aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. Izbornog zakona Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 34/02, 35/03, 24/04, 19/05 i 24/12), Republička izborna komisija donosi

UPUTSTVO

O ORGANIZOVANjU I SPROVOĐENjU IZBORA ZA ČLANOVE SAVJETA MJESNE ZAJEDNICE

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 122 od 26. decembra 2012, 31/13)

1.
Ovim uputstvom uređuju se imenovanje članova biračkih odbora, način rada biračkih odbora, pravo i način predlaganja kandidata za članove savjeta mjesne zajednice (u daljem tekstu: Savjet), sadržaj glasačkog listića za sprovođenje izbora članova Savjeta, postupak sazivanja konstitutivne sjednice Savjeta i druga pitanja od značaja za sprovođenje izbora za članove Savjeta.
2.
Izbori za članove Savjeta sprovode se u skladu sa odredbama Izbornog zakona Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 34/02, 35/03, 24/04, 19/05 i 24/12) (u daljem tekstu: Zakon), Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br 101/04, 42/05 i 118/05), Zakona o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine", broj 32/10 - Prečišćeni tekst), statuta jedinice lokalne samouprave i ovog uputstva.
2.1. Gramatički izrazi upotrijebljeni u ovom uputstvu za označavanje muškog ili ženskog roda podrazumijevaju oba pola.
3.
Skupština jedinice lokalne samouprave raspisuje izbore za izbor članova Savjeta i obezbjeđuje finansijska sredstva za sprovođenje tih izbora.
3.1. Skupština jedinice lokalne samouprave odluku o raspisivanju izbora za izbor članova Savjeta donosi najkasnije 30 dana prije datuma određenog za održavanje izbora.
3.2. Skupština jedinice lokalne samouprave obavještava građane o datumu i vremenu održavanja izbora za članove Savjeta na oglasnoj tabli administrativne službe i mjesne zajednice, internet stranici jedinice lokalne samouprave i na drugi uobičajeni način.
4.
Skupština jedinice lokalne samouprave odlukom o raspisivanju izbora za članove Savjeta utvrđuje datum i vrijeme trajanja glasanja za svaku mjesnu zajednicu.
5.
Broj članova Savjeta utvrđuje se statutom jedinice lokalne samouprave, u skladu sa članom 53 a. Zakona, za svaku mjesnu zajednicu na području jedinice lokalne samouprave.
6.
Članovi Savjeta biraju se neposrednim tajnim glasanjem na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na zboru građana.
7.
Članove Savjeta biraju birači upisani u Centralni birački spisak koji na dan raspisivanja izbora imaju prebivalište na području mjesne zajednice.
8.
Statutom jedinice lokalne samouprave utvrđuje se potreban broj prisutnih građana na zboru građana za izbor članova Savjeta.
8.1. Ukoliko na zboru građana za izbor Savjeta nije prisutan potreban broj građana, izbori za Savjet u toj mjesnoj zajednici ponoviće se u roku od 15 dana.
8.2. Ponovni izbori sprovode se na osnovu kandidatskih lista i izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišćeni na izboru Savjeta kojem nije prisustvovao potreban broj građana.
8.3. Odluku o ponavljanju izbora donosi gradska, odnosno opštinska izborna komisija (u daljem tekstu: Komisija).
9.
Organi za sprovođenje izbora za članove Savjeta su:
- opštinska/gradska izborna komisija (u daljem tekstu: Komisija) i
- birački odbori.
10.
Komisija obavlja sljedeće poslove:
- sprovodi i nadgleda izbore za članove Savjeta,
- obezbjeđuje da sve liste kandidata za članove Savjeta budu sastavljene u skladu sa ovim uputstvom i dostavljene Komisiji na odobrenje,
- određuje biračka mjesta na području mjesne zajednice za glasanje za izbor članova Savjeta,
- imenuje i obučava članove biračkog odbora koji će sprovoditi izbore za Savjet,
- brine o bezbjednosti i dostavljanju izbornog materijala biračkim odborima,
- odgovorna je za uređenje biračkog mjesta i za druge tehničke pripreme za izbore,
- odgovorna je za pravilno brojanje glasačkih listića na biračkom mjestu,
- vrši ovjeru kandidatske liste za učestvovanje na izborima,
- utvrđuje redoslijed kandidata na glasačkom listiću i izrađuje glasački listić i
- vrši druge poslove u skladu sa ovim uputstvom.
11.
Birački odbor za sprovođenje izbora za Savjet čine predsjednik i dva člana, koji imaju zamjenike, a čiji sastav u pravilu odražava ravnopravnu polnu zastupljenost.
11.1. Predsjednika i članove biračkog odbora, kao i njihove zamjenike, na prijedlog ovlašćenih predlagača iz tačke 14. ovog uputstva, imenuje Komisija najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora za Savjet.
11.2. Članovi biračkog odbora imaju pravo na naknadu za svoj rad.
12.
Članovi biračkog odbora dužni su obezbijediti tajnost glasanja i dati upute biraču o načinu glasanja za članove Savjeta.
12.1. Članovi biračkog odbora ne smiju uticati na odluku birača.
13.
Birački odbor utvrđuje identitet birača, označava njegovo ime i prezime na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na koji se birač potpisuje i izdaje mu odgovarajući glasački listić.
13.1. Identitet birača utvrđuje se na osnovu jednog od dokumenata izdatih od strane kompetentnih organa vlasti u BiH: lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.
14.
Kandidate za Savjet predlaže:
- najmanje 30 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za Savjet, a mjesna zajednica ima do 1000 registrovanih birača,
- najmanje 50 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za Savjet, a mjesna zajednica ima od 1000 do 5000 registrovanih birača,
- najmanje 70 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za Savjet, a mjesna zajednica ima od 5000 do 10000 registrovanih birača,
- najmanje 100 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za Savjet, a mjesna zajednica ima više od 10000 registrovanih birača,
- udruženja građana koja djeluju na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se sprovode izbori za Savjet i
- političke stranke koje na području jedinice lokalne samouprave, u kojoj se sprovode izbori za Savjete, imaju opštinski odbor ili drugi vid organizacije.
15.
Predloženi kandidat mora da ispunjava sljedeće uslove:
- da na dan raspisivanja izbora ima prebivalište na području mjesne zajednice za čiji se Savjet kandiduje,
- da je upisan u Centralni birački spisak.
16.
Predlagači iz