aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu članaIV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 41. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 14. jula 2004.godine, i na 26. sjednici Doma naroda, održanoj 16. jula 2004.godine, usvojila je

ZAKON

O OSNIVANjU KOMPANIJE ZA PRIJENOS ELEKTRIČNE ENERGIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 35 od 29 jula 2004, 76/09)

OPĆE ODREDBE

Ciljevi

Član 1.

1. Ovim zakonom uspostavlja se akcionarsko/dioničarsko društvo za prijenos električne energije "Elektroprijenos Bosne i Hercegovine"(u daljem tekstu: Kompanija) i definiraju se njegove funkcije, ovlaštenja, upravljanje i vlasništvo. Kompanija će obavljati svoje djelatnosti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
2. Cilj ovog zakona je formiranje jedinstvene prijenosne kompanije i osiguranje kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom po definiranim standardima kvaliteta za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Zakonom se namjerava podržati stvaranje tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini i integracija tog tržišta u regionalno tržište električne energije i regionalne razvojne aktivnosti u vezi s energijom. Zakon se bazira na postojećoj međunarodnoj praksi i primjenjivim direktivama Evropske unije (i implementaciji direktiva EU u zemljama članicama Evropske unije).

Svrha osnivanja Kompanije i isključivo ovlaštenje

Član 2.

1. Kompanija će obavljati djelatnosti koje se odnose na rad sistema za prijenos električne energije u skladu s odredbama ovog zakona. Djelatnosti uključuju prijenos električne energije i djelatnosti vezane za prijenos, u skladu s članom 7. ovog zakona (reguliranje prijenosa Kompanije i međusobnih odnosa). Nakon osnivanja Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine, nijedna elektroenergetska niti druga kompanija neće imati ovlaštenje da se bavi prijenosom električne energije i djelatnostima vezanim za prijenos.
2. Kompanija se može baviti prijenosom i djelatnostima vezanim za prijenos u susjednim elekroenergetskim mrežama, pod uslovom da su te djelatnosti direktno vezane za poboljšavanje djelatnosti prijenosa i svih drugih djelatnosti vezanih za prijenos u Bosni i Hercegovini i susjednim elektroenergetskim sistemima. Kompanija će imati posebne račune za djelatnosti izvan područja Bosne i Hercegovine.
3. Osim uz prethodno odobrenje DERK-a, Kompanija se neće baviti djelatnostima koje na bilo koji način uključuju sljedeće aktivnosti: proizvodnju, isporuku, trgovinu ili distribuciju električne energije; ili bilo kojim djelatnostima koje su izvan djelokruga prijenosa ili djelatnosti vezanih za prijenos. Ova zabrana odnosi se i na Kompaniju i na njene podružnice.
4. Kriteriji na osnovu kojih će se donositi odluke za odobravanje djelatnosti vezanih za prijenos ili koje nisu vezane za prijenos su sljedeći:
4.1. Kompanija neće obavljati djelatnosti koje uključuju proizvodnju, trgovinu ili distribuciju električne energije, osim ukoliko ne postoje veoma jaki dokazi da je obavljanje te djelatnosti u interesu korisnika i dioničara te da je korist za korisnika i dioničara veća od rizika nekonkurentnog uticaja na tržište.
4.2. Kompanija može obavljati druge poslovne djelatnosti, uključujući bilo koje djelatnosti vezane za prijenos ili djelatnosti koje nisu vezane za prijenos ukoliko postoji dokaz da su te djelatnosti u interesu korisnika i dioničara.
4.3. Sljedeći kriteriji bit će opredjeljujući za te odluke:
a) da nema negativnog uticaja na kreditnu sposobnost Kompanije i da Kompanija može osigurati kapitalna ulaganja na racionalnom nivou;
b) da nema negativnog uticaja na sposobnost Kompanije da obezbijedi sigurnu i odgovarajuću uslugu;
c) da je ukupan nivo ulaganja u djelatnosti vezane za prijenos ili djelatnosti koje nisu vezane za prijenos troškovno isplativ u odnosu na osnovnu prijenosnu djelatnost Kompanije.
5. U vršenju svojih nadležnosti na osnovu ove odredbe, DERK će imati pravo pristupa i istraživanja svih informacija i transakcija koje se odnose na Kompaniju i predložene poslovne aktivnosti, kao i da nametne uslove ili zatraži dodatne mjere za djelatnosti koje nisu vezane za prijenos ili koje su odnose na prijenos.
6. Kompanija će imati odvojene račune za svako takvo poslovanje odobreno od strane DERK-a.

Definicije

Član 3.

U okviru ovog zakona primjenjivat će se sljedeće definicije:
1. "Sredstva" podrazumijevaju svu imovinu i prava koja su propisno unesena u računovodstvene izvještaje i bilanse stanja Kompanije, izražene u novčanoj vrijednosti, u skladu s važećom računovodstvenom praksom.
2. "Odobrene akcije" podrazumijevaju akcije svih klasa koje je Kompanija ovlaštena da izda.
3. "Kompanija" označava Elektroprijenos Bosne i Hercegovine.
4. "Vijeće ministara" označava Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
5. "Pravilnici" su definirani u smislu člana 12. ovog zakona (Pravilnici i Etički kodeks).
6. "Distribucija" električne energije označava prijenos električne energije kroz srednjenaponske i niskonaponske distributivne sisteme za isporuku krajnjim korisnicima.
7. "Entitet" označava Federaciju Bosne i Hercegovine ili Republiku Srpsku. "Entiteti" se odnose i na Federaciju Bosne i Hercegovine i na Republiku Srpsku.
8. "Skupština akcionara/dioničara" označava organ Kompanije koji se sastoji od svih akcionara/dioničara Kompanije.
9. "Proizvodnja" označava proizvodnju električne energije.
10. "Važeće računovodstvene prakse" znači računovodstvene principe i prakse uspostavljene Međunarodnim kodeksom računovodstvenih principa i Međunarodnim računovodstvenim standardima koji su usvojeni i objavljeni od strane Međunarodnog instituta za računovodstvo i reviziju.
11. "Dobra vjera" znači poštenje u obavljanju poslova ili djelovanju; ako se odnosi na direktora ili člana Upravnog odbora, dobra vjera zahtijeva ispoljavanje razumnog poslovnog prosuđivanja nakon racionalnog razmatranja činjenica.
12. "Nezavisan član" je definiran u članu 29. (Imenovanje Upravnog odbora), članu 49. (Registracija Kompanije i početne aktivnosti) i članu 51. (Vanredna ovlaštenja nezavisnog člana Upravnog odbora za osnivanje Kompanije) ovog zakona.
13. "NOS" znači Nezavisni operater sistema kao što je definirano u Zakonu o prijenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", br. 7/02 i 13/03) ("Zakon o prijenosu").
14. "Obaveze" znače sve dugove koji nameću obaveznu i tačno određenu isplatu ili, ukoliko su uslovljene, da ima dovoljno mogućnosti da postanu tačno određene da bi se procijenio vjerovatan iznos, koji treba da se unese u računovodstvene izvještaje i bilanse stanja Kompanije kao novčane vrijednosti na osnovu važećih računovodstvenih praksi i standarda.
15. "Netoprihod" označava preostali iznos prihoda Kompanije nakon odbijanja operativnih troškova (uključujući amortizaciju), finansijskih troškova i poreza. Netoprihod će se obračunati u skladu s važećim računovodstvenim praksama.
16. "DERK" označava Državnu regulatornu komisiju za elekričnu energiju kako je definirano u Zakonu o prijenosu.
17. "Statut" označava akt Kompanije, koji je, na prijedlog Upravnog odbora, odobrila Skupština akcionara/dioničara; Statut regulira poslovanje Kompanije i podređeni su mu svi drugi akti Kompanije.
18. "Akcionar/dioničar" označava lice koje je vlasnik akcija u Kompaniji.
19. "Akcija" označava jedinice na koje je imovinski interes podijeljen.
20. "Prijenos"