aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Stupanjem na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju ("Sl. glasnik RS", br. 40 od 16. maja 2013) prestaje da važi Zakon o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 112/06), osim člana 44. navedenog zakona.
-----------------------

ZAKON

O GRAĐEVINSKOM ZEMLjIŠTU REPUBLIKE SRPSKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 112 od 23. novembra 2006, 40/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način određivanja gradskog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u gradovima i naseljima gradskog karaktera i drugim područjima predviđenim za stambenu i drugu kompleksnu izgradnju, način korišćenja, upravljanja i raspolaganja građevinskim zemljištem u državnoj svojini, kao i plaćanje naknada za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 2.

Građevinsko zemljište koristi se prema njegovoj namjeni i na način kojim se obezbjeđuje njegovo racionalno korišćenje u skladu sa zakonom.

Član 3.

(1) Gradskim građevinskim zemljištem u smislu ovog zakona smatra se izgrađeno i neizgrađeno zemljište u gradovima i naseljima gradskog karaktera, koje je odgovarajućim planovima namijenjeno za izgradnju objekata u skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 84/02), a ranije je određeno zakonom i drugim propisima, odnosno koje bude kao takvo određeno odlukom skupštine opštine, odnosno grada.
(2) Ostalo građevinsko zemljište u smislu ovog zakona je izgrađeno i neizgrađeno zemljište namijenjeno za izgradnju objekata u skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora, a koje se nalazi van zone gradskog građevinskog zemljišta, odnosno van gradova i naselja gradskog karaktera, a određeno je odlukom skupštine opštine, odnosno grada.

Član 4.

Izgradnja gradova i naselja gradskog karaktera na gradskom građevinskom zemljištu i ostalom građevinskom zemljištu obavlja se u skladu sa regulacionim planom ili prostorno-planskom i urbanističkom dokumentacijom (do donošenja regulacionog plana) i smatra se da je u opštem interesu.

Član 5.

Gradsko građevinsko zemljište može biti u državnom i privatnom vlasništvu.

Član 6.

Na gradskom građevinskom zemljištu mogu se steći prava određena zakonom.

Član 7.

Opština, odnosno grad (u daljem tekstu: jedinica lokalne samouprave) upravlja i raspolaže gradskim građevinskim zemljištem u državnoj svojini na način i pod uslovima predviđenim zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona.

Član 8.

(1) Gradsko građevinsko zemljište u privatnom vlasništvu je u slobodnom prometu.
(2) Gradskim građevinskim zemljištem u privatnom vlasništvu raspolažu vlasnici uz ograničenja i pod uslovima propisanim zakonom.
(3) Jedinica lokalne samouprave ima pravo prvokupa gradskog građevinskog zemljišta, o čemu se jedinica lokalne samouprave dužna izjasniti u roku od 30 dana od dana podnošenja ponude.

Član 9.

Skupština jedinice lokalne samouprave može otkupljivati građevinska zemljišta i unositi ih u rezervni fond zemljišta.

Član 10.

(1) Jedinica lokalne samouprave stara se o uređivanju gradskog građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom.
(2) Radi obezbjeđenja uslova za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta, jedinica lokalne samouprave može da osnuje preduzeće ili drugu organizaciju ili da vršenje ovih poslova obezbijedi na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 11.

Pravni poslovi o otuđenju i opterećenju gradskog građevinskog zemljišta zaključeni protivno odredbama ovog zakona i drugih propisa ništavni su.

Član 12.

Zaštita prava na gradskom građevinskom zemljištu ostvaruje se u postupku pred redovnim sudom, ako zakonom nije drugačije određeno.

II- ODREĐIVANjE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

Član 13.

(1) Gradsko građevinsko zemljište određuje skupština jedinice lokalne samouprave i može se odrediti kao:
a) zemljište koje je pretežno izgrađeno i čini prostorno funkcionalnu cjelinu u gradu i naselju gradskog karaktera;
b) zemljište obuhvaćeno granicama urbanističkog plana grada, odnosno naselja gradskog karaktera, kao i ono koje je predviđeno za proširenje grada, odnosno naselja gradskog karaktera;
v) zemljište na drugim područjima predviđenim za stambenu i drugu izgradnju (prigradska naselja ili druga veća naselja, rekreaciono-turistički centri, područja namijenjena za izgradnju kuća za odmor i oporavak i druge slične namjene).
(2) Kao gradsko građevinsko zemljište iz t. a), b) i v) prethodnog stava može se odrediti samo zemljište za koje je donesen regulacioni plan ili urbanistički plan, prema kome će se izgradnja i uređenje zemljišta koje je predviđeno srednjoročnim planom opštine, u cijelosti ili većim dijelom, izvršiti najkasnije u roku od pet godina.

Član 14.

(1) Odluka o određivanju gradskog građevinskog zemljišta sadrži detaljan opis granice obuhvaćenog zemljišta i podatke o katastarskim parcelama i vlasnicima iz javnog registra o nekretninama.
(2) Sastavni dio odluke iz prethodnog stava je kopija katastarskog plana sa ucrtanom granicom gradskog građevinskog zemljišta i parcelama obuhvaćenim tom odlukom.

III- UPRAVLjANjE I RASPOLAGANjE GRADSKIM GRAĐEVINSKIM ZEMLjIŠTEM U DRŽAVNOJ SVOJINI

Član 15.

Skupština jedinice lokalne samouprave prodaje posredstvom licitacije ili daje u zamjenu fizičkim i pravnim licima neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje trajnih građevina u skladu sa regulacionim planom, ili ga daje u zakup radi izgradnje privremenih građevina.

Član 16.

(1) Neposrednom pogodbom neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini prodaje se uz naknadu po tržišnoj cijeni tog zemljišta radi građenja:
a) objekata za službene potrebe državnih organa;
b) objekata za potrebe stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava;
v) objekata komunalne infrastrukture;
g) objekata za potrebe zdravstva, prosvjete i kulture u državnom vlasništvu i
d) kompletiranja građevinske parcele.
(2) Fizičkim licima ne može se prodavati gradsko građevinsko zemljište neposrednom pogodbom. Izuzetno, fizičkom licu može se prodati neposrednom pogodbom gradsko građevinsko zemljište u slučaju da je javna prodaja ostala bezuspješna u skladu sa podzakonskim propisom.
(3) Fizičkom licu može se dati neposrednom pogodbom posredstvom zamjene druga parcela, kao i u postupku određivanja naknade za eksproprisano zemljište.

Član 17.

Uslovi, način kao i postupak prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom radi građenja uređuju se podzakonskim propisom i odlukom jedinice lokalne samouprave u skladu sa programom stambene i ostale izgradnje u jedinici lokalne samouprave.

Član 18.

(1) Prije prodaje, odnosno zaključivanja ugovora o prodaji. skupština jedinice lokalne samouprave će, uz dostavljanje nacrta ugovora, pribaviti mišljenje pravobranioca Republike Srpske o tome da je predložena prodaja, odnosno ugovor u skladu sa zakonom.
(2) Nadležni pravobranilac Republike Srpske dužan je u roku od 15 dana od dostavljanja ugovora dati svoje mišljenje.
(3) Ako pravobranilac Republike Srpske u roku iz prethodnog stava ne dostavi svoje mišljenje o ugovoru, ugovor počinje proizvoditi pravno dejstvo.

Član 19.

(1) Preduzeća i druga pravna lica koja su vlasnici neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta mogu to zemljište otuđivati u slobodnom prometu.
(2) Pravo iz stava 1. ovog člana imaju i pravni subjekti koji su nosioci prava raspolaganja na građevinskom zemljištu u državnoj svojini.

Član 20.

(1) Jedinica lokalne samouprave može dati u zakup na privremeno korišćenje neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini i izgrađeno