aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 25. stav 2. Zakona o sadnom materijalu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 37/09) i člana 82. stav 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08 i 11/09), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNI PRODAJNO MJESTO NA KOJEM SE OBAVLjA PROMET SADNOG MATERIJALA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 98 od 5. oktobra 2010, 35/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje treba da ispuni prodajno mjesto na kojem se obavlja promet sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ukrasnog bilja (u daljem tekstu: prodajno mjesto).

Član 2.

Promet sadnog materijala može da se obavlja samo na prodajnom mjestu koje obezbjeđuje očuvanje svojstava sadnog materijala u pogledu vrste, sorte i kategorije i ako je privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik upisano u Registar za promet sadnog materijala.

Član 3.

Prodajno mjesto može biti na mjestu proizvodnje i u prodajnom objektu koje ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 3a.

(1) Subjekti koji se bave prometom sadnog materijala na malo moraju imati (u vlasništvu ili pod zakupom) objekat, odnosno specijalizovanu prodavnicu koja mora da ima prostoriju za prodaju sadnog materijala (prodajni dio) i prostoriju ili odvojeni dio u okviru prodajnog dijela za smještaj sadnog materijala (skladište) sa najmanje 50 m2 zatvorenog prostora.
(2) Ako se u objektu iz stava 1. ovog člana, pored sadnog materijala, vrši i promet i smještaj sredstava za zaštitu bilja, đubriva, hrane za životinje i sjemena, potrebno je obezbijediti da se ovi proizvodi fizički odvoje od sadnog materijala, u skladu s propisima kojima se uređuje promet navedenih proizvoda.
(3) Sadni materijal se ne može prodavati u supermarketima i drugim prodajnim objektima u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Član 4.

Prodajno mjesto mora da ima skladišni prostor, koji može biti:
a) sa rashladnim sistemom (hladnjača),
b) zatvoreno skladište,
v) poljsko skladište (trap) i
g) privremeno poljsko skladište (privremeni trap).

Član 5.

(1) Sadni materijal mora biti uskladišten u skladišnom prostoru.
(2) Skladišni prostor na prodajnom mjestu mora da obezbjeđuje očuvanje kvaliteta i zdravstvenog stanja sadnog materijala, kao i održavanje sadnog materijala u stanju mirovanja.
(3) Sadni materijal koji je namijenjen prometu van perioda mirovanja mora se skladištiti u uslovima koji odgovaraju vegetacionom periodu u momentu stavljanja u promet.
(4) Skladišni prostor mora da ispunjava uslove za odvojeno skladištenje sadnog materijala po vrstama, sortama i kategorijama koje moraju biti jasno označene.
(5) Sadni materijal jagode čuva se u skladišnom prostoru u ambalaži sa vlažnim supstratom, a sadni materijal ostalog jagodastog voća i vinove loze čuva se obložen vlažnim supstratom i folijom.

Član 6.

(1) Skladišni prostor sa rashladnim sistemom (hladnjača) mora da bude izgrađen od čvrstog materijala koji obezbjeđuje da temperatura skladištenja za sadni materijal sa otvorenim korijenovim sistemom bude od 0oCdo +2oCa za jagodu -2oC, a relativna vlažnost vazduha preko 95%.
(2) Skladištenje i čuvanje sadnog materijala u skladišnom prostoru iz stava 1. ovog člana obavlja se najduže devet mjeseci od dana skladištenja.

Član 7.

(1) Zatvoreno skladište mora da bude izgrađeno od čvrstog materijala koji obezbjeđuje da temperatura u skladištu bude od 0oCdo +5oC, a relativna vlažnost vazduha preko 95%.
(2) U zatvorenom skladištu skladištenje i čuvanje sadnog materijala obavlja se najduže tri nedjelje, ako je sadni materijal sa otvorenim korijenovim sistemom.
(3) Ako je korijenov sistem pokriven vlažnim supstratom (mješavinom pijeska i zemlje, odnosno piljevine i zemlje) tri centimetra iznad mjesta kalemljenja, odnosno korijenovog vrata, čuvanje može da traje najduže šest mjeseci od dana skladištenja.

Član 8.

(1) Poljsko skladište (trap) mora da bude ograđeno, obezbijeđeno vodom za zalivanje, a supstrat bez grudvi, umjereno vlažan, obrađen, pogodan za pokrivanje korijenovog sistema najmanje 20 cm iznad mjesta kalemljenja, odnosno korijenovog vrata.
(2) Poljsko skladište mora da ima mali nagib kako bi bilo obezbijeđeno oticanje viška vode.
(3) Skladištenje i čuvanje sadnog materijala u poljskom skladištu obavlja se najduže šest mjeseci od dana skladištenja.

Član 9.

(1) Privremeno poljsko skladište (privremeni trap) mora da obezbijedi uslove da se sadni materijal čuva u položaju lakom za vađenje, a da korijen i 20 cm iznad mjesta kalemljenja, odnosno korijenovog vrata budu pokriveni vlažnim supstratom.
(2) Privremeno poljsko skladište mora da bude obezbijeđeno vodom za zalivanje.
(3) U privremenom poljskom skladištu čuvanje sadnog materijala obavlja se najduže šest mjeseci od dana skladištenja.

Član 10.

Na prodajnom mjestu se vodi knjiga evidencije o ostvarenom prometu sadnog materijala po vrsti, sorti i kategoriji.

Član 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".
Broj: 01-33-17788/10
23. septembra 2010. godine, Banja Luka
Ministar, dr Radivoje Bratić, s.r.