aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu članaIV4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednici Doma naroda, održanoj 27. septembra 2004. godine i na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 23. septembra 2004. godine, usvojila je

ZAKON

O JAVNIM NABAVKAMA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljen u "Sl. glasniku BiH", br. 49 od 2. novembra 2004; 19/2005 i 52/2005, 92/05, 24/06, 70/06, 12/09, 60/10, 87/13)

GlavaI

OPŠTE ODREDBE

ODJELjAKI

OSNOVNI PRINCIPI I DEFINICIJE

(Svrha i predmet zakona)

Član 1.

(1) Ovim zakonom uspostavlja se sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, prava, dužnosti i odgovornosti učesnika u postupcima nabavke i postupak kontrole javnih nabavki radi obezbjeđenja:
a) najefikasnijeg načina korištenja javnih sredstava s obzirom na svrhu i predmet javne nabavke;
b) izvršenja nabavke i dodjeljivanja ugovora o javnoj nabavci, koji vrše ugovorni organi u skladu sa postupcima utvrđenim ovim zakonom i
c) da, pri tome, ugovorni organi preduzmu sve potrebne mjere kako bi se obezbijedila pravedna i aktivna konkurencija među potencijalnim dobavljačima, uz ostvarivanje jednakog tretmana, nediskriminacije i transparentnosti.
(2) Javna nabavka odnosi se na nabavku robe, usluga i radova, a sprovode je "ugovorni organi" iz člana 3. ovog zakona u skladu sa Pravilima utvrđenim u ovom zakonu i u pratećim podzakonskim aktima usvojenim u skladu sa odredbama člana 53. ovog zakona.

(Definicije)

Član 2.

(1) "Hitni postupak" podrazumijeva poseban oblik hitnog ograničenog postupka koji može biti primijenjen kada poštivanje propisanih rokova nije moguće zbog hitnosti, prijetnje ugrožavanja okoline ili više sile.
(2) "Kandidat" podrazumijeva dobavljača koji je podnio zahtjev za poziv da učestvuje u ograničenom ili pregovaračkom postupku.
(3) "Konkurs za izradu idejnog rješenja" podrazumijeva postupak koji ugovornom organu omogućava da obezbijedi, uglavnom u oblastima prostornog uređenja, urbanizma, arhitekture i građevinarstva ili obrade podataka, plan ili rješenje koje izabira Konkursna komisija u postupku konkurentskog nadmetanja sa ili bez dodjele nagrada.
(4) "Elektronska sredstva" podrazumijevaju telegraf, faks ili drugu telekomunikacionu opremu namijenjenu za prenos podataka.
(5) "Okvirni sporazum" podrazumijeva sporazum ograničenog trajanja između ugovornog organa i dobavljača, a njegova je svrha utvrđivanje okvira za ugovore koji će se dodjeljivati u tom periodu, naročito u pogledu predmeta ugovora, a kada je to primjereno i u pogledu predviđenih vrijednosti, obima ili količine, kao i cijene.
(6) "Subvencionisani ugovor" podrazumijeva dodjeljivanje ugovora o javnim nabavkama roba, usluga i radova koje ugovorni organi direktno ili indirektno subvencionišu.
(7) "Pregovarački postupak" podrazumijeva postupak u kojem ugovorni organ pregovara o uslovima ugovora sa jednim ili više pozvanih dobavljača. Ovaj postupak može da se sprovodi sa ili bez prethodnog objavljivanja obavještenja o nabavci, isključivo prema uslovima utvrđenim u ovom zakonu.
(8) "Otvoreni postupak" podrazumijeva postupak u kojem svaki zainteresovani dobavljač može da dostavi ponudu.
(9) "Pretkvalifikacija" podrazumijeva postupak u kojem ugovorni organ, na osnovu selekcionih kriterijuma definisanih u tenderskoj dokumentaciji, vrši izbor kvalifikovanih kandidata, koji će se pozvati da dostave ponude u ograničenom ili pregovaračkom postupku.
(10) "Ugovor o javnoj nabavci usluga" podrazumijeva ugovor u pisanoj formi koji se zaključuje radi obezbjeđenja finansijske koristi a odnosi se na obezbjeđenje usluga koje nisu izuzete od ovog zakona. Ovaj ugovor nije ugovor o nabavci roba ili radova definisanih u stavu (10), odnosno (11) ovog člana. Usluge koje su izuzete od ovog zakona navedene su u AneksuII, Dio S, koji je sastavni dio ovog zakona. Ugovor o javnoj nabavci može biti:
a) Ugovor o javnoj nabavci, čiji su predmet i robe i usluge, ugovor je o javnoj nabavci usluga, ukoliko vrijednost odnosnih usluga prelazi vrijednost roba obuhvaćenih tim ugovorom.
b) Ugovor o javnoj nabavci, čiji su predmet usluge, ugovor je o javnoj nabavci usluga. On uključuje i radove u smislu AneksaIovog zakona koji su sporedni u odnosu na osnovni predmet ugovora.
(11) "Ugovor o javnoj nabavci roba" podrazumijeva ugovor u pisanoj formi koji se zaključuje radi ostvarivanja finansijske koristi i odnosi se na kupovinu, lizing, zakup ili najamnu kupovinu, sa ili bez opcije otkupa roba (sirovina, proizvoda, opreme i drugih predmeta bilo kojeg oblika i veličine), uključujući neophodnu pripremu mjesta izvođenja radova i usluga ugradnje.
(12) "Ugovor o javnoj nabavci radova" podrazumijeva ugovor u pisanoj formi koji se zaključuje radi ostvarivanja finansijske koristi, a za predmet ima ili izvođenje ili i izvođenje i projektovanje radova koji se odnose na neku od djelatnosti utvrđenih u AneksuI, koji je sastavni dio ovog zakona, ili realizaciju, bez obzira na sredstva, posla koji odgovara uslovima utvrđenim od strane ugovornog organa.
Pojam "radova" podrazumijeva rezultat gradnje ili građevinskih radova uzet u cjelini, a koji je sam po sebi dovoljan za ispunjenje neke ekonomske ili tehničke funkcije.
(13) "Zahtjev" podrazumijeva pisani dokument kojim dobavljač podnosi zahtjev za poziv za učešće u ograničenom ili pregovaračkom postupku.
(14) "Ograničeni postupak" podrazumijeva postupak u kojem bilo koji dobavljač koji želi postati kandidat može zahtijevati učešće i u kojem samo oni kvalifikovani kandidati koje pozove ugovorni organ mogu dostaviti ponude.
(15) Pojmovi "dobavljač", "pružalac usluga" i "izvođač radova" podrazumijevaju svakog privrednog subjekta, koji može biti fizičko ili pravno lice ili grupa takvih lica koja na tržištu nudi robe, usluge ili radove. Ukoliko nije drugačije naznačeno, pojam "dobavljač" podrazumijevaće "dobavljač", "pružalac usluga" ili "izvođač radova".
(16) "Ponuda" podrazumijeva dokument koji podnosi dobavljač i kojim nudi snabdijevanje proizvodima, pružanje usluga ili izvođenje radova pod uslovima koje je odredio ugovorni organ.
(17) "Tenderska dokumentacija" podrazumijeva dokumentaciju kojom se opisuje predmet nabavke, uslovi ugovora i postupak izbora najpovoljnije ponude, a objavljuje je ili dobavljačima predstavlja ugovorni organ. Ova dokumentacija uključuje obavještenje o nabavci, poziv na dostavu ponuda, tehničke specifikacije, nacrt ugovora i druge relevantne dokumente i objašnjenja.
(18) "Ponuđač" podrazumijeva dobavljača koji je dostavio ponudu.
(19) "Alternativna ponuda" podrazumijeva ponudu u kojoj se nude drugačije karakteristike predmeta ugovora u odnosu na one koje su navedene u tenderskoj dokumentaciji.
(20) "Pisani" ili "u pisanoj formi" podrazumijeva svaki izraz koji se sastoji od riječi ili brojeva koji se mogu pročitati, umnožiti i naknadno saopštiti, a takođe i informacije koje se prenose i arhiviraju uz pomoć elektronskih sredstava, naravno pod uslovom da je sadržaj obezbijeđen i da se potpis može identifikovati.

ODJELjAKII

PRIMJENA ZAKONA

(Ugovorni organi)

Član 3.

: