak 2. pod nazivom "Privremeno oduzimanje predmeta i imovine"; GlavaVIII. Odjeljak 4. pod nazivom "Ispitivanje osumnjičenog"; GlavaVIII. Odjeljak 5. pod nazivom "Ispitivanje svjedoka"; GlavaVIII. Odjeljak 6. pod nazivom "Uviđaj i