aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. i člana 18.4. Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 20/02), Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 20. septembra 2002. godine, donosi

STATUT

AGENCIJE ZA OSIGURANjE DEPOZITA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 22 od 29 jula 2003, 79/09, 75/13)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Agencija za osiguranje depozita u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Agencija) osnovana je Zakonom o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 20/02), (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2.

Naziv Agencije je: Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.
Sjedište Agencije je u Banjoj Luci.
Skraćeni naziv Agencije je: AOD.

Član 3.

Agencija ima svojstvo pravne osobe sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom i ovim statutom.
Agencija je samostalno, neprofitno pravno lice sa punim ovlaštenjima u skladu sa Zakonom.
Agencija ima kapacitet sklapanja ugovora, nabavke i raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom, te da bude strana u pravnom postupku.
Agencija se sastoji od sjedišta i dvije filijale u svakom entitetu.
Filijale nemaju svojstvo pravnog lica niti neke druge ovlasti neovisno od Agencije.

Član 4.

Odredbama ovog statuta uređuje se: organizacija i način poslovanja Agencije; nadležnost i način rada Agencije; ovlaštenja za zastupanje Agencije; prava, obaveze i odgovornosti lica koja obavljaju poslove i zadatke sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima; druga organizaciona pitanja u vezi poslovanja Agencije.

Član 5.

Agencija ima najmanje jedan operativni račun i račun Fonda.
Svaki operativni račun mora biti otvoren kod banke članice programa osiguranja depozita.
Račun Fonda otvoren je kod Centralne banke BiH.

Član 6.

Agencija ima pečat okruglog oblika promjera 50mm. Pečat u koncentričnim krugovima sadrži tekst: "Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovne", a u sredini pečata se nalazi grb Bosne i Hercegovine i oznaka rednog broja pečata ispod grba.
Filijale imaju pečat identičnog sadržaja uz dodatnu naznaku naziva filijale i njene lokacije.
Način upotrebe, čuvanja i zaštite pečata određuje direktor Agencije.
Agencija ima svoj znak koji se sastoji od slova O u crnoj boji i slova D u žutoj boji, postavljenih jedno preko drugog.

II- ZADACI I POSLOVI AGENCIJE

Član 7.

Osnovni zadaci Agencije su: osiguranje prikladnih depozita fizičkih i pravnih lica u bankama članicama, u skladu sa Zakonom; izdavanje certifikata o članstvu bankama koje zadovoljavaju kriterije za učešće u programu osiguranja depozita; oduzimanje, putem suspenzije ili okončanja, certifikata o članstvu; investiranje sredstava koja čine Fond za osiguranje depozita u skladu sa ograničenjima Politike investiranja Agencije u skladu sa Zakonom; isplata osiguranih depozita u slučaju prestanka rada banke članice u skladu sa ovim Zakonom; donošenje podzakonskih akata kojima se regulira osiguranje depozita, i poslovanje Agencije.

III- NEOVISNOST AGENCIJE

Član 8.

Agencija samostalno rukovodi svojim poslovanjem prema opisu djelatnosti i u skladu sa Zakonom.
Od dana osnivanja Agencije članovi Upravnog odbora, direktor Agencije, direktori filijala i njihovo osoblje, kao i druga lica preporučena ili imenovana od strane Agencije za obavljanje određenih radnji u okviru Zakona, ne mogu se goniti u krivičnom ili građansko-pravnom postupku za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri i u skladu sa Zakonom tokom izvršenja ili provođenja zadataka iz okvira svojih ovlasti.
Agencija snosi troškove ili iste naknađuje za svoje uposlenike, bez obzira na poziciju, za sve pravne sporove inicirane protiv uposlenog, iz bilo kojeg izvora, za radnje preduzete u dobroj vjeri prilikom izvršenja ili provođenja zadataka u okviru ovlasti propisanih Zakonom ili drugih delegiranih ovlasti ukoliko ti troškovi ne mogu biti naplaćeni od strana koje su podnijele tužbu protiv Agencije ili njenog osoblja.

IV- FINANSIRANjE AGENCIJE

Član 9.

Finansiranje rada Agencije se provodi u okviru finansijskog plana za narednu godinu, prethodno usvojenog od strane Upravnog odbora.
Operativni troškovi Agencije finansiraju se iz prihoda od naknada, članarine i prihoda od investicija kapitala Fonda.
Odluku o naplati članarine, njenoj visini i modalitetima naplate donosi Upravni odbor Agencije i ista se objavljuje u "Službenom glasniku BiH".
Sredstva s operativnog računa Agencije mogu se koristiti isključivo za operativne troškove Agencije, a sredstva koja čine račun Fonda mogu se koristiti jedino za isplatu osiguranja depozita u slučaju isplate osiguranja.
Za finansiranje operativnih troškova Agencije mogu se koristiti sredstva iz donacija. Za sve donacije i sve uslove vezane za njih koji nisu uključeni u odobreni finansijski plan Agencije, potrebno je odobrenje Upravnog odbora Agencije.
Godišnje, višak prihoda nad rashodima Agencije dobijenih iz izvora iz stava 1. i 3. ovog člana, raspoređuju se u Fond odlukom Upravnog odbora na prijedlog direktora Agencije.
Višak prihoda nad rashodima može se koristiti i za pokriće eventualnih gubitaka koji mogu nastati u radu Agencije.
Sve premije koje uplaćuju banke članice dodaju se Fondu.
U situaciji kada korištenje prihoda Agencije u skladu sa stavovima 1. i 3. ovog člana nisu dovoljni za finansiranje operativnih troškova Agencije, Upravni odbor, na prijedlog direktora Agencije, može donijeti odluku o privremenoj upotrebi uplata premija osiguranja u svrhu osiguranja potrebnih sredstva.
Ovakva odluka važi za period utvrđen odlukom Upravnog odbora u kom roku se privremeno upotrebljena sredstva vraćaju u Fond i primjenjuje se samo ako je Agencija iscrpila sve praktične načine umanjenja operativnih troškova.
Za slučaj kada Fond nije dostatan za ispunjenje obaveza Agencije u vezi s isplatom osiguranih depozita, a sve odredbe ovog člana su iscrpljene, Agencija, u okviru ograničenja zakona države, može osigurati kredite i garancije za osiguranje potrebnih sredstava. U tom slučaju, Upravni odbor Agencije, na prijedlog direktora Agencije, može odobriti upotrebu budućih potraživanja premije osiguranja kao garanciju i budućih naplata premija osiguranja kao izvor otplate duga Agencije.

V- UPRAVLjANjE I RUKOVOĐENjE AGENCIJOM

Član 10.

Upravljanje i rukovođenje Agencijom uređuje se Zakonom, Statutom i drugim općim aktima u skladu sa Zakonom.

IV- UPRAVNI ODBOR

Član 11.

Jedini organ koji upravlja Agencijom je Upravni odbor.
Upravni odbor se sastoji od 5 članova.
Guverner Centralne banke, ili osoba koju on imenuje, je edž officio član Upravnog odbora, i ministar Trezora institucija Bosne i Hercegovine, ili osoba koju on imenuje, je edž officio član Upravnog odbora.
Upravni odbor Centralne banke imenuje jednog člana Upravnog odbora i, u skladu sa ograničenjima odgovarajućih zakona svakog entiteta, ministar finansija FBiH i ministar finansija RS imenuju po jednog člana Upravnog odbora.
Članovi Upravnog odbora, koji to nisu edž officio, moraju biti osobe koje su stekle visok ugled finansijskog i bankarskog stručnjaka i koje posjeduju visoke moralne osobine za vršenje povjerene im dužnosti.
Upravni odbor bira predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg iz reda svojih članova. Međutim, direktori agencija za bankarstvo, u slučaju da ih imenuje u ovaj Upravni odbor jedna strana sa pravom imenovanja, ne mogu služiti kao predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg Upravnog odbora. Osobe koje su predložene za članove Upravnog odobra moraju predočiti pismenu izjavu kao dokaz kvalificiranosti i potvrde prihvatanja u slučaju imenovanja.
Mandat članova Upravnog odbora, isključujući edž officio članove, je pet godina. Svaka osoba, isključujući edž officio članove, može biti imenovana za člana Upravnog odbora Agencije samo na dva uzastopna mandata, tako da prilikom imenovanja za sljedeći mandat najmanje dva člana iz prethodnog saziva Upravnog odbora budu ponovo imenovana.
Članovi Upravnog odbora ne mogu biti međusobno povezani ili povezani sa direktorom ili direktorima organizacionih jedinica, krvno ili brakom, zaključno s trećim stepenom srodstva.
Članovi Upravnog odbora ne mogu za vrijeme svog mandata imati izvršnu vlast ili biti članovi nadzornog ili upravnog odbora banke članice ili bilo koje druge banke koja ima dozvolu za rad.
Članovi Upravnog odbora ne mogu posjedovati, direktno ili indirektno, više od pet procenata kapitala banke