aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 42. stav 2. Zakona o poljoprivredi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 70/06, 20/07, 86/07 i 71/09) i člana 43. stav 2. Zakona o Vladi Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 118/08), Vlada Republike Srpske, na sjednici od 28. marta 2013. godine, donijela je

UREDBU

O UPISU U REGISTAR POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA I REGISTAR KORISNIKA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 30 od 11. aprila 2013, 65/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se uslovi, način i postupak upisa podataka u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj, vođenje registara, ažuriranje podataka i druga pitanja od značaja za upis i vođenje registara.

Član 2.

(1) Podaci iz registara koriste se za analitiku, statistiku, planiranje, obračun zahtjeva za novčane podsticaje, praćenje i ocjenu efekata poljoprivredne politike i podsticajnih mjera, kao i za izvještaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) iz oblasti poljoprivrede i razvoja sela.
(2) Podaci iz registara dostavljaju se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo spoljne trgovine), u svrhu objedinjavanja podataka u registrima koji vode podatke o poljoprivrednim gazdinstvima i korisnicima podsticajnih sredstava u Bosni i Hercegovini, koji se koriste za analizu, statističko izvještavanje i za potrebe usklađivanja sa zahtjevima Evropske unije.
(3) Način dostavljanja, razmjena i struktura podataka iz stava 3. ovog člana utvrđuju se posebnim sporazumom između Ministarstva i Ministarstva spoljne trgovine.

Član 3.

Pojedini pojmovi upotrijebljeni u ovoj uredbi imaju sljedeće značenje:
a) poljoprivredno gazdinstvo je proizvodna jedinica kojom se jednoobrazno rukovodi, a na kojoj fizičko lice (poljoprivrednik) sa prebivalištem ili privredno društvo i drugo pravno lice, odnosno preduzetnik sa sjedištem u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: pravni subjekt) obavlja poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike Srpske i koje se kao takvo upisuje u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar gazdinstava),
b) korisnik podsticajnih sredstava je fizičko lice sa prebivalištem ili pravni subjekt sa sjedištem u Republici Srpskoj, koji ima pravo na podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj i koji se kao takav upisuje u Registar korisnika podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Registar korisnika),
v) porodično poljoprivredno gazdinstvo (u daljem tekstu: porodično gazdinstvo) je poljoprivredno gazdinstvo na kome fizičko lice - poljoprivrednik, zajedno sa punoljetnim članovima svog domaćinstva, obavlja poljoprivrednu proizvodnju, te se kao takvo upisuje u Registar gazdinstava,
g) nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva je fizičko lice ovlašćeno od svih punoljetnih članova gazdinstva da u svojstvu odgovornog lica predstavlja porodično gazdinstvo,
d) pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, odnosno korisnika podsticajnih sredstava znači da je gazdinstvo, odnosno korisnik podsticajnih sredstava upisan u registar, ali bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, u određenom periodu ili do prestanka uslova za utvrđivanje pasivnog statusa.

Član 4.

(1) Upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika dobrovoljan je i besplatan.
(2) Upis i vođenje registara obavlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge a. d. Banja Luka (u daljem tekstu: APIF).
(3) Poslovi upisa i vođenja registara obuhvataju:
a) prijem zahtjeva za upis, brisanje ili prijavu promjene podataka u registru,
b) izdavanje ovjerene kopije protokolisanog popisa predatih obrazaca i priložene dokumentacije,
v) izdavanje potvrde o upisu u registre,
g) izdavanje izvoda iz registra za članove porodičnog gazdinstva, za zemljišne posjede, o načinu korišćenja zemljišnih posjeda (usjevi i zasadi), za stočni fond,
d) ažuriranje podataka u registrima,
đ) formiranje i čuvanje odvojenih dosijea za svako poljoprivredno gazdinstvo, odnosno korisnika podsticajnih sredstava u štampanoj formi,
e) pribavljanje podataka od drugih organa i organizacija značajnih za registre,
ž) kontrolu podataka unesenih u registre i
z) tehničko održavanje opreme i sprovođenje sigurnosnih mjera informacionog sistema.
(4) U toku jedne kalendarske godine poljoprivredno gazdinstvo, odnosno korisnik podsticajnih sredstava može se samo jedanput ili upisati u registar ili brisati iz registra.

Član 5.

Podaci iz registara su javni, izuzev podataka koji su zaštićeni u skladu sa propisom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka.

II- UPIS U REGISTRE I VOĐENjE REGISTARA

1. Upis u Registar i vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava

Član 6.

(1) Upis u Registar, promjena ili brisanje podataka iz Registra gazdinstava vrši se na osnovu zahtjeva nosioca porodičnog gazdinstva, odnosno odgovornog lica pravnog subjekta.
(2) Zahtjev iz stava 1. ovog člana podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a prema mjestu prebivališta nosioca porodičnog gazdinstva, odnosno prema sjedištu pravnog subjekta u Republici Srpskoj.

Član 7.

(1) U Registar gazdinstava upisuje se fizičko lice, odnosno pravni subjekt, a ako je subjekt upisa porodično gazdinstvo, pored nosioca porodičnog gazdinstva, mogu se upisati i punoljetni članovi tog gazdinstva.
(2) Punoljetni članovi istog porodičnog gazdinstva koji žive i rade na tom gazdinstvu (u daljem tekstu: članovi porodičnog gazdinstva) upisuju se u Registar gazdinstava na osnovu izjave da su članovi tog gazdinstva, što potvrđuju vlastitim potpisom na obrascu koji pravilnikom propisuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: ministar).
(3) Nosilac porodičnog gazdinstva, odnosno član porodičnog gazdinstva može biti upisan kao nosilac, odnosno član samo jednog porodičnog gazdinstva.
(4) Članovi porodičnog domaćinstva mogu registrovati samo jedno porodično poljoprivredno gazdinstvo.
(5) Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno gazdinstvo.
(6) Uslovi i način razvrstavanja porodičnih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva uređeni su posebnim propisom.

Član 8.

(1) U Registar gazdinstava unose se podaci o:
a) poljoprivrednom gazdinstvu (organizacioni oblik, sjedište, kontakt-podaci i drugo),
b) nosiocu i članovima porodičnog gazdinstva, odnosno ovlašćenom licu u pravnom subjektu,
v) pravnom osnovu korišćenja poljoprivrednog, odnosno drugog zemljišta ili građevinske cjeline na kome poljoprivredno gazdinstvo obavlja poljoprivrednu proizvodnju,
g) katastarskim parcelama na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja,
d) načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta - vrstama poljoprivrednih kultura (usjevima i zasadima) i površinama pod poljoprivrednim kulturama za svaku godinu,
đ) vrstama i brojnom stanju stočnog fonda za svaku godinu i
e) skeniranim zaprimljenim obrascima i priloženoj dokumentaciji.
(2) Poljoprivredno gazdinstvo upisuje poljoprivredno zemljište, drugo zemljište ili građevinsku cjelinu u Registar gazdinstava na osnovu dokaza kojim se utvrđuje pravo svojine, susvojine, odnosno posjeda, suposjeda, rješenja o nasljeđivanju, akta suda o statusu nezavršenog ostavinskog postupka, ugovora o zakupu, ugovora o koncesiji, izjave o ustupanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje bez naknade ili po nekom drugom osnovu korišćenja poljoprivrednog zemljišta.
(3) Zemljište koje je upisano u Registar gazdinstava kao posjed jednog gazdinstva tokom prava korišćenja ne može se upisati u Registar gazdinstava kao posjed drugog gazdinstva.

Član 9.

U Registar gazdinstava upisuje se poljoprivredno gazdinstvo koje:
a) podnosi zahtjev za novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela,
b) se upisuje u ostale registre u okviru poljoprivrednog informacionog sistema, koji su putem broja poljoprivrednog gazdinstva povezani sa Registrom gazdinstava.

Član 10.

Upis u Registar, prijava promjene podataka ili brisanje podataka u Registru gazdinstava vrši se na zahtjev nosioca porodičnog gazdinstva ili ovlašćenog lica u pravnom subjektu, na obrascima koje pravilnikom propisuje ministar.

Član 11.

(1) Uz zahtjev za upis u Registar gazdinstava porodično gazdinstvo podnosi i kopije:
a) lične karte - za nosioca porodičnog gazdinstva i članove porodičnog gazdinstva i
b) liste nepokretnosti, posjedovnog lista, ugovora o zakupu, ugovora o koncesiji ili drugog akta kojim se dokazuje pravni osnov korišćenja zemljišta.
(2) Prilikom upisa zemljišta u slučaju nezavršenog ostavinskog postupka, pored dokumenata iz stava 1.