aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu članaIV. 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 16. jula 2002. godine, i na sjednici Doma naroda, održanoj 18. jula 2002. godine, usvojila je

ZAKON

O OSIGURANjU DEPOZITA U BANKAMA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 20/2002, 18/05, 100/08, 75/09, 58/13)

I- OPĆE ODREDBE

Okvir primjene

Član 1.

Zakon o osiguranju depozita Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zakon) regulira osnivanje, status, djelatnost, upravljanje i rukovođenje, ovlaštenja, obaveze i finansiranje Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija).
Cilj ovog zakona je da osigura, u okviru ograničenja određenih ovim zakonom, zaštitu depozita fizičkih i pravnih lica u bankama koje su dobile dozvolu za rad od Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: FBA) ili Agencije za bankarstvo Republike Srpske (u daljem tekstu: RSAB) ili nasljednik(a) ovih agencija te time doprinese očuvanju sveukupne finansijske stabilnosti.

Definicije

Član 2.

"Agencije za bankarstvo" u smislu ovog zakona predstavljaju FBA ili RSAB ili nasljednik(ci) ovih agencija.
"Fond za osiguranje depozita" (u daljem tekstu: Fond) u smislu ovog zakona je račun Agencije otvoren u skladu sa članom 11. ovog zakona.
"Deponent" u smislu ovog zakona je fizička ili pravna osoba koja ima prikladan depozit u banci članici.
"Prikladan depozit" u smislu ovog zakona je ukupan iznos svih sredstava koji rezultiraju iz depozita, štednih računa ili certifikata banke koje je deponent deponovao u banci članici umanjeno za isključenja iz člana 5. ovog zakona. Prikladni depoziti čine osnovicu za obračun premije osiguranja.
"Entitet" u smislu ovog zakona predstavlja Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) ili Republika Srpska.
"Vladin organ" u smislu ovog zakona je domaći ili strani korisnik vladinih sredstava bez obzira na nivo vlasti, tj. da li se radi o državnom, entitetskom, kantonalnom ili općinskom, kao i svako pravno lice uključujući penzione i zdravstvene fondove, koji su u vlasništvu ili pod kontrolom takvih korisnika vladinih sredstava.
"Grupa" u smislu ovog zakona je grupa preduzeća koja direktno ili indirektno kontroliraju banku članicu kao i supsidijarna osoba ovih preduzeća i banke članice.
"Slučaj osiguranja" u smislu ovog zakona je slučaj koji zahtijeva isplatu osiguranja depozita u skladu s odredbama ovog zakona.
"Osigurani depozit" u smislu ovog zakona je dio prikladnog depozita utvrđenog odlukom Upravnog odbora Agencije koji je pokriven osiguranjem putem Fonda za osiguranje depozita.
"Pravna osoba" u smislu ovog zakona je svaka kompanija, preduzeće, udruženje, ustanova ili fondacija registrirana u BiH izuzimajući vladine organe.
"Fizička osoba" u smislu ovog zakona je svaki pojedinac, bez obzira na državljanstvo ili nacionalnost.
Banka" je pravno lice koje obavlja poslove primanja novčanih depozita i davanja kredita i druge poslove u skladu s entitetskim zakonima o bankama.
"Banka članica" u smislu ovog zakona je banka koja učestvuje u programu osiguranja depozita Bosne i Hercegovine u skladu s odredbama ovog zakona.
"Država" u smislu ovog zakona je Bosna i Hercegovina.

II- OSIGURANjE DEPOZITA

Princip

Član 3.

Agencija osigurava sve prikladne depozite u bankama članicama u Bosni i Hercegovini.
Prilikom slučaja osiguranja, Agencija se obavezuje na naknadu osiguranih depozita dijela prikladnih depozita deponentima u skladu s ograničenjima iz člana 4. i isključenim depozitima iz člana 5. ovog zakona.

Ograničenja

Član 4.

Najveći iznos osiguranog depozita, zajedno s obračunatom kamatom, koji isplaćuje Agencija po deponentu po banci članici je prikladan depozit umanjen za zakonski ili ugovoreni dug deponenta prema banci članici najviše do iznosa utvrđenog odlukom Upravnog odbora Agencije ili koji je manji.
Upravni odbor Agencije, na prijedlog direktora Agencije, donosi odluku o izmjeni visine iznosa osiguranog depozita i objavljuje je u "Službenom glasniku BiH".
Odluka Upravnog odbora o visini iznosa osiguranog depozita je sastavni dio ugovora o osiguranju depozita.
Za svrhe isplate, sva sredstva deponenta u stranoj valuti preračunavaju se u KM na osnovu prosječnog deviznog kursa Centralne banke Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Centralna banka) na dan slučaja osiguranja.
Obračunata kamata na prikladne depozite obračunava se samo do dana slučaja osiguranja.
Ako je fizičko lice vlasnik zajedničkog računa, udio svakog deponenta u zajedničkom računu obračunava se jednako između vlasnika računa osim ako svi vlasnici računa dostave dokaz o suprotnom. Ukupna isplata po zajedničkom računu ograničena je na iznos definiran ovim zakonom po jednom deponentu po banci članici.

Isključeni depoziti

Član 5.

Prikladni depoziti ne uključuju slijedeća sredstva:
1. depoziti za koje je odlukom suda utvrđeno da su stečeni protuzakonitim radnjama, i koji nisu predmet dalje žalbe;
2. depoziti koji se drže na računima čiji naziv nije transparentan u smislu vlasništva ili nenominovani depoziti;
3. depoziti koji se čuvaju u sefovima banaka;
4. depoziti koji se čuvaju u aranžmanu pohranjivanja s bankom;
5. depoziti drugih domaćih ili stranih banaka koje drže u svoje ime i za svoj račun;
6. depoziti domaćih ili stranih vladinih organa;
7. depoziti domaćih i stranih osiguravajućih društava;
8. depoziti domaćih i stranih organa za kolektivna ulaganja;
9. depoziti domaćih i stranih penzionih fondova koji se ne smatraju vladinim organima;
10. depoziti članova nadzornog odbora banke članice, direktora, menadžera, članova odbora za reviziju, vlasnika najmanje 5% kapitala banke članice, osoba odgovornih za provođenje zakonske revizije računovodstvene dokumentacije banke članice i deponenata sličnog statusa u drugim kompanijama iste grupe kao i banka članica;
11. depoziti članova uže porodice, do trećeg stepena vertikalne i bočne linije, osoba navedenih u tački 10. i trećih osoba koje posluju u ime osoba iz tačke 10.;
12. depoziti kompanija iste grupe kao i banka članica;
13. depoziti koje je deponent stekao od iste banke članice prema stopama i/ili drugim finansijskim ustupcima koji su mogli doprinijeti ugrožavanju finansijskog stanja banke članice;
14. depoziti preduzeća koja mogu biti isključena iz pokrića osiguranja nekim posebnim zakonom ili vladinim uputstvom;
15. dugovni vrijednosni papiri koje je izdala banka članica i sve druge obaveze banke članice koje proizilaze iz takvih akceptnih naloga i mjenica;
16. depoziti mikrokreditnih organizacija.

Učešće u članstvu

Član 6.

Sve banke koje su dobile dozvolu za rad od FBA ili RSAB ili njihovih nasljednika i koje ispunjavaju kriterije Agencije za članstvo navedene u članu 7. ovog zakona dužne su postati banke članice.
Agencija mora utvrditi da