aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 2. i 3. Zakona o mjerama za unapređenje stočarstva ("Službene novine Federacije BiH", broj 23/98) i člana 67. stav 2. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/05) ministar privrede donosi

PRAVILNIK

O MJERAMA ZA UNAPREĐENjE STOČARSKE PROIZVODNjE NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO

(Objavljen u "Sl. novinama Kantona Sarajevo", br. 19 od 30. jula 2010, 41/12)

I. OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se zoohigijenske i zootehničke mjere držanja stoke, područja na kojima je dozvoljeno držanje stoke i područja na kojima je zabranjeno držanje stoke, razvrstana po općinama, na području Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Kanton).

II. POJMOVI

(Pojmovi)

Član 2.

Pojmovi upotrijebljeni u ovom Pravilniku imaju slijedeća značenja:
1) stoka su: goveda, konji, ovce, koze, svinje, pernata živina, kunići i pčele;
2) zoohigijenske mjere su uslovi smještaja i držanja stoke;
3) zootehničke mjere su sistem tehnološko-tehničkih postupaka u uzgoju i iskorištavanju stoke;
4) oplođavanje stoke je zootehnička i zdravstvena mjera koja se vrši vještačkim osjemenjavanjem ili prirodnim pripustom - parenjem;
5) licenciranje je uzgojna mjera odabira i ocjene priplodnjaka za prirodni pripust;
6) selekcija je postupak i mjera kojom se izgrađuje vrijedna i u populaciji natprosječna životinja;
7) pčelinjak je skup košnica s pčelama koje su smještene na slobodnom prostoru, odnosno u posebnoj stabilnoj ili montažnoj kućici, a može biti ugrađen u vozilo za prevoz;
8) pojedinac je fizičko neregistrovano lice.

III. PRIMJENA ZOOHIGIJENSKIH I ZOOTEHNIČKIH MJERA ZA DRŽANjE STOKE

(Držanje stoke u skladu sa propisima)

Član 3.

Držanje i iskorištavanje stoke u privredne svrhe obavezno se vrši u skladu sa propisima o zoohigijenskim i zootehničkim uslovima, dobrobiti životinja i zaštiti okoliša.

(Objekti za smještaj stoke)

Član 4.

(1) Objekti za smještaj stoke obavezno se grade tako da stoci pruže optimalne uslove za život primjenjujući zoohigijenske i zootehničke mjere u kojim će doći do izražaja njihovi maksimalni proizvodni potencijali.
(2) Na pravilan uzgoj i proizvodne mogućnosti stoke u objektu utiču: temperatura, vlaga, podna podloga, mikro klima, svjetlost, oprema i uređaji.
(3) Objekti za smještaj krupne stoke (goveda, konja, magaraca, mazgi i mula) obavezno su visine 2,80 m i da obezbjeđuju po grlu na vezu za 1,8 - 2,8 m2površine ležišta u zavisnosti od pasmine i težine navedenih grla, a za konje u boksu dimenziju boksa 3X3 m2.
(4) Objekti za smještaj sitne stoke (ovaca, koza, svinja) obavezno su visine 2,50 m i da obezbjeđuju 1 - 2 m2 površine po grlu.
(5) Objekti ili prostorije i kavezi za držanje peradi i kunića obavezno su izgrađeni od tvrdog materijala i da obezbjede minimalno na 1m2površinu prostora za 6 - 12 kom purana u ovisnosti od starosti i težine purana, odnosno za 15 do 17 kom kokoši u ovisnosti od težine kokosa i za 6-12 komada kunića u ovisnosti od vrste i težine kunića.
(6) Pernata živina i kunići mogu se držati u objektima, kavezima i na otvorenom prostoru.
(7) Pernata živina i kunići mogu se držati i na otvorenom prostoru pod uslovima da je isti ograđen tako da se spriječava nekontrolisan izlazak peradi i kunića i da je uređen tako da se može održavati redovna higijena.
(8) Podovi, zidovi i krov objekata za smještaj stoke treba da budu adekvatno izolovani od djelovanja negativnih klimatskih uticaja.
(9) Svi objekti za smještaj stoke treba da obezbjede dovoljno svijetlosti koja utiče na fiziološke funkcije stoke i na mikroklimu stoke tako da na 10-15 m2poda treba obezbjediti 1 m2prozora.
(10) Objekti za smještaj stoke treba da posjeduju ventilacione otvore koji su dimenzija 0,35-0,60 m ili druge otvore (vrata, prozori) putem kojih će stoka dobiti potrebne količine svježeg zraka.
(11) U svim objektima za držanje stoke držaoci stoke su dužni osigurati higijenski ispravnu vodu.

Član 5.

Objekti za smještaj stoke obavezno se redovno čiste i dezinfikuju dezinfekcionim sredstvima.

(Đubrovnik)

Član 6.

(1) Uz objekat za smještaj stoke ili u neposrednoj blizini istog, obavezno se nalazi i đubrovnik izgrađen od vodonepropusnog materijala.
(2) Đubrovnik se obavezno gradi tako da spriječi kontaminaciju okoline, isti se nakon punjenja mora prazniti da ne bi došlo do izlijevanja.
(3) Objekti za smještaj stoke obavezno imaju sistem za prihvat i odvođenje otpadnih i padavinskih voda koje se ulijevaju u kanalizaciju ili prirodni recipijent bez prečišćavanja.

(Prečišćavanje otpadnih i fekalnih voda)

Član 7.

Otpadne i fekalne vode iz objekata prije ulijevanja u kanalizaciju ili prirodni recipijent obavezno prolaze kroz odgovarajući sistem prečišćavanja.

(Udaljenost objekata za smještaj stoke)

Član 8.

Objekti za smještaj stoke obavezno su udaljeni od stambenog prostora najmanje 20 m, a od izvora, bunara i drugih tekućih voda 40 m.

1. Oplođavanje stoke

(Oplođavanje stoke)

Član 9.

Oplođavanje stoke je zootehnička i zdravstvena mjera koja se vrši vještačkim osjemenjavanjem ili prirodnim pripustom - parenjem.

(Vještačko osjemenjavanje)

Član 10.

(1) Za vještačko osjemenjavanje upotrebljava se samo sjeme priplodnih grla koja su ispitana na potomstvo (progeni test).
(2) Vještačko osjemenjavanje priplodnih grla (krava i junica) vrši se na na svim općinama u Kantonu.

(Prirodni pripust)

Član 11.

(1) Ukoliko su na nekom području rezultati vještačkog osjemenjavanja duži vremenski period loši (puno jalovih grla) ministarstvo može propisati da se na tom području može vršiti prirodna oplodnja nakon što se izvrši licenciranje grla određene pasmine koja je zastupljena na tom području.
(2) Licenciranje priplodnjaka obavezno vrši komisija koju imenuje resorni ministar rješenjem.

(Uzgojno selekcijske mjere)

Član 12.

U cilju povećanja proizvodnih, reproduktivnih, zdravstvenih i drugih osobina stoke provode se uzgojno selekcijske mjere.

2. Stočna smotra

(Stočna smotra)

Član 13.

(1) Na području Kantona organizuje se stočna smotra (sajam).
(2) Stočna smotra je manifestacija koja se održava u cilju unaprijeđenja stočarstva, ocjenjivanjem pojedinačnih uspjeha u uzgojnim programima pojedinih vrsta stoke i pasmina, a sa statusom lokalnog, entitetskog ili međunarodnog značaja.

(Stočna aukcija)

Član 14.

Stočna aukcija je manifestacija, koja je prodajno-izložbenog karaktera.

3. Držanje pčela

(Držalac pčela)

Član 15.

Vlasnici ili držaoci pčela dužni su se pridržavati mjera propisanih ovim pravilnikom, radi unapređenja pčelarstva, te zdravstvene i druge zaštite pčela.

(Postavljanje pčelinjaka)

Član 16.

Vlasnici ili držaoci pčela dužni su postaviti pčelinjak tako da ne smeta susjedima, prolaznicima, stoci, javnom saobraćaju i drugim licima.

(Isticanje ploče na pčelinjaku)

Član 17.

Na pčelinjaku se obavezno ističe ploča, sa upisanim imenom i prezimenom te mjestom prebivališta držaoca pčelinjaka i brojem nastanjenih košnica u pčelinjaku.

(Premještanje pčela)

Član 18.

Radi ispaše pčela držalac pčela može samo zdrave pčele premjestiti sa jednog mjesta na drugo.

(Transport pčela)

Član 19.

Za transport pčela obavezno se koriste zatvorene košnice koje su osigurane od pomjeranja i ispadanja, tako da u toku transporta ne može doći do otvaranja košnica ili gušenja pčela.

IV. PODRUČJA NA KOJIMA JE ZABRANjENO DRŽANjE STOKE I PODRUČJA NA KOJIMA JE DOZVOLjENO DRŽANjE STOKE

Područja općina

(Općina Stari Grad)

Član 20.

(1) Na području općine Stari Grad Sarajevo zabranjeno jedržanje stoke na sljedećim lokalitetima: a) Području mjesnih zajednica: "Baščaršija", "Ferhadija", "Kovači", "Mjedenica", "Logavina", "Medrese", "Babića bašča", "Bistrik", "Vratnik", i "Sumbuluša" te u užoj zaštitnoj zoni planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema: "Mošćanica", "Crnil" i "Sedrenik", izuzev pernate živine i kunića i to na području koje je ograničeno sljedećim ulicama: Čadordžina do raskršća ulice Logavina, ulicom Logavina do raskršća Ispod Budakovića, ulicom Ispod Budakovića do raskršća sa ulicom Medrese, ulicom Medrese do raskršća sa ulicom Safvet-bega