aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 254. stav 3, člana 260. tačka a), člana 301. tačka b), a u vezi sa članom 11. stav 8), članom 14. stav 3), članom 26. stav 2), članom 27. st. 2. i 4., članom 37. stav 7), članom 40. stav 2), te člana 60. stav 5) Zakona o tržištu hartija od vrijednosti ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 92/06, 34/09 i 30/12), kao i člana 108. stav 3. Zakona o investicionim fondovima ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 92/06), Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, na sjednici održanoj 19. juna 2012. godine, donijela je

PRAVILNIK

O USLOVIMA I POSTUPKU EMISIJE HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 27. juna 2012, 88/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o uslovima i postupku emisije hartija od vrijednosti propisuju se:
1. forma i minimalan sadržaj informacija koje treba uključiti u prospekt, odnosno preliminarni prospekt, u vezi sa različitim emitentima, hartijama od vrijednosti i ponudama,
2. forma i sadržaj zahtjeva za odobrenje prospekta,
3. prilozi koji se dostavljaju uz zahtjev za odobrenje prospekta, odnosno preliminarnog prospekta za emisiju hartija od vrijednosti,
4. prilozi koji se dostavljaju uz zahtjev za odobrenje prospekta za uvrštenje hartija od vrijednosti na berzu ili drugo uređeno javno tržište,
5. objavljivanje i oglašavanje u vezi sa prospektom, odnosno u vezi sa preliminarnim prospektom, te postupak u slučaju izmjene prospekta, odnosno preliminarnog prospekta za emisiju hartija od vrijednosti,
6. kriterijumi za izostavljanje podataka iz prospekta i preliminarnog prospekta,
7. način i postupak upisa i uplate hartija od vrijednosti u javnoj ponudi,
8. sadržaj, način i rokovi izvještavanja o rezultatima javne ponude hartija od vrijednosti,
9. sadržaj odluka i vrste dokumenata koji se podnose
Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske (u daljem tekstu: Komisija), u slučaju emisije hartija od vrijednosti bez obaveze objavljivanja prospekta, te način obavještavanja Komisije i druge obaveze u vezi sa ovom emisijom.

II- FORMA I MINIMALAN SADRŽAJ INFORMACIJA KOJE TREBA UKLjUČITI U PROSPEKT, ODNOSNO PRELIMINARNI PROSPEKT U VEZI SA RAZLIČITIM EMITENTIMA, HARTIJAMA OD VRIJEDNOSTI I PONUDAMA

Član 2.

(1) Prospekt mora da sadrži sve informacije koje, s obzirom na posebne karakteristike emitenta i hartije od vrijednosti koje se uvrštavaju na berzu ili drugo uređeno javno tržište ili se javno nude u postupku emisije hartija od vrijednosti, omogućavaju investitorima da izvrše objektivnu procjenu imovine i obaveza, finansijskog stanja, aktuelnih i potencijalnih rezultata poslovanja emitenta i garanta, ukoliko postoji, kao i prava iz tih hartija od vrijednosti.
(2) Informacije u prospektu moraju da budu tačne i potpune, a sadržaj prospekta usaglašen.
(3) Prospekt mora da bude pregledan i razumljiv, a informacije u prospektu moraju biti prikazane na način koji omogućava njihovu jednostavnu analizu.

Član 3.

Prospekt se sastavlja odgovarajućom kombinacijom PrilogaI-X(u daljem tekstu: Prilozi), koji su sastavni dio ovog pravilnika, u zavisnosti od karakteristika emitenta i vrste hartija od vrijednosti koje se uključuju u trgovanje na berzi ili drugo uređeno javno tržište ili se javno nude na prodaju u postupku emisije.

Član 4.

Prospekt za uvrštenje hartija od vrijednosti na berzu ili drugo uređeno javno tržište sastavlja se prema formi i sadržaju Dokumenta o registraciji hartija od vrijednosti, a prospekt, odnosno preliminarni prospekt u vezi sa konačnom ili preliminarnom ponudom hartija od vrijednosti investitorima u postupku njihove emisije sastavlja se prema formi i sadržaju Dokumenta o hartijama od vrijednosti.

Član 5.

(1) Emitent može da priprema i Komisiji na odobrenje dostavi i Jedinstveni prospekt, koji se sastavlja kombinacijom elementa iz Dokumenta o hartijama od vrijednosti i Dokumenta o registraciji za hartije od vrijednosti, iz člana 4. ovog pravilnika, a u slučaju da emitent namjerava da na bazi istog dokumenta izvrši emisiju hartija od vrijednosti i uvrštenje tih hartija na berzu ili drugo uređeno javno tržište.
(3) U slučaju pripreme jedinstvenog prospekta iz stava 1. ovog člana, treba poštovati redoslijed tačaka iz odgovarajućih Priloga ovog pravilnika, koji se koriste u konkretnom postupku, uz izbjegavanje dvostrukog navođenja istih informacija.

Član 6.

(1) Emitent može da sastavlja i skraćeni prospekt, koji je sastavni dio prospekata, odnosno preliminarnog prospekta u vezi sa ponudom hartija od vrijednosti investitorima u postupku emisije tih hartija od vrijednosti, pri čemu se taj dio koristi kao uvod u prospekt, odnosno preliminarni prospekt.
(2) Ukoliko se sastavlja, u skraćenom prospektu se, u kratkim crtama i na jednostavan način, navode najznačajniji podaci i rizici u vezi sa emitentom i hartijama od vrijednosti, pri čemu se obavezno navodi upozorenje o tome da se skraćeni prospekt smatra uvodom u prospekt, odnosno preliminarni prospekt, te da svaka odluka investitora o ulaganju u hartije od vrijednosti treba da bude zasnovana na cjelokupnom sadržaju prospekta, odnosno preliminarnog prospekta u vezi sa ponudom hartija od vrijednosti investitorima u postupku emisije hartija od vrijednosti.

Član 7.

U slučaju eventualne štete koja bi nastala zbog toga što bi prospekt, preliminarni prospekt, skraćeni prospekt ili jedinstveni prospekt doveo investitore u zabludu ili u slučaju da je netačan ili neusaglašen sa drugim dijelovima prospekta, odnosno preliminarnog prospekta, primjenjuje se odredba člana 32. stav 2. Zakona o tržištu hartija od vrijednost (u daljem tekstu: Zakon), o solidarnoj odgovornosti emitenta, ovlašćenih lica emitenta i revizora.

Član 8.

Dozvoljeno je da se u Dokument o registraciji hartija od vrijednosti, Dokument o hartijama od vrijednosti, odnosno jedinstveni prospekt, uključe i dodatne informacije, pored onih koje su predviđene Prilozima.

Član 9.

Uvrštavanje određene hartije na berzu ili drugo uređeno javno tržište u Republici Srpskoj nije dozvoljeno ukoliko prije njihovog uvrštavanja nije objavljen odgovarajući prospekt, osim u slučajevima propisanim odredbama člana 60. a) Zakona.

Član 10.

(1) Odredbe ovog člana primjenjuju se na sastavljanje prospekta u formi Dokumenta o registraciji, Dokumenta o hartijama od vrijednosti, odnosno sastavljanje jedinstvenog prospekta u vezi sa uvrštavanjem hartija od vrijednosti na berzu ili drugo uređeno javno tržište i u vezi sa njihovom konačnom ili preliminarnom ponudom investitorima u postupku emisije.
(2) Prospekt, odnosno Dokument o registraciji akcija, koji se priprema s ciljem njihovog uvrštavanja na berzu ili drugo uređeno javno tržište, sastavlja se u skladu sa formom i sadržajem PrilogaIovog pravilnika.
(3) Prospekt, odnosno Dokument o hartijama od vrijednosti koji se priprema s ciljem odobravanja konačne ili preliminarne ponude akcija investitorima u postupku njihove emisije sastavlja se u skladu sa formom i