aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 28. i člana 30. stav 3. Zakona o Trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 58/02,19/03 i 79/07), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi

UPUTSTVO

O OTVARANjU POSEBNIH NAMJENSKIH TRANSAKCIJSKIH RAČUNA, NAČINU PLANIRANjA, PRIKUPLjANjA, EVIDENTIRANjA I RASPOLAGANjA SREDSTVIMA SA POSEBNIH NAMJENSKIH TRANSAKCIJSKIH RAČUNA OTVORENIH KAO PODRAČUNA U OKVIRU JEDINSTVENOG RAČUNA TREZORA

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 94 od 26 decembra 2007, 6/11, 34/12)

I. OPĆE ODREDBE

1.
Ovim Uputstvom uređuje se način otvaranja posebnih namjenskih transakcijskih računa, način planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima sa posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Trezora (u daljnjem tekstu: JRT), kao i način plaćanja transakcija sa ovih podračuna, putem Glavne knjige Trezora.
Odredbe ovog Uputstva odnose se na korisnike budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: korisnici budžeta) i na Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

II. OTVARANjE POSEBNIH NAMJENSKIH TRANSAKCIJSKIH RAČUNA - PODRAČUNA

2.
Posebni namjenski transakcijski računi kao podračuni u okviru JRT (u daljnjem tekstu: podračuni) mogu biti otvoreni na osnovu akta Vlade Federacije BiH i na osnovu pismenog zahtjeva korisnika budžeta.
Akt Vlade Federacije BiH mora biti objavljen u "Službenim novinama Federacije BiH" i služi kao temelj Ministarstvu za sklapanje ugovora o otvaranju podračuna u poslovnim bankama.
Na zahtjev korisnika budžeta, Ministarstvo će otvoriti podračun (za donacije). Uz zahtjev, korisnik budžeta dužan je podnijeti kompletnu odgovarajuću dokumentaciju (ugovor, sporazum, memorandum i sl.), o finansiranju tog projekta sa donatorom. Priložena dokumentacija dostavlja se Ministarstvu u jednom primjerku i ista mora biti napisana na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine.
3.
Ministarstvo zaključuje ugovor sa bankom o otvaranju podračuna u okviru JRT.
Ugovorom se reguliše obaveza banke da dostavlja izvode korisniku budžeta, imaocu računa (za potrebe praćenja transakcija i planiranja, odnosno podnošenja zahtjeva za odobrenje sredstava u operativnom budžetu) i Ministarstvu-Sektoru za trezor.
4.
Ugovor iz tačke 3. ovog Uputstva potpisuje federalni ministar finansija (u daljnjem tekstu: ministar) u ime korisnika budžeta.
Sektor za trezor vrši pripremne radnje koje se sastoje u prijemu zahtjeva, provjeri zakonitosti i opravdanosti otvaranja podračuna, pripremi ugovora sa bankama i druge radnje na osnovu kojih daje prijedlog ministru za otvaranje podračuna.
Trezor će izvršiti unos otvorenih podračuna u bazu podataka dobavljača i voditi evidenciju o otvorenim podračunima.
5.
Na pismeni zahtjev korisnika budžeta, Ministarstvo podnosi nalog banci za zatvaranje podračuna.

III. PLANIRANjE NAMJENSKIH SREDSTAVA

6.
Korisnici budžeta, kojima je Ministarstvo otvorilo podračun, u skladu sa tačkom 2. ovog Uputstva, dužni su u svom budžetu planirati prihode i rashode, odnosno primitke i izdatke za podračune, svake godine za narednu fiskalnu godinu, s tim da ukupni rashodi (izdaci) moraju biti jednaki ukupnim prihodima (primicima) koji se odnose na jednu fiskalnu godinu.
7.
Plan prihoda i rashoda za podračun je sastavni dio ukupnog godišnjeg budžeta korisnika budžeta.
Korisnici budžeta dostavljaju Ministarstvu - Sektoru za budžet ukupan godišnji budžet, koji sadrži i odvojeno budžet za podračun.
8.
Korisnici budžeta koji ostvare neplanirani prihod (prihod od donacija) u tekućoj fiskalnoj godini, obavezni su podnijeti pismeni zahtjev i dokaz o izvršenoj uplati donacije (izvod banke), Ministarstvu-Sektoru za budžet za povećanje njihovog plana, odnosno uključivanje sredstava po osnovu donacija u tekući budžet kako bi ista bila raspoloživa, u skladu sa odredbama Zakona o izvršavanju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

IV. NAČIN PRIKUPLjANjA I EVIDENTIRANjA UPLAĆENIH NAMJENSKIH SREDSTAVA

9.
Prihodi po osnovu namjenskih sredstava uplaćuju se na depozitni račun Budžeta Federacije BiH, u skladu sa Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 29/06, 46/06, 08/07, 30/07, 51/07 i 82/07).
10.
Neplanirane donacije u budžetu Federacije BiH uplaćuju se na depozitni račun budžeta Federacije BiH sa oznakom vrste prihoda:
- 722 751- Primljene namjenske donacije neplanirane u budžetu
Planirane donacije u budžetu Federacije BiH uplaćuju se na depozitni račun budžeta Federacije BiH sa oznakom vrste prihoda:
- 733111 - Donacije od domaćih fizičkih lica
: