aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 2. i člana 11. Zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 43/02 i 106/09), člana 26. stav 2. Zakona o poljoprivredi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 70/06, 20/07, 86/07 i 71/09) i člana 82. stav 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12 i 121/12), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANjA NOVČANIH PODSTICAJA ZA RAZVOJ POLjOPRIVREDE I SELA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 19 od 8. marta 2013, 44/13, 85/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju da ispunjavaju pravna i fizička lica (u daljem tekstu: korisnik) za ostvarivanje prava na novčane podsticaje, postupci za njihovo ostvarivanje, vrsta, visina i način isplate novčanih podsticaja, obaveze koje mora da ispuni korisnik nakon primanja novčanih podsticaja, kao i potrebna dokumentacija i obrasci.

Član 2.

(1) Pravo na podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju korisnici, poljoprivredna gazdinstva sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Republika) koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i drugi subjekti u skladu sa članom 26. Zakona o poljoprivredi.
(2) Za ostvarivanje prava na novčane podsticaje korisnici podnose Agenciji za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Agencija) zahtjev i dokumentaciju propisanu ovim pravilnikom.
(3) Zahtjev iz stava 2. ovog člana mora biti čitko popunjen štampanim slovima i sadržavati sljedeće podatke:
a) za fizička lica:
1) ime i prezime korisnika - nosioca poljoprivrednog gazdinstva, adresu stanovanja, opštinu, broj telefona, jedinstveni matični broj građana (JMB), registracioni broj poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: RBPG), broj žiro računa ili broj tekućeg računa i naziv banke kod koje je otvoren račun i datum,
2) vrstu podsticaja za koji se zahtjev podnosi,
3) popis dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev,
4) izjavu o tačnosti navedenih podataka i prihvatanju odgovornosti,
5) potpis podnosioca zahtjeva;
b) za poslovne subjekte (pravna lica i preduzetnike):
1) poslovno ime i sjedište, opštinu, broj telefona, JIB, RBPG, broj žiro računa i naziv banke,
2) vrstu podsticaja za koji se zahtjev podnosi,
3) popis dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev,
4) izjavu o tačnosti navedenih podataka i prihvatanju odgovornosti i
5) pečat i potpis ovlašćenog lica.
(4) Zahtjevi za ostvarivanje novčanih podsticaja u poljoprivredi podnose se na obrascima 1. i 2, koji se nalaze u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio, osim ako ovim pravilnikom nisu propisani posebni obrasci za podnošenje zahtjeva.
(5) Dokazi o investiranim sredstvima su:
a) za fizička lica:
1) ugovor o izvođenju radova sa privremenom ili okončanom situacijom sa specifikacijom izvršenih radova uz koje se obavezno prilaže fiskalni račun,
2) fiskalni račun i faktura na kojima je naznačeno ime podnosioca zahtjeva ili
3) fiskalni račun na kojem nije naznačeno ime podnosioca zahtjeva, uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva, pod uslovom da se faktura odnosi samo na jedan fiskalni račun i
4) dokaz o uplati na žiro račun dobavljača za sve račune od 10.000 KM i veće;
b) za poslovne subjekte i subjekte u sistemu PDV-a:
1) ugovor o izvođenju radova sa privremenom ili okončanom situacijom sa specifikacijom izvršenih radova uz koje se obavezno prilaže fiskalni račun,
2) fiskalni račun i faktura na kojima je naznačeno ime podnosioca zahtjeva ili
3) fiskalni račun na kojem nije naznačeno ime podnosioca zahtjeva, uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva, pod uslovom da se faktura odnosi samo na jedan fiskalni račun i
4) dokaz o uplati u skladu sa obaveznim poslovanjem preko žiro računa.
(6) Za nabavke, odnosno usluge, izvršene od dobavljača/izvođača van područja Republike, uz dokaze o investiranim sredstvima iz stava 5. ovog člana, korisnik dostavlja i dokaz o uplati na žiro račun dobavljača/izvođača.
(7) Kao predmet obračuna novčanih podsticaja neće se uzimati u obzir stavke na računima koje nisu predmet podsticaja.
(8) Za nabavljena sredstva i opremu u inostranstvu uz dokumentaciju iz st. 5. i 6. ovog člana prilaže se prateća carinska dokumentacija.
(9) Nakon obrade zahtjeva, provjere dostavljene dokumentacije i ispunjenosti uslova, direktor Agencije rješenjem odobrava isplatu novčanih podsticaja korisnicima.
(10) Isplata podsticajnih sredstava vrši se direktnim plaćanjem na tekuće, odnosno žiro račune korisnika ili na osnovu instrukcije za plaćanje izvođaču radova u skladu sa ugovorom.
(11) Na zahtjev korisnika podsticaja, isplata podsticajnih sredstava može se vršiti i na račun primaoca potraživanja, a na osnovu ugovora o prodaji ili ustupanju potraživanja zaključenog između korisnika podsticajnih sredstava i primaoca potraživanja, uz obavezno dostavljanje ovjerene kopije ugovora o prodaji ili ustupanju potraživanja.
(12) Razvijenost jedinica lokalne samouprave utvrđuje se prema Odluci o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2013. godinu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 102/12).

Član 3.

(1) Pravo na podsticajna sredstva u skladu sa ovim pravilnikom nemaju poljoprivredna gazdinstva, odnosno korisnici koji na dan podnošenja zahtjeva:
a) imaju dospjele, a neizmirene obaveze po bilo kojem osnovu prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), Agenciji i Javnom preduzeću "Robne rezerve Republike Srpske" a.d. Banja Luka,
b) nezakonito koriste poljoprivredno zemljište koje je dodijeljeno korisnicima na osnovu ugovora o koncesiji ili zakupu i lica koja ometaju ili izbjegavaju uvođenje u posjed, a što je utvrđeno u postupku inspekcijskog nadzora i sačinjen zapisnik i
v) su zaposleni kao državni službenici i namještenici.
(2) Direktor Agencije donosi zaključak kojim odbacuje zahtjev poljoprivrednog gazdinstva, odnosno korisnika koji nema pravo na podsticajna sredstva iz razloga navedenih u stavu 1. ovog člana.

II- NOVČANI PODSTICAJI ZA RAZVOJ POLjOPRIVREDE I SELA

Član 4.

(1) Pravo na novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela korisnik ostvaruje kroz: podršku proizvodnji i dohotku, podršku ruralnom razvoju, interventne mjere i vanredne potrebe.
(2) U okviru podrške proizvodnji i dohotku - direktna plaćanja korisnik ostvaruje pravo na sljedeće vrste novčanih podsticaja:
a) podrška za stočarsku proizvodnju:
1) premija za priplodnu stoku,
2) premija za mlijeko,
3) premija za nabavku steonih junica,
4) premija za proizvodnju mesa - tov,
5) podrška pčelarskoj proizvodnji,
b) mjere za zaštitu zdravlja životinja;
6) podrška biljnoj proizvodnji:
1) premija za proizvedeno i prodato voće i povrće,
2) podrška po jedinici sjetvene površine - dodatni regres za proljećnu sjetvu 2012,
3)