aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 18. tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 1/96, 2/9, 3/96, 16/97, 14/00, 4/01 i 28/04), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 28. novembra 2007. godine, donijela je

ZAKON

O NABAVLjANjU, DRŽANjU I NOŠENjU ORUŽJA I MUNICIJE

(Objavljeno u "Sl. novinama Kantona Sarajevo", br. 38 od 13 decembra 2007, 43/08, 23/10)

DIO PRVI - UVODNE ODREDBE

Predmet

Član 1.

Ovim Zakonom se utvrđuju uvjeti za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, oduzimanje oružja i municije, promet oružja i municije, popravljanje i prepravljanje oružja na području Kantona Sarajevo.

Primjena

Član 2.

(1) Oružje i municija se mogu nabavljati, držati i nositi samo po odredbama ovog Zakona.
(2) Odredbe ovog Zakona u pogledu nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije odnose se i na strane državljane i lica bez državljanstva koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Izuzeci u primjeni

Član 3.

(1) Odredbe ovog Zakona ne odnose se na pripadnike oružanih snaga, na policijske službenike, službenike sudske policije, pripadnike straže kaznenopopravnih ustanova, zaposlenike Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, kada drže i nose oružje i municiju po propisima svoje službe.
(2) Odredbe čl. 20, 22. i 24. ovog Zakona ne odnose se na lica iz stava (1) ovog člana, prilikom podnošenja i rješavanja po zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja i municije i zahtjevu za registraciju oružja.

Oružje

Član 4.

(1) Kao oružje u smislu ovog Zakona smatra se:
a) vatreno oružje,
b) vazdušno oružje,
c) gasno oružje,
d) oružje za signalizaciju,
e) rasprskavajuće oružje, i
f) hladno oružje.
(2) Vatreno oružje su sve vrste pušaka, pištolja i revolvera, kao i sve vrste naprava koje pod pritiskom barutnih gasova izbacuju kroz cijev zrno, kuglu, sačmu ili druge projektile. Vatreno oružje je kratko ili dugo vatreno oružje koje može biti sa repetirajućim mehanizmom, poluautomatsko ili automatsko.
(3) Vazdušno oružje su sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i druge naprave koje pod pritiskom vazduha izbacuju kroz cijev zrno, kuglu ili druge projektile, izuzev naprava koje su namijenjene izbacivanju plastičnih, gumenih ili želatinoznih kuglica, a čijim ispaljivanjem se ne stvara količina energije dovoljna za nanošenje povreda.
(4) Gasno oružje i oružje za signalizaciju su puške, pištolji i revolveri i druge naprave koje pod pritiskom gasova raspršuju nadražljive tvari, odnosno ispaljuju punjenje namijenjeno isključivo izazivanju glasnog pucanja ili ispaljivanju svijetleće signalne zvjezdice.
(5) Rasprskavajuće oružje su sve vrste bombi, mina, granata i drugih naprava opremljenih sa eksplozivnom materijom ili detonatorom (težina, udar, potez, trenje, hemijska reakcija, električna energija i sl.) kod kojih dolazi do oslobađanja energije i njihovog rasprskavanja.
(6) Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajoneti i "skakavci" čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na dugme ili polugu ili metalne zvjezdice za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice, bokseri, druga oružja sa skrivenim oštricama kao i naprave koje izazivaju elektrošokove. Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje povreda kada se nose na javnim mjestima.

Dijelovi za vatreno i vazdušno oružje

Član 5.

Kao dijelovi za vatreno i vazdušno oružje, u smislu ovog Zakona, smatraju se cijevi za puške i pištolje, ulošci - adapteri sa olučenim cijevima za puške, sa neolučenim cijevima i zatvarači, kao i drugi dijelovi koji su označeni fabričkim brojem.

Municija

Član 6.

Pod municijom u smislu ovog Zakona, podrazumijevaju se meci, patrone, čahure sa upaljačem, upaljači, zrna, sačma, dijabole i barut.

Značenje izraza

Član 7.

Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom Zakonu imaju slijedeća značenja:
a) lovačko oružje čine lovačke puške, puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cijevima (puške sa repetirajućim mehanizmom i poluautomatske puške), kojima nije zabranjeno loviti divljač,
b) sportsko oružje čine pištolji i revolveri velikog kalibra podešeni u sportske svrhe, malokalibarske puške i malokalibarski pištolji, kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa olučenim i neolučenim cijevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji, lukovi, samostreli i druga sportska oružja,
c) trofejno oružje je vatreno, vazdušno i hladno oružje koje se čuva kao uspomena ranijeg perioda historije Bosne i Hercegovine, ili za njegovog vlasnika predstavlja ličnu ili porodičnu uspomenu, a koje je od strane ovlaštene organizacije ili ovlaštenog pojedinca onesposobljeno za upotrebu, kao i sablje, mačevi i sl.,
d) staro oružje su duge i kratke puške, kubure i druge vrste oružja za koje se više ne proizvodi municija, koje imaju historijsku ili umjetničku vrijednost ili služi za umjetničke, kulturne i druge slične priredbe, ili čini sastavni dio narodne nošnje i koje je od strane ovlaštene organizacije ili ovlaštenog pojedinca onesposobljeno za upotrebu, kao i sablje, mačevi i sl.,
e) oružje za uspavljivanje životinja je oružje koje se upotrebljava u svrhu držanja, čuvanja, zaštite životinja, naučnog istraživanja i prikupljanja stručnih podataka,
f) automatsko oružje je oružje kod kojeg je jednokratnim pritiskom na obarač moguće ispaliti više metaka,
g) poluautomatsko oružje je oružje koje je nakon ispaljivanja svakog metka ponovo spremno za ispaljivanje i kod kojeg je iz cijevi jednokratnim pritiskom obarača moguće ispaljivati jedan metak,
h) kratko vatreno oružje je oružje čija cijev nije duža od 30 cm, a ukupna dužina ne prelazi 60 cm,
i) snajper je optički nišan za oružje,
j) registrovano oružje je oružje za koje je izdato odobrenje za držanje oružja ili oružni listi i
k) sprej za omamljivanje je naprava kojom se usmjereno izbacuju u vidu mlaza ili pjene neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca i koje na ljudsko zdravlje imaju kratkotrajan učinak.

DIO DRUGI - NABAVLjANjE, DRŽANjE I NOŠENjE ORUŽJA I MUNICIJE

Odobrenje za nabavljanje oružja i municije

Član 8.

(1) Vatreno oružje, municija za puške sa olučenim cijevima, pištolji i revolveri mogu se nabavljati samo na osnovu odobrenja policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na čijem području podnosilac zahtjeva ima prebivališe, odnosno sjedište (u daljnjem tekstu: nadležna policijska uprava). Načelnik nadležne policijske uprave će formirati komisiju od tri člana koja će cijeniti opravdanost zahtjeva za dobijanje odobrenja za nabavku oružja i municije i najmanje jedanput godišnje obavještavati policijskog komesara i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: ministar) o načinu rješavanja zahtjeva za nabavljanje oružja i municije.
(2) Dijelovi za oružje iz stava (1) ovog člana sa označenim fabričkim brojem mogu se nabavljati na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave i to samo za oružje za koje je izdat oružni list.
(3) Zamijenjene tehnički ispravne dijelove vatrenog i vazdušnog oružja koji se označavaju fabričkim brojem imaoci oružja dužni su predati nadležnoj policijskoj upravi koja će o tome izdati potvrdu, a sa preuzetim dijelovima postupit će u smislu odredaba člana 39. ovog Zakona.
(4) Odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja i municije može se izdati samo licu koje je položilo lovački ispit i član je lovačke organizacije.
(5) Izuzetno od odredbi stava (4) ovog člana, odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja i municije može se izdati i streljačkim organizacijama radi upražnjavanja streljačkog sporta.
(6) Odobrenje za nabavljanje sportskog oružja i municije može se izdati samo streljačkim organizacijama i