aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ("Službene novine Tuzlansko-podrinjskog kantona", br. 7/97, 3/99 i 13/96 i "Službene novine Tuzlanskog kantona", br. 10/00, 14/02, 6/04 i 10/04), na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona, Skupština Tuzlanskog kantona, na sjednici održanoj dana 26. 11. 2008. godine, donosi

ZAKON

O NABAVLjANjU, DRŽANjU I NOŠENjU ORUŽJA I MUNICIJE

(Objavljeno u "Sl. novinama Tuzlanskog Kantona", br. 11 od 10 decembra 2008, 4/10, 11/11)

DIO PRVI - UVODNE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim Zakonom se utvrđuju uslovi za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, oduzimanje oružja i municije, promet oružja i municije, popravljanje i prepravljanje oružja na području Tuzlanskog kantona.

(Primjena)

Član 2.

(1) Oružje i municiju građani mogu nabavljati, držati i nositi samo po odredbama ovog Zakona.
(2) Odredbe ovog Zakona u pogledu nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije odnose se i na strane državljane i lica bez državljanstva kojima je odobreno stalno nastanjenje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

(Izuzeci u primjeni)

Član 3.

Odredbe ovog Zakona ne odnose se na pripadnike oružanih snaga, na policijske službenike, službenike sudske policije, pripadnike straže kazneno-popravnih ustanova, zaposlenike Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovilne, kada drže i nose oružje i municiju po propisima svoje službe.

(Primjena ZUP-a)

Član 4.

Na sva pitanja postupka, koja nisu uređena ovim Zakonom, primjenjuju se odredbe Zakona o upravnom postupku.

(Oružje)

Član 5.

(1) Kao oružje u smislu ovog Zakona smatra se:
a) vatreno oružje,
b) vazdušno oružje,
c) gasno oružje,
d) oružje za signalizaciju,
e) rasprskavajuče oružje i
f) hladno oružje.
(2) Vatreno oružje su sve vrste pušaka, pištolja i revolvera, kao i sve vrste naprava koje pod pritiskom barutnih gasova izbacuju kroz cijev zrno, kuglu, sačmu ili druge projektile. Vatreno oružje je kratko ili dugačko vatreno oružje koje može biti s repetirajučim mehanizmom, poluautomatsko ili automatsko.
(3) Vazdušno oružje su sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i druge naprave koje pod pritiskom vazduha izbacuju kroz cijev zrno, kuglicu ili druge projektile.
(4) Gasno oružje i oružje za signalizaciju su puške, pištolji i revolveri i druge naprave koje pod pritiskom gasova raspršuju nadražljive tvari, odnosno ispaljuju punjenje namijenjeno isključivo izazivanju glasnog pucanja ili ispaljivanju svijetleče signalne zvjezdice.
(5) Rasprskavajuče oružje su sve vrste bombi, mina, granata i drugih naprava opremljenih sa eksplozivnom materijom ili detonarotom (težina, udar, potez, trenje, hemijska reakcija, električna energija i sl.) kod kojih dolazi do oslobađanja energije i njihovog rasprskavanja.
(6) Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajoneti i skakavci čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na dugme ili polugu ili metalne zvjezdice za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice, bokseri, buzdovani, te druga oružja sa skrivenim oštricama. Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje povreda, kada se nose na mjestima utvrđenim članom 27. ovog Zakona.

(Dijelovi za vatreno i vazdušno oružje)

Član 6.

Kao dijelovi za vatreno i vazdušno oružje, u smislu ovog Zakona, smatraju se cijevi za puške i pištolje, ulošci - adapteri sa olučenim cijevima za puške, sa neolučenim cijevima i zatvarači, kao i drugi dijelovi koji su označeni fabričkim brojem.

(Municija)

Član 7.

Pod municijom za vatreno oružje, u smislu ovog Zakona, podrazumijeva se cjelovit metak koji sjedinjuje čahuru, kapislu, barutno punjenje i zrno ili sačmu. Ne smatra se municijom metak bez zrna, kugle ili sačme, punjenje za industrijske naprave i naprave za uspavljivanje životinja i metak za gasno, odnosno signalno oružje.

(Značenje izraza)

Član 8.

Pojedini izrazi, upotrijebljeni u ovom Zakonu, imaju sljedeča značenja:
a) lovačko oružje čine lovačke puške, puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cijevima (puške sa repetirajučim mehanizmom i poluautomatske puške, kojima nije zabranjeno loviti divljač,
b) sportsko oružje čine pištolji i revolveri velikog kalibra, malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri, kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa olučenim i neolučenim cijevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i druga sportska oružja,
c) trofejno oružje je vatreno i hladno oružje koje se čuva kao uspomena ranijeg perioda historije Bosne i Hercegovine; odredbe ovog Zakona o trofejnom oružju primjenjuju se i na vatreno i vazdušno oružje koje je od strane ovlaštene organizacije onesposobljeno za upotrebu i hladno oružje koje za njihovog vlasnika predstavlja ličnu ili porodičnu uspomenu,
d) staro oružje su duge i kratke puške, kubure i druge vrste oružja za koje se više ne proizvodi municija, koje imaju historijsku ili umjetničku vrijednost ili služe za umjetničke, kulturne i druge slične priredbe, ili čine sastavni dio narodne nošnje i koje je od strane ovlaštene organizacije ili ovlaštenog pojedinca onesposobljeno za upotrebu, kao i sablje, mačevi i sl.,
e) oružje za uspavljivanje životinja je oružje koje se upotrebljava u svrhu držanja, čuvanja i zaštite životinja, naučnog istraživanja i prikupljanja stručnih podataka,
f) automatsko oružje je oružje kod kojeg je jednokratnim pritiskom na obarač moguče ispaliti više metaka,
g) poluautomatsko oružje je oružje koje je nakon ispaljivanja svakog metka ponovo spremno za ispaljivanje i kod kojeg je iz cijevi jednokratnim pritiskom obarača moguče ispaljivati jedan metak,
h) kratko vatreno oružje je oružje čija cijev nije duža od 30 cm, a ukupna dužina ne prelazi 60 cm,
i) sprej za omamljivanje je naprava kojom se usmjereno izbacuju u vidu mlaza ili pjene neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca i koje na ljudsko zdravlje imaju kratkotrajan učinak,
j) snajper je optički nišan za oružje,
k) registrovano oružje je oružje za koje je izdato odobrenje za držanje oružja ili oružni list,
l) vlasnik oružja je fizičko i pravno lice, koje posjeduje registrovano oružje,
m) ovlašteni trgovac oružjem je pravno lice koje je, u skladu sa ovim Zakonom, ovlašten za promet oružja i municije,
n) zajednički korisnici oružja su lica koja koriste jedno isto lovačko ili sportsko oružje.

DRUGI DIO - NABAVLjANjE, DRŽANjE I NOŠENjE ORUŽJA I MUNICIJE

(Odobrenje za nabavljanje oružja i municije)

Član 9.

(1) Vatreno i vazdušno oružje, municija za puške sa olučenim cijevima, pištolji i revolveri mogu se nabavljati samo na osnovu odobrenja policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na čijem području podnosilac zahtjeva ima prebivališe, odnosno sjedište (u daljem tekstu: nadležna policijska uprava). Načelnik nadležne policijske uprave če formirati komisiju od tri člana, koja če cijeniti opravdanost zahtjeva za dobijanje odobrenja za nabavku oružja i municije i najmanje jedanput godišnje obavještavati policijskog komesara i ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (u daljnjem tekstu: ministar) o načinu rješavanja zahtjeva za nabavljanje oružja i municije.
(2) Dijelovi za oružje iz prethodnog stava sa označenim fabričkim brojem mogu se nabavljati na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave, i to samo za oružje za koje je izdat oružni list.
(3) U slučaju zamjene tehnički ispravnih dijelova, zamijenjene tehnički ispravne dijelove vatrenog i vazdušnog oružja koji se označavaju fabričkim brojem, imaoci oružja dužni su predati nadležnoj policijskoj upravi koja če o tome izdati potvrdu, a sa preuzetim dijelovima postupit če u skladu sa odredbama člana 40. ovog Zakona.
(4) Odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja i municije može se izdati samo licu koje je položilo lovački ispit i član je lovačke organizacije.
(5) Izuzetno od odredbe stava (4) ovog člana, odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja može se izdati i licu kome je držanje i nošenje takvog oružja neophodno radi zaštite imovine u ličnoj svojini (stada, usjev i sl.), kao i