aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 43. stav 3. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 29/03 i 23/04), člana 8. stav 3. Zakona o plaćama i naknadama rukovodilaca izvršnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i službenika koje imenuje, odnosno postavlja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH" broj 27/98) i člana 152. stav 2., člana 160. stav 2. i člana 162. stav 2. Zakona o radnim odnosima i plaćama službenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 13/98), na usaglašen prijedlog federalnog ministra finansija-federalnog ministra financija, federalnog ministra pravde i federalnog ministra rada i socijalne politike, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi

UREDBU

O NAKNADAMA I DRUGIM MATERIJALNIM PRAVIMA KOJA NEMAJU KARAKTER PLAĆE

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 34 od 26 juna 2004, 56/04, 75/2007)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi, kriteriji i način ostvarivanja naknada i drugih materijalnih prava koja pripadaju rukovodećim i ostalim državnim službenicima, službenicima (u daljem tekstu: državni službenik) i namještenicima u federalnim organima uprave i federalnim ustanovama i drugim tijelima federalne uprave (u daljem tekstu: federalni organ uprave) i rukovodiocima izvršnih organa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine iz čl. 3. i 4. Zakona o plaćama i drugim materijalnim naknadama rukovodilaca izvršnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i službenicima koje imenuje, odnosno postavlja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: rukovodioc federalnog organa izvršne vlasti), a koja nemaju karakter plaće.

Član 1a.

Odredbe čl. 3. do 25. ove uredbe primjenjuju se i na državne službenike i namještenike u kantonalnim organima uprave, kantonalnim ustanovama i drugim tijelima kantonalne uprave, te općinskim i gradskim službama za upravu i drugim tijelima gradske i općinske uprave, kao i na državne službenike i namještenike koji taj status imaju u stručnim i drugim službama kantonalnih i općinskih, odnosno gradskih organa vlasti koji su navedeni u članu 74. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH", br. 29/03, 23/04 i 39/04) i članu 168. Zakona o radnim odnosima i plaćama službenika u organima uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 13/98), ako posebnim propisom kantona, u skladu sa zakonom za pojedine stručne i druge službe nije drugačije određeno.

II- NAKNADE I DRUGA MATERIJALNA PRAVA KOJA PRIPADAJU DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA

Član 2.

U skladu sa odredbama člana 74. Zakona o državnoj službi i člana 168. Zakona o radnim odnosima prava na naknade i druga materijalna prava utvrđena u odredbama čl. 2. do 25. ove uredbe, primjenjuju se i na državne službenike i namještenike koji taj status imaju u stručnim i drugim - službama Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, stručnim službama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, ombdusmenima Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva, Federalnog pravobrani- laštva, federalnim kazneno-popravnim zavodima, Federalnog vijeća za prekršaje, Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, Agenciji za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Odboru državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine, ako posebnim propisom nadležnog federalnog organa vlasti nije drugačije određeno.

1. Naknada za prijevoz na posao i sa posla

Član 3.

Državnom službeniku i namješteniku kome nije organizovan prijevoz na posao i sa posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada, najmanje jedan kilometar pripada naknada ili mjesečna karta za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog, odnosno, međugradskog saobraćaja.
Pravo na naknadu troškova prijevoza u mađugradskom saobraćaja imaju oni državni službenici i namještenici koji dolaze na posao iz mjesta prebivališta koje se nalazi van područja u kome je mjesto sjedišta federalnih organa uprave. Pravo na naknadu troškova prijevoza, u ovom slučaju ostvaruje se na osnovu pismenog zahtjeva državnog službenika, odnosno namještenika u kojem se navodi adresa stvarnog stanovanja u mjestu prebivališta i da svakodnevno putuje od tog mjesta do mjesta rada. Uz zahtjev se prilaže pismeni dokaz firme čiji se prijevoz koristi za dolazak na posao i povratak sa posla (dnevna ili mjesečna karta). Ova naknada odobrava se rješenjem koje donosi rukovodioc federalnog organa uprave.
Zloupotreba korištenja naknade iz st. 1. i 2. ovog člana, smatra se materijalnom štetom i podliježe obavezi odgovornosti za tu štetu, u skladu sa članom 60. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zakon o državnoj službi), odnosno odredbama čl. 103. do 111. Zakona o radnim odnosima i plaćama službenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 13/98) (u daljem tekstu: Zakon o radnim odnosima).

Član 4.

Državni službenik i namještenik koji za potrebe prijevoza dolaska na posao i povratka sa posla, uz prethodno pismeno odobrenje rukovodioca federalnog organa uprave koristi privatni automobil u tom slučaju pripada mu naknada u visini od 20% cijene litra utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji od mjesta stanovanja do mjesta rada.
Državni službenik i namještenik koji, uz prethodno odobrenje rukovodioca federalnog organa uprave, za potrebe službenog putovanja ili za potrebe vršenja službe u mjestu rada i bližoj okolini (loko vožnja), koristi privatni automobil, pripada mu naknada u iznosu i pod uslovima utvrđenim u stavu 1. ovog člana.

2. Naknada za ishranu za vrijeme rada (topli obrok)

Član 5.

Državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu za ishranu za vrijeme rada (topli obrok) samo za dane prisustva na poslu, u iznosu od 2% prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Izuzetno za pripadnike Specijalne policijske jedinice Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova naknada za ishranu za vrijeme rada (topli obrok) iznosi od 3% prosječne plaće u Federaciji BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.
Pravo na naknadu iz stava 1. i 2. ovog člana, ne ostvaruje se u slučaju odsustvovanja sa posla po bilo kom opravdanom, ili neopravdanom osnovu (službeni put, plaćeno odsustvo, rad na terenu, odsustvo zbog bolesti i slično).

3. Naknada za regres za godišnji odmor

Član 6.

Državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od najmanje 70% njegove plaće utvrđene rješenjem o plaći, odnosno najmanje u visini prosječne plaće isplaćene u Federaciji za prethodna tri mjeseca prije donošenja rješenja o regresu, ako je to za državnog službenika, odnosno namještenika povoljnije.

4. Naknada troškova selidbe

Član 7.

Državni službenik i namještenik ima pravo na troškove selidbe kućnih stvari iz mjesta