aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PRAVOBRANILAŠTVU BRČKO DISTRIKTA BiH

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 28 od 25 septembra 2006, 19/07, 17/08, 20/10)

GLAVA

(Predmet)

Član 1.

Ovim zakonom propisuju se osnivanje Pravobranilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, izbor i imenovanje pravobranioca i zamjenika pravobranioca, nadležnosti i ovlaštenja, funkcija, procedure za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, razrješenje s dužnosti i prestanak funkcije, kao i druga pitanja vezana za rad Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH.

(Cilj Zakona)

Član 2.

(1) Ovim zakonom osniva se Pravobranilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Pravobranilaštvo) kao samostalni organ koji obavlja poslove pravne zaštite javne imovine, imovinskih prava i imovinskih interesa Distrikta.
(2) Osnovni cilj ovog zakona je uspostavljanje nezavisnog i održivog mehanizma zaštite javne imovine i finansijskih sredstava u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Distrikt).

(Načela rada)

Član 3.

(1) Pravobranilaštvo vrši svoju funkciju u skladu sa Ustavom BiH, Statutom Brčko distrikta BiH, kao i na osnovu zakona Bosne i Hercegovine, zakona Distrikta i drugih propisa.
(2) Niko nema pravo da na bilo koji način utiče na Pravobranilaštvo u vršenju njegove funkcije.

(Javnost rada)

Član 4.

(1) Rad Pravobranilaštva je javan i svako može imati pristup informacijama u skladu sa zakonom.
(2) Ukoliko pravobranilac smatra da je to korisno može putem medija informisati javnost o stepenu zaštite imovinskih interesa Distrikta.

(Sjedište i nadležnost)

Član 5.

(1) Pravobranilaštvo se osniva za teritoriju Brčko distrikta BiH i ima nadležnost na teritoriji Distrikta.
(2) Sjedište Pravobranilaštva je u gradu Brčko.

(Pečat)

Član 6.

(1) Pravobranilaštvo ima svoj pečat.
(2) Pečat Pravobranilaštva ima oblik kruga s promjerom 40mm i sadrži tekst: "Bosna i Hercegovina, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH, ispisan ćiriličnim i latiničnim pismom, s tim da su oba naziva u obliku koncentričnih krugova, koji neposredno okružuju grb Bosne i Hercegovine koji se nalazi u sredini pečata".
(3) Pravobranilaštvo može imati i manji pečat, promjera 25 mm, koji ima isti ali skraćeni sadržaj pečata iz stava 2 ovog člana.

DIO DRUGI

GLAVAI

A. Nadležnost

Član 7.

(1) Pravobranilaštvo obavlja poslove pravne zaštite javne imovine, imovinskih prava i imovinskih interesa Distrikta, njegovih organa, institucija i pravnih lica koja se finansiraju u potpunosti ili pretežno iz budžeta Distrikta ili u odnosu na njih Distrikt vrši osnivačka prava, i u postupcima pred sudovima i drugim nadležnim organima preduzima zakonom određene postupke i mjere za zaštitu javne imovine, imovinskih prava i imovinskih interesa Distrikta.
(2) Pravobranilaštvo obavlja poslove iz stava 1 ovog člana i u odnosu na preduzeća u većinskom vlasništvu Distrikta osim u predmetina radi naplate potraživanja za utrošenu struju, vodu, odvoz smeća (i druge komunalije i usluge) ukoliko ovi iznosi ne prelaze limit propisan u članu 15 stavu 3 ovog zakona kao i u drugim predmetima čija je vrijednost ispod limita propisanog u članu 15 stavu 3 ovog zakona.
(3) Ako Pravobranilaštvo treba da po ovom zakonu zastupa stranke čiji su interesi u suprotnosti, a jedna od njih je Distrikt, Pravobranilaštvo zastupa Distrikt.
(4) U slučaju da Pravobranilaštvo treba po zakonu da zastupa stranke čiji su interesi u suprotnosti, a ni jedna od tih stranaka nije Distrikt, Pravobranilaštvo neće zastupati te stranke.
(5) Pri obavljanju poslova iz stava 1 ovog člana Pravobranilaštvo može pokretati i postupke protiv Distrikta te u tom slučaju ima svojstvo stranke u postupku.
(6) Pravobranilaštvo prati i proučava stanje i probleme iz svoje nadležnosti i obavještava nadležne institucije i predlaže mjere za sprečavanje društveno štetnih pojava.

B. Postupak pred sudovima

(Ovlaštenja kod pokretanja postupka pred sudovima)

Član 8

(1) Pravobranilaštvo može u ime Distrikta pokrenuti postupak ili neku drugu pravnu radnju određenu u članu 68 stavu 3 Statuta pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine u skladu s članomVI3c Ustava Bosne i Hercegovine i odgovarajućim propisima kojima je regulisan rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju kada gradonačelnik, predsjednik Skupštine ili jedan od njihovih zamjenika utvrdi da se radi o pitanju koje je u vezi sa statusom i ovlaštenjima Distrikta. Naročito, u postupcima koji se vode pred sudovima, Pravobranilaštvo će od bilo kog suda tražiti, u slučaju kada se pojavi pitanje koje spada u nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u skladu s članomVI3c Ustava Bosne i Hercegovine, a koje je u vezi sa statusom i ovlaštenjima Distrikta, da pokrene postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine u skladu s članomVI3c Ustava Bosne i Hercegovine i odgovarajućim propisima kojima je regulisan rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
(2) Pravobranilaštvo, kada procijeni da su imovinska prava, imovina ili finansijski interesi Distrikta narušeni, može pokrenuti postupak pred sudom:
a) za ocjenu saglasnosti odredbi zakona Distrikta, podzakonskih akata ili bilo kojeg drugog pravnog akta bilo koje institucije Distrikta s odredbama Statuta (ocjena statutarnosti),
b) za ocjenu saglasnosti bilo kojeg podzakonskog akta Distrikta ili bilo kojeg drugog pravnog akta bilo koje institucije Distrikta sa bilo kojim zakonom Distrikta (ocjena zakonitosti).

(preduzimanje drugih radnji)

Član 9.

(1) U preduzimanju pravnih radnji za zaštitu javne imovine, imovinskih prava i interesa Distrikta kao i zastupanju Distrikta i drugih subjekata iz člana 7 ovog zakona, Pravobranilaštvo može da preduzima sve radnje koje preduzima stranka u postupku.
(2) Pravobranilaštvo može da preduzima mjere da se sporni odnos riješi sporazumno prije pokretanja postupka pred nadležnim sudom i drugim organima.
(3) Ukoliko se postupak vodi pred inostranim sudom, organom ili institucijom, pravobranilac može ovlastiti posebnu osobu koja će zastupati interese Distrikta.
(4) Pravobranilaštvo, ukoliko smatra da ne treba pokrenuti postupak pred sudom ili drugim organom ili treba povući tužbu ili se odreći tužbenog zahtjeva ili prijedloga za izvršenje, priznati zahtjev protivne stranke ili zaključiti poravnanje, obavijestit će o tome subjekat koga zastupa.

(Izuzeće)

Član 10.

Pravila parničnog postupka o izuzeću sudija shodno se primjenjuju i na izuzeće pravobranioca i zamjenika pravobranioca.

Član 11.

(1) Pravobranilaštvo ima pravo na naknadu troškova postupka u skladu s važećim advokatskim tarifama. U slučaju da tarife nisu ujednačene, Pravobranilaštvo će obračunavati i potraživati iznos koji predstavlja aritmetički prosjek dvije tarife.
(2) Naknada iz stava 1 ovog člana predstavlja budžetske prihode Distrikta.

C. Obaveza obavještavanja i dostavljanja>

(Obavezno obavještavanje Pravobranilaštva)>

Član 12.

(1) Skupština, Vlada i drugi subjekti iz člana 7 ovog zakona, dužni su Pravobranilaštvu dostavljati obavještenja o ugrožavanju, narušavanju ili osporavanju imovinskih prava i interesa, radi preuzimanja pravnih radnji za koje je Pravobranilaštvo ovlašteno.
(2) Sudovi, ostali organi i institucije su dužni obavijestiti Pravobranilaštvo ako u toku postupka utvrde da treba preduzeti mjere za zaštitu prava i interesa Distrikta ili drugih subjekata koje bi prema zakonu trebalo da zastupa Pravobranilaštvo.

(Obaveza dostavljanja dokumenata)>

Član 13.

(1) Skupština, Vlada i drugi subjekti iz člana 7 ovog zakona, dužni su blagovremeno na zahtjev Pravobranilaštva da dostave svu dokumentaciju, obavještenja i mišljenja potrebna za preduzimanje radnji za koje je Pravobranilaštvo nadležno.
(2) Pravobranilaštvo može dostaviti pravno mišljenje o svakom pojedinačnom slučaju subjektima koje zastupa nakon upućivanja zahtjeva za dostavljanje obavještenja i dokumentacije.

(Obaveza dostavljanja ugovora)

Član 14.

(1) Subjekti iz člana 7 ovog zakona, kao i javna preduzeća u kojima Distrikt ima većinsko vlasništvo, su dužni dostaviti Pravobranilaštvu zaključene ugovore u roku od petnaest dana od dana zaključenja ugovora.
(2) Ako Pravobranilaštvo smatra da je zaključeni ugovor ništavan, dužno je pokrenuti postupak za utvrđivanje ništavnosti.
(3) U slučaju da smatra da je ugovor rušljiv, dužno je pokrenuti postupak za poništenje ugovora.
(4) Nadležne institucije koje obrađuju ili vrše ovjeru ugovora o kupovini ili prodaji nepokretnosti, a koji se odnosi na subjekte iz člana 7 ovog zakona, dužne su dostaviti primjerak ugovora Pravobranilaštvu.

D. Obaveza pribavljanja mišljenja

(Pribavljanje mišljenja Pravobranilaštva)

Član 15.

(1) U postupku donošenja zakona i drugih propisa kojima se uređuju imovinskopravni odnosi, kao i prava i obaveze prema sredstvima u vlasništvu Distrikta i drugih subjekata iz člana 7 ovog zakona, kao i javnih preduzeća u kojima Distrikt ima većinsko vlasništvo, obavezno se