aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 23 Statuta Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine na 10-oj sjednici održanoj 02. i 03. novembra 2000. god. usvaja

ZAKON

O IZVRŠENjU KRIVIČNIH I PREKRŠAJNIH SANKCIJA

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 8 od 15 decembra 2000, 1/01, 36/07)

I- OPŠTE ODREDBE

Član 1.

(1) Ovim zakonom uređuje se izvršenje krivičnih sankcija izrečenih za krivična djela od strane Osnovnog suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Osnovni sud), Apelacionog suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Apelacioni sud) i Suda BiH i sudova entiteta. Pod krivičnim sankcijama, u smislu ovog zakona, smatraju se kazne, mjere bezbjednosti i vaspitne mjere.
Po ovom zakonu izvršavaju se i krivične sankcije izrečene od inostranih sudova kada je to predviđeno odredbama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH i međunarodnim ugovorima.
(3) Po ovom zakonu izvršavaju se i sankcije izrečene za prekršaje, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Član 2.

Lice prema kome se izvršava krivična sankcija lišava se prava ili se ograničava u pravima samo u granicama nužnim za ostvarenje svrhe izrelene sankcije, u skladu sa zakonom.

Član 3.

Ukoliko zakonom nije drugačije određeno, izvršenju krivične sankcije pristupa se kada postane pravosnažna odluka kojom je izrečena i ako za njeno izvršenje nema zakonskih smetnji.

Član 4.

(1) Kada su ispunjeni uslovi za izvršenje krivične sankcije Osnovni sud obavezan je preduzeti potrebne radnje da se izvršenje provede bez odlaganja.
(2) Izvršenje krivične sankcije može biti odloženo u slučajevima i pod uslovima određenim zakonom.

Član 5.

Lice prema kome se izvršava krivična sankcija ne plaća troškove izvršenja, osim troškova određenih ovim zakonom.

Član 6.

Za podneske, službene radnje i rješenja u vezi sa primjenom ovog zakona ne plaća se taksa.

Član 6a

Protiv pojedinačnih akata kojima se po odredbama ovog zakona rješava o pravima i obavezama lica prema kojima se izvršava sankcija, ne može se voditi upravni spor.

Član 7.

(1) Lice prema kome je izrečena kazna zatvora, ili maloljetničkog zatvora, ili zavodska vaspitna mjera iste izdržava prema svom izboru u ustanovama za izvršenje kazne zatvora, odnosno ustanovama za izvršenje zavodskih vaspitnih mjera Federacije BiH, odnosno Republike Srpske, u skladu sa njihovim zakonima.
(2) Sva pitanja od značaja za izvršenje krivičnih sankcija, te uslovi pod kojima će lica izdržavati kazne u ustanovama Federacije BiH i Republike Srpske regulisat će se sporazumom između Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Distrikt) i Entiteta.

Član 8.

Osuđena lica koja izdržavaju kazne zatvora, dugotrajnog zatvora, mjere bezbjednosti ili vaspitne mjere u odgovarajućim ustanovama Entiteta imaju iste uslove i prava kao i ostala lica koja izdražavaju kazne, mjere bezbjednosti ili vaspitne mjere u tim ustanovama, tako da se i na njih primjenjuju odredbe odgovarajućih zakona Entiteta o izvršenju krivičnih sankcija i to: o smještaju i higijenskim uslovima, o odijevanju i ishrani, o zdravstvenoj zaštiti, o ograničenju u kretanju i pravu na kontakte, o radu i naknadi za rad, o pravima i pogodnostima, o disciplinskoj odgovornosti, o kućnom redu u ustanovama kao i ostale odredbe kojima se uređuje rad i funkcionisanje u ustanovama za izvršenje kazni, mjera bezbjednosti i vaspitnih mjera.

II- IZVRŠENjE KAZNE ZATVORA, DUGOTRAJNOG ZATVORA I MALOLjETNIČKOG ZATVORA

1. Opšte odredbe

Član 9

Cilj izvršenja kazne zatvora je da se izvrši kazna prema počiniocima krivičnih djela kako je to odredio sud, te da se osuđenim licima omogući da tokom izdržavanja kazne, kroz sistem savremenih odgojnih mjera, usvoje društveno prihvatljive vrijednosti s ciljem lakšeg uključivanja u uslove života na slobodi i da se ponašaju u skladu sa zakonom i ispunjavaju dužnosti građanina.

Član 10.

(1) Sa osuđenim licima treba postupati na način koji u najvećoj mjeri odgovara njihovim ličnim potrebama i koji je prilagođen postignutom uspjehu u tretmanu.
(2) Postupanje s osuđenim licima mora biti čovječno, s poštovanjem njihovog ljudskog dostojanstva, s očuvanjem njihovog tjelesnog i duševnog zdravlja, vodeći pri tome računa da se održi potreban red i disciplina.
(3) Niko neće biti podvrgnut mučenju ili neljudskom ili ponižavajućem tretmanu ili kažnjavanju.
(4) U postupanju s osuđenim licima ne smije biti diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti, rase, boje kože, spola, seksualnog opredjeljenja, jezika, religije ili vjerovanja, političkih ili drugih uvjerenja, nacionalnog i socijalnog porijekla, srodstva, ekonomskog ili nekog drugog statusa.

Član 11.

(1) Osuđena lica imaju pravo zadovoljavati svoje vjerske potrebe u skladu s ovim zakonom i propisima vjerskih zajednica.
(2) Uprava Zavoda dužna je, u saradnji s vjerskim zajednicama u BiH, osigurati uslove za zadovoljavanje vjerskih potreba lica smještenih u Zavodu.

Član 12.

(1) Osuđena lica izdržavaju kazne zatvora, u pravilu, skupno.
(2) Sljedeće grupe osuđenih lica tretirat će se odvojeno:
a) žene od muškaraca;
b) maloljetnici od odraslih.
(3) Pod slijedećim okolnostima osuđeno lice se može držati odvojeno:
a) kad to nužno zahtijeva zdravstveno stanje tog lica i drugih;
b) u okolnostima kada je to propisano nekim drugim zakonom;
c) kada to osuđeno lice zahtijeva radi vlastite zaštite i po odobrenju upravnika Zavoda;
d) kad to lice predstavlja ozbiljnu prijetnju u Zavodu.

Član 13.

(1) Kaznu maloljetničkog zatvora osuđeni maloljetnici izdržavaju u posebnim ustanovama ili u posebnim odjeljenjima za maloljetnike u ustanovama Entiteta, u kojima mogu ostati do navršene 23. godine života, a ako do tada ne budu izdržali kaznu, uputiće se u ustanovu u kojoj punoljetna lica izdržavaju kaznu zatvora.
(2) Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, u ustanovi za maloljetnike, odnosno u posebnom odjeljenju za maloljetnike ustanove, može ostati lice koje je navršilo 23. godine života, ako je to potrebno radi završetka njegovog školovanja ili stručnog osposobljavanja, ali najduže do navršene 25. godine života.

Član 14.

Radi podsticanja vlastitih napora osuđenih lica za uključivanje u redovni život na slobodi, osuđeni za koje se s osnovom može očekivati da će se na slobodi dobro vladati i da neće činiti krivična djela mogu se pustiti na uslovni otpust u skladu sa ovim zakonom.

Član 15.

Osuđenim licima otpuštenim s izdržavanja kazne zatvora pružit će nadležni organi, ustanove i druga pravna lica potrebnu pomoć za njihovo lakše i brže uključivanje u redovan život na slobodi.

Član 15a

Osuđeno lice, kome je po odredbama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH zamijenjena novčana kazna u kaznu zatvora ima isti položaj kao i lice kome je izrečena kazna zatvora.

Član 16

(1) S ciljem osiguranja izvršenja kazne zatvora predsjednik nadležnog suda upućuje osuđenog lica, a ukoliko ocijeni da bi to lice odlaskom u inostranstvo moglo osujetiti izvršenje kazne, tražit će od nadležnog organa da mu oduzme isprave koje se mogu koristiti za prelazak državne granice.
(2) O oduzimanju i zadržavanju isprave koja se može koristiti za prelazak državne granice izdaje se potvrda.

2. Upućivanje na izdržavanje kazne zatvora

Član 16a.

Osuđeno lice upućuje se na izdržavanje kazne zatvora u odgovarajuću ustanovu prema pravosnažnoj presudi suda kojom je ta kazna izrečena.

Član 17.

(1) Upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora vrši osnovni sud na čijem području osuđeni ima prebivalište, odnosno boravište.
(2) Osuđenog koji je u pritvoru, na izdržavanje kazne zatvora upućuje Osnovni sud Brčko distrikta BiH.
(3) Ako je mjesto prebivališta odnosno boravišta osuđenog nepoznato, nadležan je za upućivanje sud koji je donio prvostepenu presudu.

Član 18.

Osnovni sud je dužan preduzeti potrebne mjere radi izvršenja kazne zatvora odmah nakon što je odluka postala izvršna.

Član 19.

(1) Osnovni sud poziva osuđeno lice koje se nalazi na slobodi i saopštava mu dan kada treba da se javi radi izvršenja kazne zatvora u određenu ustanovu.
(2) Prije nego što pozove osuđeno lice da se javi na izdržavanje kazne sud je dužan da omogući osuđenom da se izjasni o tome u kom Entitetu želi da izdržava kaznu.
(3) Dan javljanja toj ustanovi određuje se tako da osuđenom licu ostane najmanje 8 (osam), a najviše 15 (petnaest) dana do dana javljanja na izdržavanje kazne zatvora.
(4) Pri saopštenju sud predaje osuđenom licu uputni akt, kao i voznu kartu ako za odlazak treba koristiti prevozna sredstva javnog saobraćaja.
(5) Sud je dužan da, prilikom upućivanja osuđenog lica na izdržavanje kazne zatvora istovremeno ili najkasnije u roku od 3 (tri) dana obavijesti ustanovu kog dana osuđeno lice treba da se javi na izdržavanje kazne zatvora, Ustanova je dužna što je prije moguće, a najkasnije u toku istog dana obavijesti sud o stupanju osuđenog lica na izdržavanje kazne odnosno da obavijesti sud o tome da se osuđeno lice nije javilo određenog dana na izdržavanje kazne.
(6) Uz uputni akt sud će obavezno dostaviti prepis presude i izvod iz kaznene evidencije.
(8) Ako se uredno upućeno osuđeno lice ne javi ustanovi u određenom roku, sud će izdati naredbu sudskoj Policiji Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Policija), da se to lice prinudno sprovede.
(9) Za osuđeno lice koje se krije