aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97, 14/00, 4/01 i 28/04) i člana 60. st. 1. i 2. i člana 63. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 45/10), uz saglasnost sindikata, Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 28.12.2011. godine, donijela je

ZAKON

O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI KANTONA SARAJEVO

(Objavljeno u "Sl. novinama Kantona Sarajevo", br. 33 od 28 decembra 2011, 5/13)

POGLAVLjEI. OSNOVNE ODREDBE

(Predmet Zakona)

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se plaće i naknade izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Kanton), pravobranioca i zamjenika pravobranioca Kantona i državnih službenika i namještenika u organima državne službe Kantona (u daljnjem tekstu: organ državne službe).

(Definicije pojmova korištenih u Zakonu)

Član 2.

Pojmovi korišteni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:
a) "izabrani dužnosnici", u smislu ovog zakona su članovi SkupštineKantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: poslanici);
b) "nosioci izvršnih funkcija", u smislu ovog zakona, su:
1) premijer Kantona;
2) članovi Vlade Kantona;
c) "savjetnicima", u smislu ovog zakona, smatraju se savjetnici predsjedavajućeg Skupštine Kantona i nosilaca izvršnih funkcija, te savjetnici rukovodioca samostalnih uprava i samostalnih upravnih organizacija Kantona;
d) "organ državne službe", u smislu ovog zakona, predstavljaju kantonalna ministarstva, kantonalne uprave i kantonalne upravne organizacije; stručne i druge službe organa izvršne i zakonodavne vlasti, Općinski sud u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo;
e) "radno mjesto" je pozicija utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji organa državne službe na koju se postavlja državni službenik i namještenik za vršenje poslova utvrđenih za to radno mjesto;
f) "platni razred" predstavlja razvrstavanje radnih mjesta utvrđenih u aktu o unutrašnjoj organizaciji organa državne službe u određene pozicije radi određivanja iznosa osnovne plaće državnog službenika i namještenika;
g) "koeficijent" predstavlja brojčanu vrijednost koja se iskazuje arapskim brojevima za svaku poziciju radnog mjesta koje su razvrstane u platne razrede organa državne službe i služi za utvrđivanje visine osnovne plaće;
h) "osnovica za obračun plaće" predstavlja novčani iznos u konvertibilnim markama (u daljnjem tekstu: KM) koji se koristi za određivanje osnovne plaće;

(Načela za utvrđivanje visine plaće)

Član 3.

Pri određivanju iznosa plaća i naknada za zaposlene u organima vlasti Kantona poštivat će se sljedeća načela:
a) ista plaća za isto radno mjesto: prema ovom načelu zaposleni u organima vlasti, koji obavljaju poslove istog radnog mjesta odnosno iste ili slične poslove imaju pravo na istu osnovnu plaću po vrsti i stepenu stručne spreme;
b) transparentnost: u skladu sa ovim načelom, prilikom raspisivanja javnih konkursa i oglasa za popunjavanje radnih mjesta obavezno se objavljuje podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta;
c) fiskalna odgovornost: u skladu sa ovim načelom, vodeći računa o nesmetanom funkcionisanju organa vlasti Kantona, Vlada Kantona će za korisnike budžeta koje tretira ovaj zakon utvrditi jedinstveni isplatni koeficijent za obračun plaće u određenom postotku za fiskalnu godinu ukoliko to zahtijeva održavanje makroekonomske stabilnosti u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(Budžetsko osiguranje sredstava za plaće i naknade)

Član 4.

Finansijska sredstva za plaće i naknade i druga primanja izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika organa državne službe, predviđena ovim zakonom, planiraju se i osiguravaju u budžetu Kantona.

(Osnovica za obračun plaće)

Član 5.

Vlada Kantona u dogovoru sa sindikatom utvrđuje osnovicu za obračun plaća u skladu sa članom 5. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, s tim da se ne može utvrditi veća osnovica od osnovice utvrđene na federalnom nivou.

(Elementi za utvrđivanje osnovne plaće)

Član 6.

(1) Osnovna plaća se utvrđuje množenjem osnovice za plaću iz člana 5. ovog zakona sa utvrđenim koeficijentom platnog razreda i tako utvrđeni iznos uvećava se za 0,5% za svaku započetu godinu penzijskog staža izabranog dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika, a najviše do 20%.
(2) Osnovna plaća ne može biti manja od 70% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH prema posljednjem objavljenom statističkom podatku.
(3) U slučaju da množenjem utvrđene osnovice i pripadajućeg koeficijenta osnovna plaća iznosi manje od 70% prosječne plaće, zaposleniku će se isplatiti plaća u navedenom postotku.
(4) Osnovna plaća obračunava se i iskazuje mjesečno za puno radno vrijeme, prema radnom mjestu i odgovarajućem platnom razredu.
(5) Ukoliko zaposlenik radi sa nepunim radnim vremenom, u skladu sa posebnim zakonom ili drugim propisima, osnovna plaća odredit će se srazmjerno vremenu provedenom na radu.
(6) Puno radno vrijeme zaposlenih je 40 sati sedmično.

POGLAVLjEII. PLAĆE I NAKNADE IZABRANIH DUŽNOSNIKA, NOSIOCA IZVRŠNIH FUNKCIJA, SAVJETNIKA U ORGANIMA ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI KANTONA I PRAVOBRANIOCA I ZAMJENIKA PRAVOBRANIOCA KANTONA

Odjeljak A. Plaća

(Vrijeme ostvarivanja prava na plaću)

Član 7.

(1) Izabrani dužnosnici koji dužnost obavljaju profesionalno, nosioci izvršnih funkcija, savjetnici, pravobranilac i zamjenik pravobranioca Kantona imaju pravo na plaću.
(2) Izabrani dužnosnici koji dužnost obavljaju profesionalno, pravo na plaću iz stava (1) ovog člana, ostvaruju podno- šenjem zahtjeva za profesionalnim obavljanjem dužnosti Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona (u daljnjem tekstu: Komisija).
(3) Lica iz stava (1) ovog člana ostvaruju pravo na plaću od dana stupanja na dužnost, u skladu s propisima o izboru i imenovanju, odnosno postavljenju.

(Pravo izabranih dužnosnika na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti)

Član 8.

(1) Izabrani dužnosnici imaju pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal) na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanja svoje dužnosti koje ne može biti veće od dvije osnovice iz člana 5. ovog zakona.
(2) Visinu paušala iz stava (1) ovog člana utvrđuje odlukom Komisija.
(3) Komisija može utvrditi niži iznos paušala za poslanika koji ostvaruje plaću na osnovu poslaničke dužnosti (profesionalci).
(4) Pravo iz stava (1) izabrani dužnosnici mogu ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti.
(5) Iznos paušala umanjuje se za 10% za svako odsustvovanje sa sjednice Skupštine Kantona ili radnog tijela čiji je član, a evidenciju o izostancima vodi sekretar Skupštine Kantona, odnosno radnog tijela.

(Platni razredi i koeficijenti za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija, savjetnike, pravobranioca i zamjenika pravobranioca)

Član 9.

(1) Utvrđuju se slijedeći platni razredi i koeficijenti za plaće za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija, savjetnike, pravobranioca i zamjenika pravobranioca:

Platni razred Radno mjesto Koeficijent
I- predsjedavajući Skupštine Kantona - premijer Kantona 9,80
II- zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona 9,50
III- ministar u Vladi Kantona 9,00
IV- predsjednik kluba u Skupštini Kantona 8,20
V- predsjednik radnog tijela Skupštine Kantona 8,10
VI- zamjenik predsjednika radnog tijela Skupštine Kantona 8,00
VII- poslanik u Skupštini Kantona 7,80
VIII- kantonalni pravobranilac 7,60
IX- zamjenik kantonalnog pravobranioca 7,00
: