aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 66. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), a u vezi sa članom 44. stav 1. i članom 51. stav 1. Uredbe o primjeni odgojnih preporuka prema maloljetnicima ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/09), federalni ministar rada i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O UTVRĐIVANjU OPĆIH KRITERIJA ZA IZBOR ODGOVARAJUĆIH PREDUZEĆA, ORGANIZACIJA I USTANOVA U JAVNOM I DRUŠTVENOM SEKTORU U KOJIMA ĆE SE PROVODITI ODGOJNA PREPORUKA IZREČENA MALOLjETNIKU

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 43 od 26 jula 2010, 13/11)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se opći kriteriji koje trebaju ispunjavati preduzeća, organizacije i ustanove u javnom i društvenom sektoru (u daljnjem tekstu: pravna lica) u kojima će se provoditi odgojna preporuka izrečena maloljetniku počiniocu krivičnog djela.

Član 2.

Da bi pravna lica iz člana 1. ovog pravilnika mogla provoditi odgojnu preporuku izrečenu maloljetniku, moraju ispunjavati slijedeće uslove, i to:
1. da su kod nadležnog organa registrovani za vršenje poslova socijalnog, humanitarnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja;
2. da imaju Plan i program rada sa maloljetnicima kojima je izrečena odgojna preporuka;
3. da vrsta poslova koje će maloljetnik obavljati za vrijeme trajanja odgojne preporuke ne smiju škoditi njegovom zdravlju, moralu i ugledu;
4. da imaju ispravan alat i ostala sredstva za rad, čijom upotrebom se ne narušava zdravlje i sigurnost;
5. da personalnim i radnim integritetom predstavlja zdravu i podsticajnu sredinu za razvoj maloljetnika;
6. da su uposlenici spremni da prihvate maloljetnika na provođenje odgojne preporuke bez stigmatizacije i omalovažavanja;
7. da ima osobu za rad sa maloljetnikom koja po svojim osobnim i stručnim svojstvima može vršiti pozitivan uticaj na odgoj i razvoj maloljetnika i neposredno sarađivati sa nadležnim organom starateljstva.
Pored uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, pravno lice prilikom provođenja odgojne preporuke izrečene maloljetniku, dužno je poštivati sve međunarodne konvencije i standarde koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina, kao i domaće standarde kojim se uređuje zaštita djece na radu, bezbjednost djece na radu i zaštita prava djece.

Član 3.

Nadležni organ starateljstva na osnovu javnog poziva objavljenog u dnevnoj štampi izvršit će izbor pravnih lica koja ispunjavaju uslove iz člana 2. ovog pravilnika.
Nadležni organ starateljstva u cilju utvrđivanja postojanja uslova iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, u saradnji sa nadležnim osobama i službama vrši neposrednu opservaciju uslova u kojima bi se realizovala odgojna preporuka.
U pogledu roka za izvršenje obaveza iz stava 1. ovog člana primjenjuje se član 69. stav 3. Uredbe o primjeni odgojnih preporuka prema maloljetnicima.

Član 4.

Nakon izvršenog odabira pravnih lica nadležni organ starateljstva sačinit će listu izabranih pravnih lica i sa istim zaključiti sporazum o provođenju odgojne preporuke.

Član 5.

Sporazumom koji potpisuju ovlašteni predstavnik nadležnog organa starateljstva i pravnog lica, uređuje se način primjene odgojne preporuke, kao i prava i obaveze koje proizilaze iz sporazuma. Sporazumom precizno se definiše: okvir i aktivnosti vezane za saradnju, status maloljetne osobe u okviru sporazuma, uloge i obaveze organa starateljstva sa jedne strane i pravnog lica sa druge strane, međusobno, i u odnosu na subjekt sporazuma - maloljetnu osobu sa sudskom mjerom. Pri izradi sporazuma važno je imati u vidu potpunu zaštitu maloljetne osobe, način i postupak osiguranja maloljetne osobe u slučaju povrede na radu, poštivanje izrečene sudske mjere i važeću zakonsku regulativu.

Član 6.

Nadležni organ starateljstva o sačinjenoj listi izabranih pravnih lica u kojima će se provoditi odgojna preporuka izrečena maloljetniku, kao i o zaključenim posebnim sporazumima upoznaje sudiju za maloljetnike.

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Broj 05-02/1-1473/10
12. juli 2010. godine Sarajevo
Ministar Dr. Perica Jelečević, s. r.