aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" brojevi: 19/07, 36/07, 38/07, 2/08,17/08, 23/08) i člana 26.stav (1) Zakona o zapošljavanju stranaca u Brčko distriktu BiH ("Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" broj: 15/09), gradonačelnik Brčko distrikta BiH, donosi

UPUTSTVO

O PRIMJENI ZAKONA O ZAPOšLjAVANjU STRANACA U BRčKO DISTRIKTU BIH

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 34 od 13 novembra 2009, 34/09)

(Predmet)

Član 1.

Ovim Uputstvom uređuje se postupak izdavanja radne dozvole stranim državljanima i licima bez državljanstva u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: stranci).

(Nadležnost)

Član 2.

Postupak za izdavanje radne dozvole za stranca u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: Distrikt) se vodi u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Zavod), u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: Zakon).

(Pojam zapošljavanja)

Član 3.

Pod zapošljavanjem u smislu ovog Zakona smatra se zasnivanje radnog odnosa u skladu sa odredbama Zakona o radu Brčko distrikta BiH.

(Posebni uslovi za zapošljavanje)

Član 4.

Da bi se stranac mogao zaposliti u Brčko distriktu BiH, potrebno je da pored opštih uslova, koji su utvrđeni Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i opštim aktima poslodavca, ispuni i dva posebna uslova sadržana u Zakonu i to:
a) da ima odobren privremeni boravak u Distriktu, odnosno u BiH i
b) da ima važeću radnu dozvolu izdatu u skladu sa Zakonom.

(Godišnja kvota radnih dozvola)

Član 5.

(1) Prilikom izdavanja radne dozvole Zavod je dužan pridržavati se utvrđenih kvota od strane Savjeta ministara BiH, a ukoliko se ispuni utvrđena kvota, radna dozvola se može izdati strancu koji ispunjava uslove iz člana 9. Zakona, a koji nije izuzet od potrebe posjedovanja radne dozvole.
(2) Kada zahtjev za izdavanje radne dozvole podnese strani ulagač ili osnivač privrednog društva , odnosno preduzeće sa sjedištem u Distriktu, Zavod će izdati radnu dozvolu stranom ulagaču ili osnivaču, bez obzira da li na evidenciji ima lica koja ispunjavaju uslove tražene zahtjevom.
(3) Izdata radna dozvola strancu iz stava (2) ovog člana ne računa se u kvotu.

(Potrebna dokumentacija)

Član 6.

(1) Zahtjev za izdavanje radne dozvole sadrži:
a) podatke o strancu s kojim namjerava zaključiti ugovor,
b) ime i prezime, uključujući i sva prijašnja imena i prezimena,
c) imena i prezimena roditelja,
d) datum rođenja i pol,
e) mjesto prebivališta i adresu stanovanja u zemlji porijekla,
f) broj, datum i mjesto izdavanja važećih putnih isprava
(2) Podnosilac zahtjeva uz zahtjev prilaže sljedeću dokumentaciju:
a) rješenje o registraciji djelatnosti izdato od strane nadležnog organa (sudsko rješenje ili rješenje nadležnog organa uprave) ;
b) rješenje o registraciji poreskog obveznika u Poreskoj upravi Distrikta-JIB;
c) kopija pasoša;
d) dokaz o posjedovanju stručne spreme, o vrsti zanimanja, stručnih znanja i kvalifikacija koja se traže ( kopija diplome o završenoj školi, uvjerenja/potvrde o završenim kursevima za strane jezike, certifikati, uvjerenja o radnom iskustvu i sl.), prevedene na jedan od jezika naroda BiH od strane sudskog tumača).
e) dokaz o podmirenim poreskim obavezama i o uplaćenim doprinosima (za PIO, zdravstveno osiguranje i slučaj nezaposlenosti) za sve zaposlene, uključujući i stranca u slučaju produženja radne dozvole;
f) dokaz od banke kod koje poslodavac ima račun o solventnosti poslodavca;
g) završni račun-bilans uspjeha (ne odnosi se na novoosnovano