aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu članaIV.4. a. Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednici Zastupničkog doma održanoj 25. listopada 2001 i na sjednici Doma naroda održanoj 25. listopada 2001., usvojila je

ZAKON

O JEDINSTVENOM MATIČNOM BROJU

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 32 od 28 decembra 2001, 63/08, 103/11, 87/13)

PoglavljeI- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom propisuje se određivanje, dodjeljivanje, upisivanje, korištenje, evidencija, struktura, poništenje i zamjena jedinstvenog matičnog broja (u daljnjem tekstu: JMB) državljana Bosne i Hercegovine i stranih državljana u Bosni i Hercegovini.
Postupak obrade podataka iz ovog zakona vrši se u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik BiH", broj 49/06) i Zakonom o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 56/08), "(u daljnjem tekstu: Zakona o Agenciji)".

Član 2.

Svakom državljaninu BiH i stranom državljaninu u BiH dodjeljuje se JMB skladno s ovim zakonom.
Smisleno ovom zakonu:
a) Državljanima se smatraju osobe kojima je priznat status državljana Bosne i Hercegovine skladno odgovarajućem zakonu.;
b) Stranim državljanima se smatraju osobe koja nemaju državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali ispunjavaju uvjete iz člana 30. ovoga zakona;
c) Izbjeglicom iz BiH smatra se osoba kojoj je priznat status izbjeglice skladno odgovarajućem zakonu;
d) Raseljenom osobom u BiH smatra se osoba kojoj je priznat status raseljene osobe skladno odgovarajućem zakonu, ili koja je podnijela zahtjev za dodjelu tog statusa;
e) Dokaz o državljanstvu BiH pruža se ispravom ili drugim sredstvom koje je priznato kao dokaz o državljanstvu BiH skladno odgovarajućem zakonu;
f) Povratnici su državljani BiH iz inozemstva, ili raseljene osobe, koje su se vratile, ili su u postupku vraćanja u svoje prebivalište prije sukoba. Ove osobe će se smatrati povratnicima, dok im ne bude izdana osobna iskaznica od organa vlasti u mjestu prebivališta prije sukoba. Da bi se osoba smatrala povratnikom nije potrebno da se vrati na adresu na kojoj je živjela prije sukoba.

Član 3.

Određivanje, poništavanje i zamjenu JMB u okviru svoje nadležnosti vrše u Federaciji BiH kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i u Brčko Distriktu BiH nadležni organ koji funkcionalno djeluje kao državna institucija (u daljnjem tekstu: nadležni organ).
Jedinstveni matični broj izdaje nadležni organ skladno prebivalištu državljanina, osim jedinstvenih matičnih brojeva koji se određuju raseljenim osobama u boravištu raseljene osobe.
Nadležni organ rješava kao drugostepeni organ u žalbenom postupku na odluke tog organa koji je rješavao u prvom stepenu za određivanje, poništavanje i zamjenu JMB.
Stranka nezadovoljna odlukom drugostepenog organa može uložiti žalbu Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH ( u daljnjem tekstu: MPCK ).

PoglavljeII- STRUKTURA JMB

Član 4.

JMB je individualna i neponovljiva oznaka identifikacijskih podataka o osobi i sastoji se od 13 cifara svrstanih u 6 grupa, i to:
- muškarci 000-499 - žene 500-999;

Član 5

Registri (IV. grupe) u Republici Srpskoj su:
1. Broj registra 11 za registraciona područja: Banja Luka, Čelinac, Gradiška, Istočni Drvar, Jezero, Kneževo, Kostajnica, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Kupres, Laktaši, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Oštra Luka, Petrovac, Prijedor, Prnjavor, Ribnik, Srbac i Šipovo.
2. Broj registra 12 za registraciona područja: Bijeljina, Brod, Derventa, Doboj, Donji Žabar, Lopare, Modriča, Pelagićevo, Petrovo, Teslić, Ugljevik, Vukosavlje i Šamac.
3. Broj registra 13 za registraciona područja: Bileća, Berkovići, Bratunac, Čajniče, Foča, Gacko, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Kalinovik, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novo Goražde, Osmaci, Pale, Rogatica, Rudo, Srebrenica, Sokolac, Šekovići, Trebinje, Trnovo, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.
Registar (IV. grupe) za Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine je:
1. Broj registra 14 za registraciono područje: Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine.
Registri (IV. grupe) u Federaciji Bosne i Hercegovine su:
1. Broj registra 15 za registraciona područja: Čapljina, Čitluk, Grude, Jablanica, Konjic, Ljubuški, Mostar, Neum, Posušje, Prozor, Ravno, Stolac i Široki Brijeg.
2. Broj registra 16 za registraciona područja: Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bužim, Cazin, Drvar, Glamoč, Ključ, Kupres, Livno, Sanski Most, Tomislavgrad i Velika Kladuša.
3. Broj registra 17 za registraciona područja: Centar Sarajevo, Foča, Goražde, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novo Sarajevo, Pale, Sarajevo Novi Grad, Sarajevo Stari Grad, Trnovo i Vogošća.
4. Broj registra 18 za registraciona područja: Banovići, Čelić, Doboj-Istok, Domaljevac-Šamac, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Odžak, Orašje, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice.
5. Broj registra 19 za registraciona područja: Bugojno, Breza, Busovača, Doboj-Jug, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf, Jajce, Kakanj, Kiseljak, Kreševo, Maglaj, Novi Travnik, Olovo, Travnik, Tešanj, Usora, Vareš, Visoko, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Član 5a

Jedinstveni matični broj koji je određen po propisima donesenim prije usvajanja ovog zakona, a kojima su bila određena registraciona područja i nazivi općina u Bosni i Hercegovini, neće se mijenjati.

Član 6.

MCP određuje raspone brojeva za grupuV. iz člana 4. ovoga zakona.

Član 7.

Kontrolni broj (grupaVI.) se određuje uz pomoć kompjutorskog modula 11, skladno uputstvu MCP.

PoglavljeIII- DODJELA JMB

Član 8.

JMB za građane rođene u Bosni i Hercegovini dodjeljuje nadležni organ po mjestu rođenja u kojem je upisan u matičnu knjigu rođenih u BiH.

Član 9.

Nadležni organ po službenoj dužnosti dodjeljuje JMB građanima rođenim u Bosni i Hercegovini prigodom upisa u matične knjige rođenih u Bosni i Hercegovini.
Nadležni organ je dužan da djetetu dodijeli JMB u roku od 15 dana od dana upisa u matične knjige rođenih.

Član 10.

Državljaninu BiH rođenom u inozemstvu JMB, dodjeljuje nadležni organ u mjestu posljednjeg prebivališta u BiH roditelja. Ako je samo jedan roditelj imao prebivalište u BiH, tom državljaninu JMB dodjeljuje nadležni organ u tom mjestu. Ako su roditelji imali različita prebivališta u BiH, osobi se JMB može dodijeliti u jednom ili drugom prebivalištu. Ako ni jedan od roditelja nije nikada imao prebivalište u BiH, osobu upisuje nadležni organ u mjestu u BiH s kojim jedan ili oba roditelja mogu uspostaviti efektivnu vezu.
U roku od 30 dana od dana upisa državljanina u matične knjige rođenih, roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik djeteta podnosi zahtjev za dodjelu JMB djetetu.
Osoba koja podnosi zahtjev za dodjelu JMB djetetu smisleno prethodnom stavu izvješćuje najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo (u daljnjem tekstu: DKP) BiH o rođenju djeteta i dostavlja izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o državljanstvu BiH djeteta. DKP dostavlja ovu informaciju Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Ministarstvo vanjskih poslova tu informaciju proslijeđuje Ministarstvo civilnih poslova BiH (u daljnjem tekstu: MCP).
MCP dostavlja informaciju o rođenju djeteta, uz odgovarajuću dokumentaciju, nadležnom organu u BiH kojeg je odredila osoba u prethodnom stavu.
Nadležni organ je dužan da dodijeli JMB u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva za dodjelu JMB iz prethodnih stavova ovoga člana. Nadležni organ odmah izvješćuje osobu koja je podnijela zahtjev na način opisan u stavu 3. i 4. ovoga člana, kao i nadležni matični ured.
Podnošenje zahtjeva i izvještavanje podnosioca zahtjeva o dodijeljenom JMB iz stava 3., 4. i 5. ovog člana može se obaviti elektronskim putem između DKP-a BiH i nadležnog organa. Podnosilac zahtjeva za dodjeljivanje JMB elektronskim putem dužan je, prilikom podnošenja zahtjeva, priložiti izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o državljanstvu BiH koji se dostavlja nadležnom organu u BiH.

Član 11.

Osoba koja stjekne državljanstvo BiH naturalizacijom ili usvojenjem ili međunarodnim ugovorom skladno s Zakonom o državljanstvu BiH, a koje je rođeno izvan teritorija BiH i koja nema JMB, JMB dodjeljuje nadležni organ u posljednjem mjestu odobrenog boravka u BiH ili nadležni organ u mjestu u BiH s kojim ta osoba može ostvariti efektivnu vezu. Sve osobe iz ovoga stava dužne su da se prijave za dodjelu JMB u roku od 30 dana od dana stjecanja državljanstva BiH.

Član 12.

Lice koje stiče državljanstvo BiH na osnovu člana 11. ovog zakona i kojem je dodijeljen JMB u jednoj od bivših republika